Sinumerik CNC Revizyonu Nasıl Yapılır?

Katılım
11 Tem 2007
Mesajlar
98
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba;
Özel imalat cnc makinamız var üzerinde mitsubishi sistemi var biz siemens e çevirmek istiyoruz.PLC konusunda iyi denilebilecek bilgiye sahibim sinumerik konusundada temel anlamda bilgim var ama bir cnc makinanın revizyonunu yapabilirmiyim diye kendime soruyorum, Bu güne kadar bir çok plc li sistem revizyonu,yeni makine otomasyonu ve bir kaç eksenli cnc olmayan makinelerin otomasyon sistemlerini yaptım ama cnc makine revizyonu için nereden başlamam lazım ve hangi adımlarla bu işi gerçekleştirmem gerekiyor acaba tecrübesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
plc programlamayı bilmek tabiki önemli ama cnc makina yapmak için çok iyi plc bilmene gerek yok.hatta otomatik kumanda seviyesinde plc bilen bi adam bile yapabilir.konfirigasyon ve parametre olayı önmeli siemens de.3 eksenin üzerine çıkacaksan baya bir zorlar..
 
ismail bey tecrübe önemli. 840d zordur. torna ise biraz zor freze ise zor taşlama ise çok zordur. ilk kez yapacaksanız tam olarak bilgiye sahip değilseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz.
 
ismailözcan , öncelikle hangi sinumerik sistem cnc modelini kullanmanız gerekir onu tespit etmeniz lazım. Eğer makinanız kompleks ve 3 eksenden fazla ise sinumeric 840D , ama pahalıdır. Daha az kompleks ve basit işler yapacaksanız sinumeric 802DSL , daha ucuzdur.
Madem sistem mitsubishi , o zaman hem motorlar hemde sürücüler komple değişicek. Bu da size ek bir maliyet daha getirecek. Motor güçlerini tespit ediceksiniz. Bunun için mitsubishi motorların Nm cinsinden torklarını , kw , devir ve akım değerlerine uygun siemens motorları belirlemek gerekir. Sonra bu motorlara uygun sürücü seçimi var.
Ana hatları ile sistem seçimi böyle. Sitemin haberleşmesi ethernet üzerinden pc ile olacaksa bu donanımıda ekleyebiliriz. Elektrik kabininde revizyon olması lazım mitsubishinin komple kabloları değişicek siemense uymaz çünkü. Benim fikrime göre mitsubishi cnc sistemleri gayet gelişmiş ve iyi sistemlerdir. Neden çevirmek istiyorsunuz ki?
 
Mutlaka zor tabi ama kabaca ben bildiğim kadarını sıralayım yanlışlık ve eksiklikler varsa konu ile ilgili tecrübeli arkadaşlar düzeltirlerse sevinirim.

1- Sistemde kullanılacak ksen sayısının belirlenmesi
2- İlgili kontrol ünitelerinin seçimi
3- MMC Start-up programıyla eksen ve motor parametrelerinin düzenlenmesi.
4- Sistemde kullanılacak M kodlarının belirlenmesi ve PLC tarafında bu M kodlarının oluşturulması.
5- OP tarafında ilave sayfaların oluşturlması.

** Öncelikle şunu sormak isterim OP tarafında Sinumerik kuruldu bazı sayfalar standart olarak varmıdır, yoksa bütün sayfaları tek tek kendimizmi oluşturuyoruz. ?
** Birde sistemi oluşturduktan sonra hiç bir M kodu veya fonksiyon olmadığını düşünelim parametrik değerleri ayarladıktan sonra eksenleri cnc kodlarıyla hareket ettirebilecek konuma getirebiliyomuyuz.?
 
Deniz arkadaşın sorusunu şöyle cevaplıyım. Öncelikle eski bir sistem ve bu marka ile ilgili bilgimiz yok sitemlerimizin %85 i siemens olduğu için böyle bir düşüncem var.
Sistemimiz 3 eksenden fazla olacak muhtemelen 840d kullanmamız gerekecek.
 
1 ve 2 'nci amddeler dışında gerisi teferruattır.Bunları halledip sistemi toplaman önmli bir adımı aşman demektir.Cnc ekranına müdahaleye gerek yoktur.M kodlarını ayarlamak ise en son iş ve en basit iş.Çümkü o M kodları cnc nin içinde yazılmış hazır olarak seni bekliyor olacak..
 
öncelikle siemensin hangi motor-lt modü-reglaj kartı-op-ncu-pcu vs.. kullanacağınızı bilmeniz gerekli bu katalogdan çözülebilecek bir durum.Bu makine taşlama tezgahı ise heidenhain marka cetvel ve optik kullanmanızı tavsiye ederim kızaklarda hidrostatik eksen varsa kapalı tip cetvel kullanamayacaksınız, ortam aşırı yağlı bir ortam olacaksa cetvel ve optiklerin yağdan izolasyonunu çok iyi yapmalısınız ve arıza durumundada müdehalesi kolay olmalı.840 d servis seviyesinde olmasa bile ona yakın bilginiz var ise problem yaşamazsınız diyemiycem fakat biraz uğraş ve araştırma sonrası halledilemeyecek şeyler değil.Umarım yardımcı olabilmişimdir...
 
hocam başka sorularınız olursa yardımcı olmaktan sevk duyarım bahaneyle kendimide geliştirmiş olurum saygılar...
 
siemens le cnc revizyonu yapmak gercekten baba islerden bitanesi cok kolay degil bunu soyleyim geceniz gunduzune katarsiniz sabah aksam calistirmak icin ugrasirisiniz once bi kursuna gidin sonra dusunun derim kolay gelsin....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…