SSD’ler Ne Kadar da Unutkanmış Meğer

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,240
Puanları
3,256
Konum
BURSA


SSD, yani bellek tabanlı sabit diskler fiyatlarının uygun hale gelmesiyle birçok bilgisayar kullanıcısının gözdesi olmaya başladı. Veriyi plaka yerine bellek hücrelerinde saklayan bu diskler geleneksel disklere göre ciddi avantajlara sahip: Daha az güç harcıyorlar, içlerinde hareketli parça olmadığı için sarsıntılara karşı daha dayanıklılar ve klasik disklerle kıyaslandıklarında performansları muazzam. Ama gelin görün ki bunlar da elektriksiz kaldıklarında içlerindeki veriyi unutmaya hayli eğilimliymiş.

Disk üreticisi Seagate’in ortaya koyduğu verilere göre SSD’lerin depolandığı ortamda sıcaklığın 5 derece artması, disk içinde saklanan verinin saklanma süresinin yarı yarıya azalmasına neden oluyormuş. Normalde herhangi bir güç kaynağına bağlı olmadan saklanması durumunda bu disklerin içindeki veriyi yıllarca saklayacağı öngörülüyor. Oysa rapora göre sıcaklığı yeterince artırırsanız, sadece 1 hafta içinde bile sakladıkları verinin buharlaşmaya başladığına şahit oluyorsunuz. Dolayısıyla özellikle önemli kurumsal verilerin saklandığı disklerde bu konuyu dikkate almakta fayda var. Detayları bit.ly/ssdstorage adresinde okuyabilirsiniz.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve Teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,Haziran 2015,Yıl 48,Sayı 571,Sayfa 13,Ctr+Alt+Del,SSD’ler Ne Kadar da Unutkanmış Meğer

http://www.isfikirleri-girisimcilik.com/ssdler-ne-kadar-da-unutkanmis-meger
 
Durduğu yerde kingston 128gb ssd çöp oldu bende. Hani fazla da güvenmeyin fotolarım sağlam yerde diye. Ondan daha eski hdd yedeklerim duruyor. Bence hdd hala daha güvenilir bi ortam
 
ya binbaşı nerden bulursun böyle haberleri
o, ortam ısısının pc nin çalışşması sırasında ssd yi zorlaması anında taşıma kalitesini kaybetmesine neden olmasıdır.
aynı şekilde ısı kaynaklı cpu da hata yapar.
hdd, dönen bir mekanizma olduğu için kendi kendini bir miktar soğutmakta ve e manyetik ortama direkt işleme yapıldığı için veriler sabit kalmaktadır.
ssd de ise bilgileri tutan kondansatorler var.
bu kondansatorler aşırı ısınırsa sorun yaşanabilir. ama bunun için sadece ısı yetmez.
ki bakarsan en iyi veri saklama aracı olan cd-dvd medyalar da çizilmeyi geçtim nemle bozulabilmekte.
ki ssd yi veri güvenliği için kullanmak zaten akılsızlık olur. ssd okuma hızı için tercih edilir. bakın yazma demiyorum. çünkü ona veriyi atarsın sonra o yıllarca sana bozulmadan hizmet edebilebilir.
yoksa ssd lere çok yazsil ya da aşırı ısıtma yaparsan tabi ki arıza çıkarma oranları hdd ye göre daha fazla. bunu dah önce defalarca forumlarda yazmıştım.
 
SSD 'ler için bir isim vermek gereksiz olsa da örneğin exper firması tarafından bir ara ilk açılışı hızlandırmak için sadece sistem dosyalarının ilk pc açılışında çok çabuk açılması için takviye (yardımcı) olarak sıfırdan olan bu pc satışında bir reform yapabilmek için bir aralar kullanılmıştı.Onun dışında ev kullanıcılarının da storage (Depolama,data yedekleme,vb.) amaçlar için tam olarak HDD'lerini (Veya harici usb'li HDD'li depolama disklerini) tam iptal ederek kullanacaklarını tahmin de edemiyorum.Çünkü bu sisteme benzer olarak flash usb bellekler de tam güvenilir değildir,zira en olmadık zamanlarda bozulup eğer önemli veriler bunda yüklü ise sizi sıkıntıda bırakabilir.(Birkaç kez kendiliğinden ve sırf iç yapısından dolayı bozuldu ve firmadan yenileri getirildi) SSD'leri hiç kullanmadım,ama kullanmayı masaüstü pc'nin hızlı açılışı için bir ara düşündüm sonra da vazgeçtim bundan.
 
5-6 yıl önce çinden getırttım altı ay kullandım hata verdı formatladım kapasıte yarıya duştu içine yedek bilgiler attım ama dedığınız gıbı guvenımı sarstı arada bır yokluyorum bozulma varmı dıye şuana kadar yok ılk başta kapasite yarıya duştu o başka
 
yarıya düşmesinin nedeni ssd de bad sector oluşması ya da öyle algılaması nedenidir. bu durumda windows bozuk sektörü, bazen de sektörün arkasını komple kapatır.
bu gün de komple gidebilir 20 sene sonra da.
@binbaşı abi, zaten ssd nin amcı bu. hızlı açılış.
yoksa ssd ile flash bellk arasında fark mı var sanıyorsun? ikisi de ram usulu çalışan bu çiplerin bilgilerini tutması için kapasitörle beslenen halleri.
misal bir ara ramleri pcı yuvasında bir araya toplayıp onları bir bios pili ile hep cvanlı tutan bir düzenek vardı. bu düzeneğe sistem ya da istediğin programın dosyasını atıyorsun bu sayede istdiğin işlem çarçabuk açılabiliyordu. sonradan da ssd çıktı işte. ama ta ilk günden dedim. bu diskler hızda suni bir güç sağlasalar da hdd nin güvenilirliğini asla geçemez. çünkü birisi ısıya dayanıklı manyetik bir ortama yazılıyorken öbürüsü ısıda sapıtacak çip ve kapasitörlere yazıyor. ssd nin tek güzel yanı var. elektrik aniden gittiğinde kızağa çekilemeyen bir kafaya sahip olmaması. bu sayede ilk açılış anında elentrük nedeni ile disk zarar görmüyor. ki bazı hddlerde bunu önlemek için kafa motoruna bir kapasitör konuluyor. elektrik aniden gittiğinde kafayı kızağa çekebilsin diye.
ben şöyle diyeyim. ssd diskler teorik 5.000 yazma sayısına sahiptir. peki hdd? 5.00.000
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…