Sigortaları attırabilen perde korumalı uzatma prizlere çözüm yolu

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Merhaba. Değerli üyeler;

Çok iyi bildiğiniz gibi bazı uzatmalı prizlerdeki fiş giren deliklerden önce, iki deliğe ayni anda basıldığında açılacak şekliyle otomatik açılır hareketli saç perde korunması konulmuştur. Arkalarında birer yay bulunan bu perdeler, uzatmalı prizde bir kere içten kısa devreyle sigortaların atması durumu oluşmuşsa eğer, belirli periyotlarda bu atma durumu yine tekrarlayabilir. Çünkü topraklı veya topraksız fişin sadece prizdeki bu deliklere takılması esnasında, bu perde tam olarak bu anlarda açılıp hareket ettiği için içteki toprak hattının iletkeniyle faz, nötr uçlarını dolaylı temas ettirerek kaçak akım rölesi veya otomat sigortaların anında atmasına neden olabilir. Avometreyle yapılan bir ölçümde, bu priz hiç kullanılmadığında bu nedenle sonsuz omajları okuyabilir veya içini açıp bir olumsuzluğu görmeden tekrar sağlamdır şeklinde onu kapatabilirsniz.

Giderebilme Çaresi: Bu sıkıntıyı giderebilmenin tek çaresi; ya sıfır başka bir üçlü priz başlığını satın almanız veya bu prizin içini açarak bu perdeli kısmı, yaylarıyla birlikte deliklerin önünden tamamen çıkarıp kaldırmanızdır. Ancak bu şekilde bu ön perde korumalı uzatmalı prizinizin kısa devreyle sigortaları attırmaması veya olumsuz olan bu durumu engellenebilir.

Bu yazı bir alıntı değildir, sadece yaşanılan tecrübeyle sabit olan bilgidir. Ayni bu şekliyle bir uzatmalı prizi sürekli kullanılabilir durumuna yeniden getirebildim ve ancak bu yolla sigortaların bazen atmasını tam olarak giderebilmiş oldum. Bu deneyimim sürekli olarak aklınızda bulunsun.

Kolay gelsin. Saygılarımla.

Son düzenleme:
hangi marka kullanıyorsunuz? bahsettiğiniz parça normalde plastikten yapılır, metalden yapılanı ilk defa duyuyorum.

Viko marka, siyah renkte, 3 mt.'lik uzatmalı üçlü prizdir. Az önce çıkan yaylarını çok yakından inceledim. Ancak perde kısmı siyaha boyalı plastik bir parça şeklinde de olabilir, ancak görünüşü metalikti, şu anda buna tam ulaşamadım, çöpe atılmıştır sanırım. Ayni markanın beyaz olanı şu anda çalışan buzdolabına takılıdır, şu anda kontrol kalemi ucuyla içeri doğru hafifçe bastırdım, ancak ince metal/set plastik ayrımını tam olarak yapamadım ne yazık ki.

Aslında yaylardan bir tanesinin yuvasından çıkmasıyla metal olabilen diğer başka parçaların, toprak metali ile nötr, faz arasında dolaylı teması yolu da buna neden olmuş olabilir, sizin belirttiğiniz üzere. Bir kereliğine oluşan bir iç kısa devreden sonra asıl yayların mevcut düzeni bozulup sürekli kısa devreye (Fişin takılması esnasında) neden olabilmişlerdi. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Son düzenleme:
Sn.binbaşının bahsettiği parça farklı bir parca.Benim gördüklerimin tamamı pilastiktir.Zannediyorum,Sn.
binbaşının bahsettiğide pilastik olmalı.

Evet, sözünü ettiğim korumalı perde; kenarları yuvarlatılmış ve 3 adet olup, prizdeki 2 deliğe fişle eşit basılınca yaylar üzerinde dönebilen ve deliği açabilen plastik parçalardır, yayların içine oturduğu özel yay yuvaları da ayrıca plastiktir. Onları çöpe atmamıştım, az önce bunların plastik olduğunu farkettim. İlk yazıdaki bu detayları şu anda düzelttim. Kolay gelsin.

O parçanın ismi benim bildiğim kadarı ile "çocuk emniyeti" .Küçük çocuklar ellerine geçen sivri meteryalleri prizin içine sokmasınlar ve çarpılmasınlar diye koyuluyor bildiğim kadarı ile.

https://www.google.com.tr/search?biw=1088&bih=498&tbm=isch&sa=1&ei=n4EeW-CjNJGMmwXO-ZXgBw&q=çocuk+emniyetli+priz&oq=çocuk+emniyetli+priz&gs_l=img.12...4825.8244.0.10187.8.8.0.0.0.0.161.1214.0j8.8.0....0...1c.1.64.img..0.0.0....0.HJiPE6857V8

Normal olarak prizlere sivri materyalerin çocuklarca merak edilip girmesini önleyici içten bir perdeleme yoksa bu çocuk emniyetini harici olarak satın alıp yine harici bir çözümü üretebiliyorsunuz, benim google'daki görsellerden anlayabildiğim kadarıyla. İlave bir korunma aksesuarıdır bu, ancak prizlerin bazılarında kendi içinden olanlarından çok farklıdır, bunlar örneğin içten perdelemesi bulunmayan herhangi prize elle sonradan kolaylıkla takılabiliyor. Kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…