Sieg C6 CNC çevrim projesi

Kaç para servo ile sürücüsü diyecektim ki linke tıkladım 2000 tl iyi para hiç gerek yok zaten C ekseni yok tornada dalayısı ile servo lüzümsuz
 
Bir iki fotoğraf ekleyeyim.


Şöyle bir sıkıntım var. Ben Mach3'te iş mili mesela 300 d/d ile dönsün diyorum. Mach3 ekranında C3 indeks sensöründen gelen okuma hızı da 300 gödünüyor fakat optik devir okuyucuyla ölçtüğümde 15 d/d civarında fark görünüyor. Benim diğer tornada ise takometre var. Optik okuyucuyu onunla deniyorum. Ordaki takometre ile 2-3 d/d fark görünüyor. Hangisi doğru bilemedim. : )
 
çap farkından olabilir mi ??
takometrenin ölçtüğü mıknatısın olduğu yerin çapı ile indexin okuduğı sensörün çapı farklı olabilir ??
 
Yok aynı yerden okuyorum. Optik takometre dediğim lazer aslında.
 
Optik okuyucunun kalitesi nedeni ile hatalı okuma olasılığı daha yüksek.
Mildeki yansımalar bozuyor olabilir mi? Siyah bir bant üzerine yapıştırılan bir yansıtıcı ile okunsa?

Gözle ölçülebilecek kadar düşük devir verilebiliyor mu?

Devir sayısı, çapın büyüklüğünden bağımsız.
 
Son düzenleme:
Alumiyumu spey boya ile boyasan. iyi olabilir.
 
Alumiyumu spey boya ile boyasan. iyi olabilir.

Gerek yok yahu. Lazer takometre ile ölçüm yapmak için kasnağı mat tamir bandıyla kapladım. Sadece bir yerde 10mm'lik bir açıklık kaldı. Oraya da takometre ile birlikte gelen yansıtıcı şerit bandı yapıştırdım.

Bende bir tane de aşağıdakinden var. Sadece kasnağa bir magnet yapıştırmam yetiyor. Akşam onu da takıp 3'lü karşılaştırma yapacağım.

 

Kullandığın optik devir ölçer bunun gibi birşey sanırım. Ben de de var. Reflektörlü bandı çıkmıştı paketinden. Onu kullanmassak doğru ölçtürememiştik daha önce...
 
Aşağı yukarı aynı sayılır. Tam olarak aşağıdakinden var bende.

https://www.kartalotomasyon.com.tr/AT-8-Optik-Takometre-AT8,PR-1747.html

Şimdi, benim C11GS kontrol kartım input olarak 5v'a kadar sinyal alırım diyor.

Akşam yapacağım deneme sonucunda eğer takometre ile daha iyi verim alırsam ve C3 çıkarıp onu takarsam şöyle bir sorun çıkacak. Ben şu an takılı olan C3'ü 5v ile besliyorum. Dolayısıyla sinyal kablosundan da 5v (veya biraz daha az) çıkıyor ve kontrol kartına gidiyor. Takometre ise 12v ile beslenecek. Bu voltajın bir kısmını takometrenin kendisi, bir kısmını da sensör harcayacak. Yani sinyal kablosundan daha az voltaj ölçeceğim (diye tahmin ediyorum). Kontrol kartı 5v istediğine göre sinyal voltajını 5v'a düşürmem gerekiyor.

Üstadlar doğru mu düşünüyorum? Doğru düşünüyorsam takometrenin sinyal kabosundaki voltajı nasıl ölçeceğim? Multimetrenin bir probunu sinyal kablosuna ve diğerini de takometreye verdiğim ground kablosuna değdirerek doğru ölçüm yapmış olur muyum?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu voltajın bir kısmını takometrenin kendisi, bir kısmını da sensör harcayacak.

Elektronikçi arkadaşlar daha iyi bilir ama söylediğiniz kısmen takometre kısmen de sensör tarafından tüketilecek olan akım. Çalışma voltajı ise sabit ve her ikisi için de 12 V olmalı.

Su borusu örneğinden gidecek olursak voltaj, borudaki basınç ve tüketilmiyor. Voltaj arttıkça akım (su/debi) daha hızlı hareket edebiliyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…