serkan bey muğladan yatağandan sevgiler bu yazınız beni çok aydınlattı güneş enerjisi ile elektiri üretiyorum panelim 250 watlık. panelden güç çekerken 14.5volt 8.5 a değerleri alıyorum.MPPT konusunda şunu sötleyebilirim.
150 wattlık bir Panel açık kontak voltajı ve verebildiği amper değeri ile bu gücü verir. Örnek veriyorum 150 watt 20 voltta 7.5 amperdir.
Biz bu 20 voltu normal lineer bir şarj regülatörü kullandığımızı farz edelim akümüzde o an için 13.0 volt ve şarj oluyor. 20-13=7 volt şarj regülatörümüz üzerinde harcanıyor. akım yine sabit seri devrede 7.5 amper. Ama voltajımız 13 volt 13x7.5= 97.5 watt güç alabiliyoruz.
Yani 150 wattlık panelden tam verimli kullanamıyoruz.
MPPT ise burada voltaj çevrimide sağladığı için 20 voltu alıp anahtarlama yöntemi ile yüksek frekanslı sinyal ile trafoda çevrime uyratıp tekrar voltajı düşürüyor. 13 voltta 7.5 değilde atıyorum %90 verimlede olsa 97 watt değilde 135 watt almamızı sağlıyor ( %90 verimle hesapladım ) MPPT smps mantığı ile ısı olarak attığımız enerjiyide işe çevirmiş oluyor.
Buck ve boost converter özelliği ile de panel tam güneş almadığı ancak yinede enerji ürettiği durumlarda voltajı yükselterek verimi arttırıyor.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gelelim pwm konusuna ,
PWM şarj yönteminde aküye darbeli voltajmı veriliyor. Nasıl oluyorda lineer şarj regülatörlerinden daha verimli oluyor. aküye anlık olarak panel voltajını mı veriyor 12 voltluk aküye 18 voltmu veriyor. ? Neyi nasıl modüle ediyor? Atık ısı varmı ?
sadece akü şarj ederken ise 20 volt 8.5 a değerleri ile karşılaştım.250 watlık panel bana maksimum 170 wat güç veriyor şaka gibi..
altaki şarj kontrol cihazını aldım
http://www.aliexpress.com/item/15A-...ch-Solar-Panel-Promotion-Sale/1267703280.html