Soğutucu gaz ısı akışkan diagramı

desibel1

Üye
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar benim ögrenmek istedigim sogutucu gaz basınç ve ısı akışkan degerleri ne işimize yarar bize faydası nedir
Örnek freon 22 basınç degeri 4 bar ısı karşılıgı -6 bundan neyi anlıycam selamlar

arkadaşla bu konuya açıklık getirecek yokmu
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tam aciklik getiremem su an ama soyle bir bilgi vereyim.

Bir sogutucu akiskama ait diyagram sadece basinc ve sicaklik degil onun disinda entalpi ve baska bilgileride bize verir. Nerede doymus buhar nerede kizgin buhar nerede likit fazinda oldugunu gorebilirsiniz.

Bunu orneklerle burada inceleyebiliriz ben 20 yil once bunlarin egitimini almistim su an aklimda hesaplamalari kalmadi ancak buraya entalpi diyagramlarını ekleyip uzerinde tartisabilir bilgili arkadaslarinda katkilari ile hem ogrenebilir hemde hatırlayabiliriz.

Bu konular guzel konulardir.
 
serkan_48
kardeş evet bu konuları bilen arkaşlar varsa bizleride bilgilendirirlerse memnun oluruz bu meslegi yaparken malesef teorik tarafını gözden kaçırıyoruz işimize yaramıycanı düşünüyoruz zaman ve teknoloji ve yenilikler hızlı gelişiyor ki bilgi olarak geride kalmama adına bu konular hakkında da bilgilenirsek meslegimizi daha da pekişir diye düşünüyorum
 
basınc tablosu bize gazın hangi basıncta hangi sıcaklıkta oldugunu gösterir ayarlayacagımız basınc sogutucunun ideal çalışma soguklugunun yaklaşık 15 derece altı olmalıdır ...mesele cihaz klima ise sogutma modunda r22 gaz için 60 psi ayarladıgımızda barometrenin içinde r 22 kadranı varsa sıfır derecenin az üstünde oldugunu görürsünüz bu evapın içindeki gazın kaynama ısısıdır oda sıcaklıgıda 15 derece civarına gelebilir yada bir derindondurucu cihaza gaz verecek isek cihazın etiketindeki gaz cinsinin karşılıgını barometreden yada gaz basınc tablosunda bulup -30 35 civarı hangi basınca denk geliyorsa ona ayarlarız cihazın dondurucu bölümü -20 civarı olur kabaca anlatmaya çalıştım ...umarım anlata bilmişimdir...
 
usta murat
kardeş bu değerli paylaşımın için teşekkürler bu bilgiler sayesinde yaptığımız işi teorik yönüyle dahada
bilinçli bir şekilde yapma olanağına sahip olacağız diye düşünüyorum
 
Klima r 22 gazli
Gaz bastım alçak basınç 4 bar
Yüksek 23 24 bar
Bu fark neden bu kadar yüksek
Birde servis hattindan. Aşırı yag atıyor. Hortumu takarken bile yag çıkıyor cok fazla. Gazi bosaltmak. Icin vanayi açınca da aşırı yağ atıyor.
 
Tam benlik bir konu;

Entalpi diagramı, o akışkanın sabit basınç altında birim miktarda ne kadar enerji taşıyabileceğini, hangi basınç altında hangi sıcaklıklarda yoğuşabileceğini veya buharlaşabileceğini görebildiğimiz genel bir tablodur. Daha önce @usta_murat'ın paylaştığı tablo bu grafiğin sütun ve satırlara (sadece sık kullanılan alanının) dökülmüş halidir.
Bir basınç-entalpi diagramının orta kısmı (curve olan alan) gaz ve likit karışımının olduğu (Yani sıkça bizim kullandığımız) alanı içerir. Sol üst köşeden aşağı doğru inen ve curve içinden geçip sağ alt tarafa doğru inen çizgiler sıcaklık skalasıdır.
Buna göre curve dışında kalan sol kısım aşırı soğutulmuş sıvı faz (Subcooling), sağ kısım ise aşırı ısıtılmış kızgın buhar (Superheat) olarak adlandırılmaktadır.


Bu diagramın üzerinde sisteminizden aldığınız şu bilglileri
*Low Pressure (Bar)
*High Pressure (Bar)
*Superheat (°K)
*Subccoling (°K)
oturttursanız, toplamdan transfer edilen ısı enerjisini, kompresörde harcanan gücü (toplam gücü ihtiva etmez, o sistem ile ilgilidir) hesaplayabilirsiniz.

