Kolay gelsin. Konu biraz eski ama soğutucu gazların derecelerini tam anlayamadım. -150 derecelik bı soğutma yapabilmem için hangi soğutucu gaz kullanmam gerekiyor. @serkan_48
-150 C dereceye sivi azot ile inebilirsiniz. Bu bir cevrim olacaksa bir kac kaskad sistemle ancak inebilirsiniz.
Bu sicaklikta ne kadarlik bir isi yuku cekeceginizde cok onemli. Genelde bu sıcaklıklar test ekipmanlari deney urunleri olsugundan cok buyuk alanlari sogutmak icin uretilmiyorlar.
Tehlikeli maddeler sinifinda dogal gazda bu sicakliklara inmektedir ancak parlama yanma riski bulundugu icin risklidir.
Bir ucuncu yontem ise termoelektrik sogutucu kullanmak. Bu teemoelektrik peltier sogutucular cok kucuk alanda sogutma sagliyorlar.
Sizin amaciniz nedir neyi bu sicakliklara sogurmak istiyorsunuz?
Ustam ben telefon tamiri yapıyorum Ekran sokmek için kullanacağım fazla büyük bı alan değil sogutcagim alan. Peltier denedim ama sonuç alamadım. Formda daha önce de açılmış bu konu daha yeni gezinirken gördüm ama bı sonuca ulaşılamamış. Soğutma hakkında fazla bı bilgim de yok, sadce bu sistemi buzdolabı sistemi şeklinde dondurucu kısmı küçültüp çalıştırmak istiyorum. @serkan_48
bahsettiginiz konuyu hatirliyorum bir arkadasimiz Cinden Lcd tamir etmek icin bir sogutucu cihaz almisti.
acikcasi bende yari iletken testleri icin bir sogutucu cihaz yapmak icin bilgi topladim ama konu derin sogutma olunca is zor oluyor. imkaniniz varsa hazir urun almanizi oneririm.
bahsettiginiz sıcaklıklar cok dusuk sıcaklık. her gazla inemezsiniz. peltier icin her peltier olmuyor bu sicakliklara inen cryogenic peltierler var.
inceledinizmi bilmiyorum ama hava likitlestiren sogutucular var. belki onlarla biseyler yapilabilir.
İmkanım yok maalesef hazır ürün alamıyorum ustam. R717 amonyak gazi bu isimi görür mu bu gazi da buzdolabı sistemi ile çalıştırabilirmiyiz ? Hava sogutucularina baktım da benim işimi görmez hocam uzun vadeli maliyeti düşük bişey yapmaya çalışıyorum. @serkan_48
Kaskad sistem kurmadan bu sicakliga inmek pek mumkun degil.
ikinci konu amonyak agresif bir malzemedir sistemi yaparken bakir kullanmamalisiniz amonyak bakiri asindirir.
ucuncu konu amonyak zehirleyici bir gazdir. Ayrıca parlayabilir yani yanıcıdırda. Bilindiği gibi çok keskin bir kokusu vardir. Uzerinizden çıkmaz.
Bir ara cryogenic soğutma ile bende ilgilendim ama başarılı bir sonuca ulaşamadım. Aslında çalışmalarım için biraz para ayırabilseydim belki birşeyler ortaya çıkarabilirdim ancak sonuçta bireysel araştırmalar olunca getirisi olmayan bir iş tamamen yük oluşturuyor hobinin dışına çıkıyor.
Aslında bu sistemden imal etsem kaç kişi alacak? buda işin ayrı yüzü.
hocam R22 ve r410 saklama koşulları nedir acaba? tama bilmek istiyotum,zira devamlı arabada taşımamız gerekiyor gecenlerde bir arksın aracta r410 patladı,tedirgin olduk haliyle. bu baglamda bu ıkı gas kac c drc ye kadar dayanabılır ortam sıcaklıgında?sımdıden tesekkurler
Gaz tupleri normalde cakma uretim degilse patlamaz. Tuplerin uzerinde bosaltma tapalari vardir tup asiri isinirsa bu tapa atarak herhangi bir tehlikeli durumu onlemek amacli gazi bosaltir.
O tup yarilarak patladiysa bu hususta resmi hakkinizi sonuna kadar arayabilirsiniz.
bir iklimlendirmeci olarak bilirsiniz ki termodinamik gazlar isindikca basınçlarida artar. bunun ust limiti genelde 50 °C civarindadir. Bu sicakligin uzerine pek cikmamak lazim.
Ornek teskil etmesi amaciyla ekte bir markanin uzerindeki bilgileri aktariyorum.
Resimdeki yazilara dikkat ederseniz minimum tedbir olculeri altinda 51.7 °C limit belirtilmistir.