(Soru) Güç hesabı ve breadboard

Ilker dvc

Üye
Katılım
6 Ara 2015
Mesajlar
80
Puanları
1
Yaş
30
Elektrik Elektronik Mühendisliği 1. Sınıf öğrencisiyim, düz list mezunuyum, teorik olarak önde olsakta bir teknik lise mezunundan kavram ve pratik olarak gerideyim. Arkadaslar forumda araştırma yaptım. Güç hesabı dendiğinde,

Örneğin, üzerinden 5 amper akım geçen 5 ohmluk direncin gücü p=I^2 x R formülünde göre 125 watt oluyor.
Şimdi bu 125 watt sn de harcanan 125wattmı yoksa 1 saatte harcanan 125 wattmı?

Bir direncin üzerinde mesela satın alırken 2 w yazıyor diyelim, bu saatlik harcanan 2 wattmı snyelik mi ?

Elektronik cihazlarda mesela bir ufoda 1650 watt yazıyor bu bir saatlik harcama degerimi yoksa 1 sn yemi?

Bazende mesela cihazda 8 wattsaat
Veya 8 wattsaniye diyor bazende sadece 8 watt yazıyor ne oluyor bunlar ? Ne kadar zamanlık değerler bunlar ?
Watt tan joule nasip geçiş yaparım ?


Bir diğer sorum da basit devreler de breadboard üzerine kurmak Basitleşiyor. Fakat karmaşık devreleri bazen kafam karışıyor. Acaba bread boarda kağıttaki devreyi kurarken sizin kendinizce oturduğunuz pratiginiz püf noktalarınız varmı ?
 

Selamlar dostum aramıza hoşgeldiniz.

125 watt konusu saatte çekilen güçtür.

Direnç üzerindeki watt değerleri o direncin üzerinde harcanabilecek gücü ibare eder. O dirençten daha fazla güç geçirmek isterseniz yanacaktır. Yine bu değer saatliktir.

Değerlerde genelde watt yazıp yanına bir süre belirtilmezse genelde watt / saat tir. Bazen saati yazmıyorlar ancak bu yazılması gereken bir değerdir. Bazende özellikle belitrilirse watt / saniye yada yıllık hesaplanıyorsa watt / yıl gibi belirtilen özel ibareler olabilir.

Ufo örneğindeki değer watt / saattir.

Watt tan joule dönüşümü sordunuz 1 watt = 3600 loule e eşittir.

Son sorunuz projeboard üzerine kurduğum devreyi takip etmekte zorlanırsam yada yanlış yapmaktan korkuyorsam şu yöntemi izliyorum. Devrenin şemasını çıktı alıyorum. Malzemeleri projeboarda yerleştiriyorum. her yaptığım kablo atlamasında atlamayı yaptığımda kırmızı kalem ile çıktı üzerinde o hattı çiziyorum. Unutma yada atlama hatasını minimuma indiriyorum.

Kolay gelsin. Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
http://www.elektrikport.com/fotoport/en-pratik-5-devre-ipucu/1265?page=1
http://arduinoturkiye.com/devre-tahtasi-breadboard-kullanimi/
Öncelikle ne olduğunu bil, perde arkasındaki yerleşimi bil, yanda rakamlar ve yukarıda harfler var satranç veya amiral battı oynamışsındır aynı hesap . şemadan birleşim sayısına bak boarddakiyle karşılaştır say, çıktı alıp kodlama da yapabilir sonra yerleşime başlarsın. Büyük pinli parçalar için ent soketleri kullan hatta önceden bir kaçını hazırla örn: büyük tr 2sc serisi için 5 delik tutacak 3 iletken arada 1 er boşluk, yine kalın bacaklı pot vb. Aynı mantıkta eski parçalanan cihazlardan şerit kablosu ile beraber dişi soketler bu durum için ideal, led tr IR alıcı gözü. soket olmadan boarda takıp çıkardığında arkadaki yay metaller eski duruma gelmeyebilir, aklında olsun sorunu bunlarda ara arkaya ulaşıp bunları düzelt, sorunlu olduğunu led sokup çıkararak anlarsın direnç göstermeden rahat girip çıkıyorsa başını ağrıtır. Sosyal medyaya her zaman başvur, arada yeni bir şeyler bulduğunda dönüp paylaş biz de bilgilenelim . (Yazının bu kadar uzayacağını tahmin etmedim.)
 
Vayy çok sağolun vallahi bu kadar güzel bir ortam olacağını tahmin edememiştim gerçekten sağolun. En kötü ihtimal devreyi numaralandırıyorum. Tabi numaralandırılınca bazen çok ek kablo kullanımı gerekiyor devre çok karmaşık hale geliyor. Ama en azından hata riski sıfır )
 
Bende devreyi numaralandırıyorum ve devre geometrisini breadboarda uygun şekilde kagita tekrar çıkarıyorum sonra devreyi kuruyorum. Bazen ama numaralandırmak cok ek kablo almama sebep veriyor baktim piyasa karışıyor, devreye kagittan bakarak okdugu gibi kuruyorum çok ek almamak için.. Bu sekilde bakarak kuramazsam çok ek almayı göze alarak numaralandırıyorum en azından hata riski yok gibi bişey. Çok bacaklı elemanlarda ise önce elemanları takıyorum çok bacaklı olanları. Sonra bacaklarn denggeldigi numaralari not alıyorum devre üzerine. Diğer iki bacaklı elemanlara bu numaralari referans alarak numara veriyorum. sanırım aynı şeyden bahsediyoruz zaten
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…