Split klima demontajı ve montajı

osman20

Üye
Katılım
11 Eki 2008
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
56
Her kese merhaba ,
split klimanın nasıl sökülüp başka yere takılmasında yapılması gerekenleri dedaylı olarak anlata bilirmisiniz.Teşekkürler
 
geçmiş konularda ayrıntısıyla var ordan bul.


kendin de arasan bulamazsın . o kadar geçmişe saklamışsınız ki :)))


eminim kendinde bilmiyorsun :):cool:

( Alıntıdır )

Bina işletmecilerinin teknik konularda daha fazla bilgi sahibi olabilmesi için Split klima montajı ve damontajı nasıl yapılır konusunu ele aldık.
Split klima demontajı için ilk önce klima gazının toplanması gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için gerekli olan alet sadece 4″ alyan ve bir kurbağacık’tır.
Dış üniteye bağlı olan biri ince diğeri kalın olmak üzere iki boru girişi vardır. Bu borular dış ünitenin sağında veya solunda olabilir. Klima demontajını yapmadan önce, klimayı soğuk konumda çalıştırılması gerekmektedir. Soğuk konumda çalıştırılmasının sebebi cihazda bulunan gazı emniyetli olarak toplamak içindir. Bunu anlatmadan önce klima borularından biraz bahsetmek gerekir. Klimaya bağlı olan kalın boru soğuk çevirimde çalışınca, dönüş borusu olarak görev yapar. Bu durumda ince boru ise “presyon” veni basma hattı olacaktır. Cihazınızı ısıtma konumuna aldığınızda ise sistem tam tersi işleyecektir. Yani kalın boru basma, ince boru emme olacaktır. Bunu yapan ise cihaz içindeki heat pump’dır. Neyse klima hakkında kısa bir açıklamadan sonra cihazımızı sökmeye başlayabiliriz.
Dış üniteye bağlı boruların hemen yanında üzerinde kör tapa olan bir servis vanaları vardır. Önce kurbağacık yardımıyla, kör tapaları çıkarınız. Sonra sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulamaya başlayınız.

1-Servis vanalarının kapaklarını açın.
2-Klimayı soğuk çevirimde çalıştırın.
3-Basma hattı “presyon” yani ince borunun servis vanasını kapatın.
4-1 dk yada tahmini 50 ye kadar sayın.
5-Hemen üzerindeki diğer kalın boru olan dönüş borusundaki servis vanasınıda kapatın.
6-Klimanızı sigortadan kapatın.Böylece soğutucu akışkanı dış ünite üzerindeki kondansere depolamış olacaksınız.
7-Elektrik ve haberleşme bağlantılarını sökerken kabloları kodlayın. Montaj sırasında yanlış bağlantıların önüne geçmiş olursunuz.
Yukarıdaki işlemi harfiyen uygularsanız, klima montaj maliyetiniz düşecek ve freon 22 olan soğutucu fakat çevreye zararlı bu sera etkisi olan gazı atmosfere salmayacaksınız.
Artık klimanız sökmeye ve yer değişimine hazır.Tekrar montajını yaparken dikkat etmeniz gerekenler.
1-Kesinlikle iç ve dış ünite montajlarını yaparken terazide kurun.
2-İç ünitenin boru çıkışını verirken eğimli verinki su gideri rahat olsun. Su gideri hortumu iç ünite boru çıkışı ile birlikte tahliye edilecektir.
3-Dış ünitenin plastik takozlarını mutlaka takın ki vibrasyonu alsın. Takmazsanız cihazınız kısa sürede mekanik arıza verebilir.
4-Haberleşme ve elektrik bağlantılarını önceden belirlediğiniz işaret ve kodlara göre bağlayın.
5-Rekorları yani boruların vidalı bağlantılarını sıkarken hassas olmanız gerekmektedir. Özellikle basma hattı olan ince boru kararınca ve hassas sıkılmalı kalın boruyu ise iyice sıkın . Rekor bağlantı havşaları patlatırsınız gaz kaçağı olur.
6-Dış üniteyi asarken eğer asacağınız duvar sağlam değil ise mümkünse saplama vidaları kullanın.
7-Şebeke yani elektrik bağlantısını yaparken KESİNLİKLE PRİZE YADA ÜÇLÜ FİŞE TAKMAYIN.Kullandığınız buatı başka bir cihazda kullanmayın ve buattaki kabloların minimum 3 x 1,5 olmasına dikkat edin.
8-Ve en önemlisi Mutlaka ama mutlaka toprak hattı olmadan işlemi tamamlamayın. Mümkünse bir elektrikçiye çektirin.
9- Klimanıza özel sigorta takdırmanız sizin ve cihazınızın emniyeti için önemlidir.

Bu yazıyı okuyanlar aşağıdaki yazılarıda okuyor:


Soğutucu Akışkan

Isıyı, buharlaşmayla ya da sıvı halden buhar hale kaynayarak soğuran ve sıvı halden buhar hale yoğuşarak geri bırakan kimyasal bileşimlerdir. Pek çok değişik soğutucu akışkan kullanılmaktadır ve belli bir tanesinin seçimi de, hangi koşullar altında çalışacağına bağlıdır. Soğutucular bölüm 8′de detaylı olarak anlatılacak…


Soğutma Nedir?

- Soğutma bir sıvının halini değiştirerek ısının bir yerden başka bir yere iletilmesidir. Sıcaklık farkı olduğu sürece ısı pek çok değişik şekilde iletilebilir. Dolayısıyla istenen sonuçlara bağlı olarak soğuk sıvı, ısıyı sıcak nesneden çekebilir (soğurabilir) veya sıcak sıvı nesnelere ısı verebilir. Fakat bir hal değişimi olmaksızın elde edilen sonuçlar bir soğutma sistemi veya soğutma etkisi sebebiyle değildir.
- İstenilen sonucu elde etmek için iş enerjisinin “soğutma sistemi” şeklinde düzenlenmiş mekanik elemanlar kullanılmasına mekanik soğutma denir.
- Soğumalı Soğutma ; bir yerden bir yere iletimi için gerekli koşulları oluşturmak üzere ısı enerjisinin kullanılmasıdır. Isı enerjisi, iş enerjisine çevrilerek istenen sonuçlar, mekanik soğutma sistemindeki aynı prensiple elde edilir…

Isı nedir?

- İki sistem arasında (veya sistem ile çevresi arasında) sıcaklık farkından dolayı gerçekleşen enerji geçişi diye tanımlanmıştır.
- Başka bir anlatımla, enerji sadece sıcaklık farkından dolayı gerçekleşmişse ısı diye tanımlanır. Bu tanımdan açıkça görüldüğü gibi, aynı sistem arasında ısı geçişi olmaz …
- Hissedilebilen veya ölçülebilen ısıya “duyulur ısı” denir.
- Bir hal değişimi sırasında çoğu maddenin, sıcaklığında bir artış olmadan katıdan sıvıya dönüşeceği bir erime noktası olacaktır. Bu noktada, eğer madde sıvı haldeyse, kendisinden ısı alınır, madde de sıcaklığı değişmeden katılaşır. Bu işlemlerden her birinde olaya katılan ve sıcaklıkta değişiklik oluşturmayan ısı, “ergime gizli ısısı” olarak bilinir.




Split Klima Demontajı ve Montajı

Alıntıdır...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
tmp5121
Arkadaşım gayet güzel anlatmışsın anlatacak bir şey kalmamış
 
emeğine sağlık anlatacak bencede bişey kalmamış.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,048
Mesajlar
932,524
Kullanıcılar
453,028
Son üye
burakacer

Yeni konular

Geri
Üst