Talep Güç Hesabında 2 Farklı yorum?

Katılım
25 Nis 2018
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba. Genellikle talep güç hesabı yapılırken kurulu gücün ilk 8 kw * 0,6 ve geri kalanını 0,4 ile çarparak bulunur bilgisi oluyor.

Ama bazı projelerde aydınlatma gücünün %100'ü, priz gücünün ise ilk 8 kw'ını %100 al, aldıktan sonra geri kalan priz gücünün %50'ini alınan hesaplamalar gördüm.

Talep güç böyle kişinin isteklerine göre değişen bir formülü mü var? yoksa iki yöntemde doğru mu?

buarada 2.yöntem yapıldığında kurulu güç ile fazla fark olmaz diye düşünüyorum. Çünkü aydınlatmayı %100 alıp, prizinde ilk 8 kW'ını %100 aldığında kurulu güce yakın bir talep güc bulunur diye düşünüyorum ama bunu da çok yapan kişi gördüm
 
Talep güç hesabında bina niteliği belirleyicidir ve referans alınacak katsayılar Elektrik İç Tesisat yönetmeliğine göre belirlenmektedir. Elektrik İç Tesisat yönetmeliğini inceleyiniz...
 
Talep güç hesabında bina niteliği belirleyicidir ve referans alınacak katsayılar Elektrik İç Tesisat yönetmeliğine göre belirlenmektedir. Elektrik İç Tesisat yönetmeliğini inceleyiniz...
Net cevap olarak kısaca şunu soyleyeyim. Bu dediğiniz soruya ilavetendir. Sizden de istediğim böyle basitçe soruları sormak yerine gidip araştırmanızdır. Çünkü bu sorularınız tabiri caizse çantada kekliktir!
Sorunuza gelecek olursak;
%60-%40 mevzusu sadece konutlarda uygulanmaktadır.
Apartmanlarda bu 3-5 daire için %45 katsayısı ile talep gücün çarpılmasıdır. Eskiden toplam kurulu güç ile direkt çarpım yaptırırken artık talebin talebi mevzusu yaptırıyorlar bunu dikkate almalısınız.
Bahsettiğiniz olay ise tam olarak şudur;
Ticarethanelerde priz gücünün 8kw'a kadar olan kısmın %100'ü ve geri kalanın %50'si, aydınlatma yükünün %100'ü, mekanik yükün %100'ü ve mutfak gücünün %70'i olacak şekilde hesaplanmaktadır. Bunun dışında olan yerlerde talep güç 1 olarak otomatik alınır.
 
Mekanik yük ile ilgili kısmını düzelteyim; Mekanik yaz ve kış yüklerinden yüksek olanı seçilerek talep güç oluşturulur.
 
Örneğin 5.5kw'lık bir hidroforun yaz ve kış yükünü açıklayabilir misiniz?
Kısın ısıtma santrali demek istemiş olabilir. Yazında, iklimlendirme/havalandırma,kılama sıstemı bahselmiş olabilir. Yaz, kış birinden birisi calısacaktır. Hem ıklımlendırme/klıma hemde ısıtma calışmıyacağına göre, yüksek güç alınacaktır.
 
Fakat demiş olunan mantıkla şu oluşuyor;
Branşman hattı belirlenirken ki hatta panolar arası besleme kablosu belirlenirken, kışa göre farklı yaza göre farklı kesit gibi bir durum dogabiliyor. Bundan kaynaklı olarak tüm mekanik yuklerin toplanıp işlenmesi daha mantıklı.
 
Örneğin 5.5kw'lık bir hidroforun yaz ve kış yükünü açıklayabilir misiniz?
Yükler sadece yazın, sadece kışın ve yaz-kış çalışan olmak üzere üç kısma ayrılıp yaz-kış yüklerinin üzerine ilave edilecek sadece yaz ve sadece kış yükleri ayrı ayrı hesaplandığında ortaya çıkan yüksek olan güç talep güç olarak kabul edilir. Dolayısıyla hidrofor hem yaz hem kışın devrede olacağı için yaz-kış yükü olarak hesaba katılır. Elektrik iç tesisat yönetmeliğinde de bu şekilde değerlendirilmektedir.
Yüksek olanı referans aldığınızda düşük olanla ilgili problem yaşanmamaktadır zaten. Şayet hesabı bu doğrultuda yapmaz iseniz gereksiz yüksek güçte trafo, jeneratör, kompanzasyon ve şalt malzemesi kullanmış olursunuz ki bu hem gereksiz maliyet hem düşük tüketim sebebiyle farklı problemlere sebebiyet verecektir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…