Moller diagramı olarak da bilinen bu tablo aynı zamanda çalıştığınız gazın kritik noktasını da vermektedir.

Eğer sisteminizde yukarda verilen bilgiler dışında bir de ekstradan basınç kayıplarını görüp ekleyebilirseniz, bu durumda sistem verimini de hesaplayabilirsiniz.

Soğutma sistemi komplike bir sistemdir ve bu işin içinde bulunan teknisyen, tekniker ve mühendis olan tüm meslektaşlarımın bu gibi bilgileri ölçebilir, yorumlayabilir olması gerektiğini düşünüyorum.

Şimdilik bir solukta bunları yazdım ama sorusu olan varsa yazsın elimden geldiğince basite indirgeyip, anlatmaya çalışırım.

Kolay gelsin..
 
Subcooling ve süperheat bize neyi ifade eder peki. Basitçe

Üniversite de iken bu entalpi diagramlarini isi transferi dersinde cok görmüştük. Ama sonra dan unuttuk bakmayınca yüzüne. Yani şöyle diyebiliriz. Ben klima cihazinin 15 17 santigrat derece arasnda hava uflemesini istiyorsam. Gazın yoğusma yada evaparatorde ki isisi 0 santigrat derece olmali. Buda bar cinsinden 4 psi cinsinden 60 a tekabül eder. Soğuk hava odasinda eksi 18 oda icin 404 gazı 1 bar civarında 0.9 bar civarında tutmaliyim. Gaz eksi 30larda soğur. Ortami eksi 18 yapabilir. Diyebilir miyim
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Subcooling (Yani likit hattında aşırı soğutma) belli bir noktaya kadar verimi arttırır. Kompresörünüzün kapasitesi değişken ise çevrim içinde ki gaz miktarı düşer ve kompresör devir düşürür. Eğer sabit devirli bir kompresör ise soğutma efekti artar. Ancak kurulu bir sistemde subcooling değeri öylesine arttırılıp kapasite artması bekelenemez. Sistem kurulduğu gibi çalışmalıdır.
Superheat (Yani emme hattında aşırı ısıtma) belli bir noktaya kadar verimi arttırır. Ancak bu değeri de pervasızca arttıramazsınız çünkü kompresör motoru dönen emme hattı gazı ile soğutulur. Eğer böyle bir aksiyon gösterilecek ise head pressure and head temperature (Yani kompresör çıkış hattı basıncı ve sıcaklığı) kontrol altına alınabilmesi için likit enjeksiyonu gerektirir. Bu hattın aşırı ısınması yağ vizikositesini düşürür ve basma hattında by-pass artar, kompresör verimden düşer.

Evaporatörün üfleme sıcaklığı, evaporatörün emdiği havanın gizli ısısı ve duyulur ısısı ile alakalı olduğu gibi, yüzey sıcaklığı ile buharlaşma sıcaklığına da bağlıdır. Aynı zamanda bir faktör olarak evaporatörden geçen havanın hızı da önemlidir. Hava hızı ne kadar yüksek ise batarya by-pass faktörü o kadar yüksektir. Yani bu sorunun net bir cevabı yok ve şöyle olur diye dikte edilemez.

Soğutucu akışkanın görev noktasında (Bir başka deyiş ile set noktasında) ısı transferi yapabilmesi için görev noktasından daha düşük bir sıcaklıkta buharlaştırılması mecburidir. Zaten böyle olmazsa ısı transferi olmaz. Eğer bu buharlaşma sıcaklığını oda set sıcaklığından ne kadar açarsanız evaporatörün verimi o kadar artar, kompresör verimi düşer, gizli ısıya daha çok çalışır, duyulur ısıya daha az çalışır.

Buradan da şu sonuç çıkar;
Prosesin nedir? Nasıl çalışmak istiyorusun? Hedef yükün gizli ısı mı, duyulur ısı mı?
Kompresörün hangi şartlarda seçilmiş? Evaporatörün hangi şartlarda seçilmiş? gibi arka arkaya bir dizi soru gelir.

Yardımcı olmak yerine konuyu anlatmayı tercih ederim. Böylece çözüme gitmek için en sağlıklı yolu bulabilirsiniz..

Kolay gelsin..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…