Tasarruf lambalarındaki bir nostalji

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Merhaba.Tasaruf ampülleri pcb devre ve flüoresan ampül şeklinde kompakt halde şimdiki gibi satılmadan önce Türkiye’de bazı elektrikçilerde “Elektronik balast adaptörü” ve “kompakt flüoresan ampül kısmı” şeklinde ayrı ayrı satılıyordu.Nostaljik bir anı olarak o zamandan (1998'den) kalan 2 adet 18 watt.'lık elektronik balast adaptörünü hatıra olarak hala saklarım.Kompakt flüoresan ampül” ünitesinin sadece 2 bacağı vardı bu çıkışında,diğer 2 bacağı içten bir startere bağlıydı.Aslında bu tür ampüller klasik balast-flüoresan bağlantısında olduğu gibi seri olarak uygun balastla 220 vac’ye bağlandığında da kullanılmak üzere (Çünkü o yılarda elektrikçiler evlerdeki kartonpiyerler içine bu türden yani kompakt flüoresan ve balast ünitesi şeklinde spotların montesini yapmaktaydı.) düşünülmüştü ilk başlangıçta,daha sonraları elektronik balastlarda sıklıkla kullanılmaya başlandılar.Şimdiki kartonpiyerlerde yer alan spotlarda ise çok uygun ledler,uygun power ledler veya E27 duylu tasarruf ampüllü çeşitli bağlantılar,hiç balast kullanılmadan (Ampüllerin içinde yer alan sürücü devreler sayesinde) daha yalın halde kullanılabilir hale dönebilmiştir.

Aşağıdaki resimlerde gördüğünüz elektronik balast adaptörleri 1997 yılında 10-13-18-26 watt olarak,yani 4 farklı güçte üretilenlerden 18 watt olarak 1998'de satın alınan 2 adedi (O zamanlar tanesi 1 tl. ve kompakt flüoresan ampülü de 1 tl. idi.) Işık Elektronik (ÇIĞIR) firması ürünü elektronik balast adaptörlerine aittir.Hafta sonu bir düzenleme yaparken tesadüfen elime geçti ve biraz nostaljiyle 1997’ye doğru geriye dönelim istedim.Kolay gelsin.

d53a9V.jpg

ZDka4G.jpg

QAB0rZ.jpg

pgzaZa.jpg

1yv3zj.jpg

OqA5QD.jpg

Odamda kullandığım floresan tam tarihini yazmadığım için pişmanım 2011 diye düşünüyorum :( akşamları uzun zaman yakmıyorum lambasını değiştirmedim pratik ve üstelik ucuz aldığımda 75 miydi 1 TL mi ;) hala çalışıyor herkese tavsiye ederim arkadaşlar.
starter.jpg

Devre 18 w lamba yanılmıyorsam 11 w pardon şimdi gördüm 13 w mış. Elektrikçiden bu lambaya uygun duy aldım sarı plastik başka bir yerden buraya tam uygun geldi duyu içerden sabitledim devreden lambaya gelen 4 telden 2 teli bağladım 2 tel kond balanıyor o da lambanın gövdesi içinde yer alıyor. Alt kısımdan plastiği 1 mm kesip starter ve kond bağlantısına ulaşıyoruz (4. kare) burda lamba telleri ve bu ikisi birbirlerine bağlı starterin (son karedeki cam tüp) tek telini kesmeniz yeterli sağ sol fark etmez arzu eden ikisine de keser.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/benden-bir-kaç-katkı.86362/#post-528154

Binbaşı bu yapı benim konumdakine benziyormuş :), keşke o zaman resimleri ekleseydiniz.

simdi hem bu floresanlar hem 4 wattli, ufak floresanlar ekonomikten cok kazik oldular. 18 watt floresan 2.5 lira bunlar 7.5-25 lira arasi:)

Forum istatistikleri

Konular
129,688
Kullanıcılar
452,391
Son üye
girisimci25

Yeni konular

Geri