Tekrar Merhaba,
Problemin bizden kaynaklı olabilme ihtimaline karşı, üretici firmanın bu mecrada kötü reklamını yapmak istemediğim için, panel etiketi paylaşmamıştım. Arızanın kaynağını öğrenebilme isteğim ile aşırı düşünceli davranmayı bir kenara bırakıp, etiketi aşağıda paylaşıyorum.
------------------
Fotoğrafını paylaştığım paneller, birkaç ay önce arkadaşlar tarafından sökülüp, kenarda tutulan paneller. Bu arızanın, 34 adet invertörümüzden sadece 2 tanesini besleyen 150 W lık panellerde görülmesi. Topraklamasının eksik olduğunu tespit ettiğimiz invertör de bu 2 invertörden biri. Bu yüzden topraklama dan kaynaklı olabilir mi diye düşündük.
Panellerin satın alındığı firma ve bu firmanın, panelleri Avrupa da ürettirdiği diğer firma ile yazışıyoruz. Ben bu yazışmalardan, üreten firma tarafı ile teknik kısmını yapmaktayım. Onlarda sizler gibi panellerin verimliliğinde düşüş olup olmadığını sorup, Bu tip izlerin ya çok az verimsizliğe sebep olabileceği yada hiç verimsizliği sebep olmayabileceğini söylemişler. Onlardan gelen cevabı da aşağıda paylaşıyorum.
*** what you describe as “burnt” is in fact a delamination of the EVA encapsulate under the cover glass from the TCO layer, due to chemical reaction inside the TCO material.
in case this happens, usually the “bubbles” can increase to a saturation limit, which looks severe, but in most cases the module output, i.e. the energy production is hardly or not at all affected.
hence my question:
Did you experience a measurable drop in energy production in the PV installation, since the phenomenon got visible?
How many modules show this effect? ***
Son olarak daha iyi görebilmeniz için panellerin lekeli kısımlarını silip, daha iyi bir makina ile çektiğim fotoları aşağıda paylaşıyorum. Şimdiden teşekkürler.