Merhabalar bir hava ısıtıcı rezistans ve fan yardımıyla PLC kullanarak pid sistemi yaptım.
Sistemimim şu şekilde çalışıyor:
Set:90C ise starttan sonra 110 C lere çıkıyor. Ardından 80-85C lere düşüyor. Bu şekilde dalgalanmalar yaparken yaklaşık 4-5 dk sonra set değerine oturuyor.
Set değerine oturduktan sonra çok kararlı çalışıyor.
Sizce bu normal mi?
Evet hocam max biraz fazla gibi ama bunu her zaman yapmıyor. Bazı zamanlarda 110Clere kadar çıkıyor ama çoğu zaman 100lerden dalgalanma yapıp düştüğü de oluyor o yüzden değiştirmedim..Hatta bazı zamanlar max 85 görüyor 80 ile 70 arasında dalgalanma yapıp sonra 90a geliyor. Ben de anlamadım
Sıralama şu şekilde gidiyor. Set: 90C
100-98-95-90-85-83-82-80-85-83-87-89-89-90 bu işlem yaklaşık 5 dk sürüyor
Isıtmış olduğunuz rezistans ile ısı algıladığınız termokupl vb arasındaki mesafe, ortam sıcaklığı, ısıtacağınız rezistansın daha önceden sahip olduğu sıcaklık vb. Ayrıca Kp, Ki, Kd, değerlerinizinde etkisi vardır.
Isıtmış olduğunuz rezistans ile ısı algıladığınız termokupl vb arasındaki mesafe, ortam sıcaklığı, ısıtacağınız rezistansın daha önceden sahip olduğu sıcaklık vb. Ayrıca Kp, Ki, Kd, değerlerinizinde etkisi vardır.
1)Mesafe mümkün olduğunca yakın olmalı sanıırm
2)Evet, gözlemlerime göre ısıtıcıyı açıp kapatınca yani üzerinde sıcaklık kalınca tepkimesi de değişiyor. Bunun önüne nasıl geçerim mesela?
3)Mümkün olan optimum değerlere ayarladım sanırım ama elbet daha iyisi vardır.