Su basıncı ile pompa derdinden kurtulma düşüncem hakkında yardım

Su koçunnun çalışma prensibi benim anladıgım kadarıyla şöyle:
1-yüksekten alçaga dogru bir boru ile suya bir kinetik enerji kazandırılıyor(bu esnada şisenin altındaki çek valf kapalı konumda,alttaki çekvalf açık konumda)
2-tahliye kısmındaki çek valf su belli bir hıza ulaşana kadar açık ve suyun geçişine izin veriyor,suyun hızı artınca tahliye çekvalfi aniden kapanıyor.
3-hazır kinetik enerji kazanmıs borudaki su gidecek yer bulamayınca basınc olusturuyor ve kondansatör görevi gören şişenin altındaki çekvalfi açarak suyun burdan içeri girmesini saglıyor.Burda şişenin içindeki hava sıkışarak bu potansiyel enerjiyi depolamaya ve suyu istedigimiz yere itmeye(aktarmaya) yarıyor.Burdaki çekvalf basınclar eşitlenince otomatik olarak kapanacak.
4-döngü bu şekilde devam ediyor.Yani sözün özü borudaki suya bir hiz kazandırıp(kinetik enerji) sonra bu hızı potansiyel enerjiye çevirip sonrada bu potansiyel enerji ile suyun pompalanması işi.

Not:şehir şebekelerindeki boruların patlama sebeplerinin en başında bu gelir.(nalet olası bitirme projemdi( su darbeleri),aptal bir hocaya düşmüstüm,okulu derece ile bitirmeyi planlarken büte bıraktı ve bizim derece işi suya düştü(Neymiş efendim kendiside 4 yıllık okulu 5 yılda bitirmişmiş).O dangalak itü de profesor şimdi.İçimde hala bir sancıdır,demeden edemedim.
 

Şansa bakın ki aynı ilde bu işleri yapan birini bulup çalışmalarını inceledim, irtibata geçtim kendisiyle ve suyun debi,yükseklik,uzaklık vs bilgilerini istedi.
Hesaplamalarını yaptık, istediğim noktaya günde 5 ton su basabilecek bir pompa tavsiyesinde bulundu.
Aynı pompanın aynı düşü ile daha yüksek seviyelere su bastığı referanslarını gösterdi.
Şu pompa işinden artık kurtulacağız gibi görünüyor
 
Şu videodaki su koçunun aynını yapmak üzere malzemeleri toplamaya başladım.

Konik redüksiyon haricinde tüm ana parçaları aldım, geriye çekvalfleri yapacak conta ve plastikler kaldı.
İşimden vakit buldukça en kısa zamanda bitirip köye kurulumunu yapacağım kısmetse.
 
Bitince bir video eklersiniz inşallah, bekleriz yani .
 
Yıllarca önce, Bozdogan, Akcay nehrı kenarında bir sistem görmüştüm, Suyun düşüdü ıle, bıldıgımız salyangoz su trubininin mılındekı cark/ kanatları cevırtıyorlar, Bununla dönen, trubınde suyu daha yukseklere basiyordu.
 
Bugün malzemeciye gidip testere, yapıştırıcı ve valf için sert plastik kestirip aldım. 110mm den 160mm ye konik reduksiyon yoktu siparişini verdim çok zor bulunan bir parça galiba kime sorsam yok dedi.
Bunların dışında valf için üçayak, uzun demir çubuk ve kauçuk keçe alacağım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…