Ben de bir şekilde plc öğrenmeliyim bir kaç projem var Allah nasip eder de yaparsam elime toplu bir para geçecek PLC için en uygun ve en ucuz bilgisayar ne olmalı?Çünkü ilk almak gereken plc yazacak bir plc benim bilgisayar bu iş için uygun değil hem eski hemde normal programlar da bile donabiliyor
İkincisi hangi işletim sistemi olmalı?Windows 10 da bazı plc leri yazmak zor diye duydum eski tip plc ler zaten yeni yazılımlar la hiç çalışmıyor
Birde linux var linux la plc yazmak mümkün mü?Artıları nedir eksileri nedir?
Siemens plc lerin yazılımları için lisans almak gerekiyormuş GMT plc de yazılım ücrtesiz GMT plc ile robotlu otomasyon yapmak ne kadar mümkün?Siemens plc yazılımları içinde iyi bir ücret ödemek gerekiyor benim şuan ki bütçem e göre çok yüksek bir yazılım ücreti duydum geçen sene 2000 euro gibi yanlış duymadıysam!
Birkaç ay önce bende gmt 'yi araştırmıştım ve aldığım cevap şu şekildeydi; "GMT plc şuanda sadece pals ile servo sürebiliyor onun dışında süremiyor."Ben de bir şekilde plc öğrenmeliyim bir kaç projem var Allah nasip eder de yaparsam elime toplu bir para geçecek PLC için en uygun ve en ucuz bilgisayar ne olmalı?Çünkü ilk almak gereken plc yazacak bir plc benim bilgisayar bu iş için uygun değil hem eski hemde normal programlar da bile donabiliyor
İkincisi hangi işletim sistemi olmalı?Windows 10 da bazı plc leri yazmak zor diye duydum eski tip plc ler zaten yeni yazılımlar la hiç çalışmıyor
Birde linux var linux la plc yazmak mümkün mü?Artıları nedir eksileri nedir?
Siemens plc lerin yazılımları için lisans almak gerekiyormuş GMT plc de yazılım ücrtesiz GMT plc ile robotlu otomasyon yapmak ne kadar mümkün?Siemens plc yazılımları içinde iyi bir ücret ödemek gerekiyor benim şuan ki bütçem e göre çok yüksek bir yazılım ücreti duydum geçen sene 2000 euro gibi yanlış duymadıysam!
Birkaç ay önce bende gmt 'yi araştırmıştım ve aldığım cevap şu şekildeydi; "GMT plc şuanda sadece pals ile servo sürebiliyor onun dışında süremiyor."
Bu nedenle GMT almayın Fatek'te bu işe uygun değil tavsiye etmiyorum.
En güzeli Maddi olarak sıkıntınız yoksa Siemens , ProfiBUS haberleşme kullanıyor.
Omron (küçük işler için NX orta ve büyük işler için NJ serisi) , EtherCAT haberleşme kullanıyor.
Delta (15MC ve 50MC Serisi olsun kesinlikle 10MC olmasın çünkü Jerk ve Buffer özelliklerini desteklemiyor) , CANopen haberleşme kullanıyor.
Yaskawa ve ABB ise bir diğer tercihleriniz olabilir.
Bunlardan biriyle başlayın.
Siemens iyidir güzeldir ama çok detaycıdır kinematik hareketler konusunda ilk başlarda çok karmaşık gelebilir ama nasıl alışırsanız öyle gider
Omron güzeldir ama teknik destek konusunda bence çok faydalı değiller bazı kalıplaşmış durumların dışına çıkmak istediğinizde cevap konusunda yetersiz kalıyorlar.
Deltanın kendi fonksiyon blokları çok fazla var işinizi kolaylaştırıyor Teknik destek konusunda bişey söylemeye gerek yok piyasadaki en iyi destek veren firma bana göre ve sırf bunlar için bile tercih edilebilir. Ama dediğim gibi Deltanın sadece 15MC ve 50MC serileri robotlu otomasyonda iş görür 10MC yetersiz kalır.
Yaskawa ve ABB kullanmadım ama robotik konulardaki videolarına baktığımda gayet iyi oldukları izlenimini edindim.
Bu arada bu markaların ilk olarak haberleşme protokollerine dikkat edin ona göre seçim yapın elinizdeki robotun desteklediği neyse ona göre alın.
Bu işler için nasıl bir bilgisayar lazımHangi işletim sistemiWindows ta ve Linux bu işler için uygunmudur?Bu arada bu markaların ilk olarak haberleşme protokollerine dikkat edin ona göre seçim yapın elinizdeki robotun desteklediği neyse ona göre alın.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?