Herkese merhabalar , vereceğiniz cevap öneri ve yardımlardan dolayı şimdiden çok teşekkür ederim.
Başlıkta da belirttiğim üzere sizlerin yardımına ihtiyacım var.Gelelim konumuza , 1999 depreminden sonra mevcut arsamıza bağımsız dubleks müstakil bir ev yaptık , haliyle 20 yıl oldu şimdi rahmetli babam elektrik teknisyeni olduğu için bütün tesisatı ve sigortaları kendisi yaptı ama artık tesisatın yenilenmesi kanaatindeyim.
50+50 m2 olan evin alt katından üst kata ayrı hat çekili , geçen su tesisatı kaynak makinasıyla bir ustacık ben yokken gelip tadilat yapmış fakat üst katın nasıl başardıysa elektriğinde sorun oluşturmuş. Kendim herşeyi kontrol etttim sigortaları prizleri görünür kabloları ama sorun bulamadım fakat bir cihaz bağladığımda elektrik kesiliyor !? sigorta atmıyor lambalarda önce bir voltaj düşmesi olmuş gibi kısa flaşlanmalar (pırpır mı denir ) sonra düzeliyor.
Bu bahaneyle hem tesisatımı ve sigortalarımı yenilemek hemde priz ve lambaları gerekliyse ayrı linye ve sigortalarla birbirinden ayırmak istiyorum.Buna göre ;
SORU
1-Elektrik tesisatı alt kat sigorta panosundan üst kata bağımsız geliyor , iki dairenin elektrik sigorta kutularının başına 40A 30mA KAK koymam doğru olurmu ? (yada doğru olan değer ne uygunsa)
2-Mevcut tesisatın tamamı 2,5 nya kesitli kablodan oluşuyor , mutfak harici 1,5 kesit kablo kullansam sorun olurmu?
3-Rahmetli babam her oda prizini ve lambasını tek sigortaya bağlamış , priz ve lambaları ayırıp lambaları tek sigortaya bağlasam sorun olurmu?
4-Üst kat şuan boş kullanmıyoruz ama her iki katta da No-frost buzdolabı+Ç.makinası+B.makinası+Fırın+Cattle+Ütü+E.süpürge+Led tv+Kombi gibi eşyaların sürekli veya ayrı zamanlarda aynı anda çalışacağı varsayılırsa kullanmam gereken sigorta değerleri prizlerde odalara B tipi 10A ve mutfağa B tipi 16A sigorta lambalarıda ( üst katta toplam 8 tasarruflu alt katta toplam 9 adet karışık ampul ve florasan) hepsini tek sigortada birleştirsem alt ve üst kat için ayrı ayrı B tipi 10 A sigorta kullanmam doğru olurmu ?
Son olarak evlerin her ikisi için 40A 30mA kak kullandığımı varsayarak alt kat ve üst kata verilen hattın başına B tipi 25 A tek sigorta koyduktan sonra sırasıyla her iki kat hatlarını aşağıda örneklediğim şekilde düzenlemeyi düşünüyorum ;
Alt kat sigorta panosu
1 adet 40A 30mA KAK
1 adet B tipi 25A sigorta ( hem alt kat hem üst kat hattı tek sigorta , bu sigortadan sonra iki dairenin sigorta kutularına elektrik verilecek)
1 adet B tipi 16A sigorta (alt kat mutfak prizleri 2 adet 2 li 1 adet tekli topraklı priz micro dalga için tekli priz aynı linyede kombi)
1 adet B tipi 10A sigorta (Y.odası ve küçük oda iki priz)
1 adet B tipi 10A sigorta (salon iki adet priz)
1 adet B tipi 10A sigorta (antre+banyo+wc+mutfak lamba)
1 adet b tipi 10A sigorta (salon+Y.odası+K.oda ve dış kapı önü lambası için)
Üst kat sigorta panosu
alt kat 40A 30mA KAK ve 25A sigortadan sonra gelen ana hattan itibaren ;
1 adet 40A 30mA KAK
1 adet B tipi 16A sigorta (mutfak 2 adet 2 li topraklı priz)
1 adet B tipi 10A sigorta (Y.odası+antre toplam 4 adet topraklı priz biri ç.makinası aynı linyede kombi)
1 adet B tipi 10A sigorta (Salon+K.oda 3 adet topraklı priz)
1 adet B tipi 10A sigorta (toplam 8 adet tasarruflu lamba tek sigorta)
şeklinde kurulum yapmayı düşünüyorum lambalar iki sigortada olabilir , ayrıca prizlere 2,5 nya kablo lambalara 1,5 nya kablo ile yenilemeyi düşünüyorum.Burada daha doğru hareket edebilmem için yardım görüş ve önerilerinize ihtiyacım var özellikle KAK ile ilgili öneri,bilgi ve tavsiyelerinize çok ihtiyacım var.
Uzun bir sorum oldu sabırla okuduğunuz ve cevaplarınız için şimdiden herkese çok teşekkür ederim...