SMM olmak

cerqan

Üye
Katılım
19 Şub 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar SMM bürosu açıp serbest çalışmak istiyorum. Evet başlangıçta sıkıntılar çekilecek ama bir yerden başlamak gerekli. Sormak istedeğim başlangıçta sıkıntılı dönemleri nasıl atlatabilirim. Piyasada yer edinmek zor tabiki. Eş dost ve çevreden ayda bikaç proje alarak başlasam,giderlerimi ne oranda karşılayabilirim. Dükkan kiram olmucak,ikamet sorunum yok,az çok çevrem var. tecrübeli arkadaşlarımdan yorumlarını bekliyorum.

Genel de bakıyorum genç mühendislerin bu işlere girilmesi istenmiyor.Siz meslektaşlarımdan piyasanın kötü şartlarını anlatmak yerine güven verici sözler bekliyorum. Sizlerde ilk yıllarınızda aynı durumda değilmiydiniz. Neden yeni gelenler devamlı olarak korkutulur,kenara çekilmeleri istenir. Bir kişide aç kardeşim,sen elektrik mühendisisin,aç kalmazsın demiyor,neden teşvik etmiyor. Sadece SMM piyasasından alacakları payların azalmasından mı korkuyor.Genç arkadaşlarım büyük işler ancak büyük adımlar atılarak başarılır. Kendinizi güvenin ve mesleğinizin kıymetini bilin,emin olunuz ki ayakta kalmayı başaracaksınız.
 
Yorumunuz hoş, fakat emo tarafından belirlenen fatura bedellerinden piyasada iş yapılıyor olsa, güzel para mutlaka kazanırsınız. Fakat, durum çok farklı. Piyasada kırım oldukça fazla, bulunduğunuz bölgedeki bahsettiğiniz şekilde çalışan arkadaşlarınıza da sorabilirsiniz. Hangi bölgede bulunmaktasınız.

Kendi işinizi kurma girişiminizi tebrik ederim. Güzel fikir, fakat kesinlikle en azından 2-3 yıllık bir piyasa tecrübesi edinip, girmeniz daha iyi olacaktır. Piyasanın kendine göre zorlukları muhakkak var, iyi para kazananlar da var. Dürüst, temiz, güvenilir ve öncelikle müşteri kazanma odaklı çalıştıktan sonra neden olmasın.
 
bende senin fikrine katılıyorum zira bir zamanlar bende bu meslekle iilgisi olmayan biriydim yani askerdim ama o meslekten ayrılınca küçümseyerek baktığım meslek lisesi diplomam öylesine işime yaradıki anlatamam ve sonra mesleğimi sevdigimi anladım 40 yaşına yaklaşmama rağmen içimde hala öğrenmeye karşı müthiş bir his var piyasada serbest çalışıyorum gün gelir yarı aç yarı tok yaşıyorum ama mesleğimi seviyorum ve sabrediyorum sende sabret her şey güzel olur
 
Roboelektronik ve elektrikçi adam yorumlarınız için teşekkür ederim. Diğer arkadaşlardan da düşüncelerini bekliyorum. İzmir-Manisa-Denizli illerinde araştırmalar yapıyorum. İzmir piyasası gerçekten çok zorlu,rekabet fazla ve büyük firmalar var.

SMM olarak en fazla iş talebi hangi konuda olmaktadır,ya da en karlı grubu ne tür işler oluşturmaktadır. Proje,taahhüt,TUS,kontrolörlük vs.
 
