Tabliye borularının asma tavan yaparken delinmesi

tifosi16

Üye
Katılım
3 Nis 2023
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
26
Tabliye borularının asma tavan yaparken delinmesi hakkında ne düşünüyorsunuz ve ne gibi önlemler alıyorsunuz ? Elektrik tesisatı için en rahat sistem asmolen tavan ve alçıpan sistemde uygulamak, istediğiniz gibi istediğiniz şekilde gönül rahatlığıyla çalışabiliyorsunuz. Fakat kirişli sistemlerde bir inşaatta illaki sorunlar çıkıyor
 
ne diyelim güzel insan, tavandaki boruları delenlere hangi sıfatı kullanalım? yada işi alan taşerona ne diyelim? yada kolonlara denk gelen durumlar için kime hangi sıfatı kullanalım? projeyi çizen inşaat mühendisine mi? yoksa Elektrik mühendisine mi? projeyi mimar tasarlar, elektrik mühendisi tesisat çizimini yapar, inşaat mühendisi düzenler. hadi gel burada kim hatalı? kime sıfat kullanalım. ha o asma tavanı yaparken hangi usta tavanda kablo araması yapıyor? yada kabloların yerini belirleyerek iş yapıyor? işlerini profesyonelce yapanları ayrı tutarak hangi sıfatları kullanalım ve çözüm olarak neler yapmalıyız?

evet güncel olan konumuza cevap verelim konu sahibi...
 
Tabliyede boruları demirin altından götürsen tavancı deler, zemine yakın götürsen mobil borular döşenirken delinir. Burada suçlu aramaya gerek yok, tavancıyı veya başka birini suçlayamazsın.
Elektrik tesisatının uygulamasında hasarı minumuma indirmek isteniyorsa yapılacak yöntemler elbet var. Asmolen tavan olmayan yani kirişli uzun bir koridoru düşünelim, koridor boyunca tava döşenerek linyeleri odalara dağıtabiliriz. Tabliyede de odaların lambaları çakıp tesisata alınacak hasarı düşürebiliriz. Daha farklı yöntemler de var fakat en son çare uygulanabilecek şeyler.
En rahat ve konforlu olanı ise asmolen tavanda istediğin gibi çalışmak
 
..borular döşeme betonunun içinde yüksekte kalırsa delinmez.Demirden sonra aralardan geçirip kalıba yakın olursa risk artar.Bazen bir kısım boruları tamamen kalıp üzerine yerleştiriyorlar.
Borular tamamen görünüyor alttan bakınca.Sonra sıva kapatıyor sadece..
Koordineli çalışmak lazım..
 
Hep söylüyorum, bu inşaat işlerinde , Elektrik, makina vs yok sayildikca değişen bir şey olmaz. Kökten devrim yapmak gerekiyor. Lamba hariç beton içinde elektrik borusu, kolon linye vs. olmamalıdır. Dikeyde ve yatayda bu işler için bacalar ,kanallar ve raflar kullanılmalı, bunlar ta baştan mimari proje ile tasarlanıp imal edilmelidir . Kolon ve kirişlerin kırılmasına, tirtiklanmasina asla izin verilmemelidir.
Daha önce başka konularda da söylemiştim, teknik tamamen değişmeli, tabana serme ve asma tavan arası gibi uygulamalar olmalıdır.
Üniversitelerden hocalar, odalardan yetkililer, bazı inşaatları incelesinler bakalım. Elektrik,su, kalorifer,atık su tesisatları nasıl yapılmış, kolon kiriş ve ana iskelet ne kadar hasar almış.
 
İşini hakkıyla yapan görmedim desem yalan olmaz sadece beton yüzeyle demir donatı arasında 2,5cm paspayı olur borular donatı demirlerin içinden gitmelidir. Uygulamada bir bakarsın usta yüzeye yakın boru atmış niye böyle yapıyorsun "bahaneye bakın" boru tıkanırsa müdahalesi kolay olsun şefim. Üstada suç yok ki gelen boru dandik merdivenaltı adam anormal durumda kendince çözüm üretmeye çalışıyor. Bu arada demirci hayatından memnun oh oh diyor paspayına ne gerek var sizin borular bu işi görüyor zaten. Rezervasyon yerlerine neden saç kalıp yapip koymuyorsunuz diyorum strafor sıkıştırıyok şefim diyorlar. Straforları tabliye üzerinde kesiyorlar boncuk boncuk birsürü strafor parçası heryere dağılıyor kontrol eden yok birisi insafa gelip süpürmeye kalkıyor süpürdüğü yer alt katın betonu ile yeni atılacak betonun birleşim noktaları !!! Yani şantiye şefinden tut en alttaki ameleye kadar bir iş nasıl katledilebilir onun için mücadele veriyor. Bu işin imalat kısmındaki saçmalıklar.
Esas sorun Sn @tknsyn 'in belirttiği gibi proje ve tasarım kısmında. En ala paket programlarla statik hesaplar yaparsın uygulamada beton içine giren sayısız boru, kasa, buat, patel, rezervasyon deliği vs hepsini pas geçersin !!! Hani nerde kaldı senin hesabın ? Ama olsun kağıt üstünde hersey güzel olsun gerisi mühim değil.
Daha öncede dedim ya işini adam gibi yapan yok maalesef.
 
Dediğinize katılıyorum, uygun koşullar sağlanırsa tabliyeden gitmek yerine şaptan gitmeyi bile tercih ederim. Veya dediğim gibi asma tavanı kirişin altından yapmaları halinde tavalar ile bir koridor boyunca işleme yapılabilir. Bu durumda da mimarlar tavanı aşağı indirmek istemiyor. Bir saç tava geçse tavan 15-20 cm aşağı düşmek zorunda kalıyor.
Diğer bir düşüncem ise tabliyede sadece kirişlerin arasına 30 cmlik borular bırakıp tesisatı oradan yürütmek. Henüz denemedik.
Boruların kalıba yakın gitmesi de beton dökülürken boruların üstüne basılıp ezilmemesi için tercih ediliyor. Yüzüye yaklaştıkça da su tesisatında mobil borular uygularken seviye tespit kroşelerini çakarken delme riskini doğuruyor
 
Bizler, hasır betona boru atarlen, boru boyunca. demirin altına taş kouardıkki, demire basıldıgında boruyu ezmesin.
Ayrıca, pvc borularında çeşidi var, betona atılan pvc boru ile, duvarda sıva altına döşenecek pvc boru sertlik, kalınlık bakımından farklıdır. Son zamanlarda gördüğüm, yangına mukavim pvc borular kullanılıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…