siz sade bir vatandaş olsanız bir elektrik proje işini ilk kime verirdiniz ?
yeni mezun bir arkadaştan çok yılların tozunu yalamış yutmuş mühendisler bu yüzden daha çok tercih edilir. elbette zamanla toparlanırsın ama ne kadar sürer orasını söylemek güç. özellikle emo sabit bir ücretlendirme yapmasına karşın rekabetten dolayı proje çizme fiyatları çok düşük. özellikle imar işleriyle alakalı proje çizecekseniz mimar ve inşaat mühendisleri sizin iş vereniniz konumunda olacaktır. 3 katlı bir binanın alka kar etmeyecek bir fiyatla çizmenizi önerirse hiç şaşırmayın. ve daima mimarlar ve inşaat mühendisleri sizin patronunuz olacaktır. yönetmeliklere göre en az 4 katlı binalarda enerji odası ve kablo bacası korulması mecburi ve bunun mimari projedede gösterilmesi gerekir benzer şekilde asansörle ilgili ayrıntıların mimaride gösterilmesi gerekir. benim proje kontrolü sırasında en çok sıkıntı çektiğim konulardan bir taneside budur. elektrik mühendislerin büyük kısmı mimari projede enerji odası gösterilsin gibi bir şey diyemiyor. benim bu olaydan gözlemlediğim husus serberst çalışan bir elektrik mühendisin daima mimar ve inş mühendislerinden iş beklemesi. smm belgesi almakla sadece smm büro işleri yapmamanızı öneririm. bulunduğum şehirde yeni mühendislerin fazla tutunamadığını gözlüyorum. bir kaç tanesi büro kapattı bunuda söylemekten yarar var. sizin meslek kariyerinde yükselmeniz için en iyi yol bana göre şudur: yılların tozunu yutmuş bir mühendisin yanında çalışabilirsiniz. hem işi öğrenirsiniz hem kendinizi geliştirirsiniz hemde çevreniz olur. eski mühendislerin büyük kısmı autocad bilmez ve projeleri başkasına yaptırıp imzalar. eğer sizin böyle bir mühendisle tanışma şansınız varsa kaçırmayın derim.
 
Sevgili cerqan,öncelikle şunu belirteyim,ben de senin gibi yeni mezun bir mühendisim.Piyasa konusuna gelince de izmir-ege-türkiye sonuçta farketmiyor,bilmiyorum daha önceden bir yerde çalıştın mı,ama piyasanın içine girince göreceksin ki maalesef aldığın diploma değil de yaptığın yalakalığın değerli olduğu bir zamandayız ki göreceksin lise diploması bile olmayan biri ben trafo projesi yapıyorum diyebiliyor.

Smm ve şunu da katayım yg işletme sorumluluğu konularına gelince de,eğer başka bir mühendis veya ortaklı bir şirketin yanında çalışırsan ki yeni mezunları da bu yüzden tercih ederler (emo'nun sözde minimum ücret zorunluluğu da havada kalır burada tabiki.Herşey aidat toplamakla olmuyor.Bir araştırma yapsalar şu piyasadaki mühendislik bürolarının yarısından fazlasının kapanması gerekir ya ama işlerine gelmez çünkü zaten kendileri çiğner kendi kurallarını...) ve projede ismin gözükür,tus u üstüne bağlarlar beklersin o proje yapılacak da yapılmazsa da 5 sene üstünde kalır başka iş yapsan seni sınırlar vb.vb.vb. bu konuları tecrübeli arkadaşlarımız daha iyi bilir.Hele bir de özel trafo müşterilerinin bol olduğu bir yerde çalıştırıyorlarsa seni 30 adet üstüne verip oradan gelecek her ay min 6500-7000 tl yi de afiyetle yerler.
Kendin de yer açmak-ortak olmak istiyorsan ben de yukarıdaki arkadaşlarımızın tavsiye ettikleri gibi bir tecrübeli mühendisle girişsen daha uygun olacağını düşünüyorum.Ama herşey nasip-kısmet ve sendeki çalışkanlılıkta bitiyor.
 
wipeoutx yorum için teşekkürler. Tecrübeli bir mühendisin yanında işi iyice öğrenmek fikrine katılıyorum,fakat seni yetiştirmek için yanına alan kaç firma var,dediğin gibi çoğu da imza yetkin için seni alıyor,ki bu tip ilanlar emonun sitesinde kariyer bölümünde bolca bulunmakta.

______________________________________


teşekkürler
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…