Tasarruflu Ampullerin Dimmerlenmesi

kasif37 ' Alıntı:
floresan ampullerde 70 yıllarda sıemensin bir uygulamasını görmüştüm ilkönce ateşlenen ampul en yüksekde yakılıyor ,daha sonra triyak benzeri bir materyalle kısılıyor tabiiki belli bir oranda
sayın kasiy37 katılıyorum gorüşüne dimmerlerde dedigin triyaklarla mesala bt137 ile anahtarlanıyor ama triyakın gucu akımı vs onemlidır bu triyaklar endustride güç elektroniginde yaygın kullanılıyor.ama
cevabım ise triyakla floresan vya tasarruflu ampülü anahtarlayamazsın çok bilen varsa açiklasın.. ???
 
yanılıyor olabilirim.
bence tasaruf ampulu balast devresinden ayrılıp harici bir devre yapılarak bir miktar dimmer olarak çalıştırılabilir. yani frekansı değiştirilebilen bir hv üreteci ile yapılabilir. ışıldaklarda belki biraz dikkatinizi çekmiştir. akü zayıfladıkça parlaklık azalır. genelde osilatör devreleri sabit değerli değildir. voltaj aaldıkça salınım azalmakta dır.
 
Otomasyonunu yaptığımız bir yerde tasarruflu ampüllerin dim yapılması istenmişti tabi biz modülümüz üzerinden kısmaya başlayınca ampül biraz parlaklığını yitirdi ve daha sonra tamamen kapandı birkaç denemeden sonra birkaçı bozuldu böylece öğrenmiş oldukki bu ampüller için özel dimlenebilir balast almak gerekiyor. Bu başımdan geçen sorunuzun cevabı oluyor. Yani özel dimlenebilir balast ile tasarrufflu ampül dimlenebilir bunun dışınaki Elektronik balastlı ampüller dim olmaz.
 
ben bir kaç denemede görmüşdüm denildiği gibi özel balastlarla dimlenebilir.bir yerde özel bir uygulama yapmışdık . barisol diye özel bir tavan uygulaması vardır bunun içine florasanları dizersiniz üzerini plastiğe benzer bir maddeyle kapatırlar bunun dimli olmasını istemişlerdi özel Elektronik balastlar getirdiler dim özelliği olan balastlar ama bu balastları dimmerle değil,liht anahtarla açıp kapıyor dimini ayarlıyorsunuz lihte bastıkca ışığı kısıp çoğaltıyor yani osramın tridonik ve hugo gibi markalarda bu tür balastlar bulmak mümkündür.
 
 
Floresan ampuller 170 volt altına düştüğünde ışık yaymazlar.Bu deneyi okulda yapmıştık.
 
belki bir kondansator yardımı ile yapılabilir
 
arkadaşlar benim tavuk kumesim var.ve 0 ile 7 gün büyütme süresinde 40 lux diğer günlerde ise 10 lux ışık değeri elde etmem gerekiyor.durmadan 11w lik ampulleri söküp cikararak elde ediyorum.tabi bu cok zahmetli iş.tasarruf ampullerine dimmer takilmadiği anlaşiliyor şu ana kadar yazilanlara göre.ama ben şöyle birşey buldum.lutfen sayfanin el atindaki dimmer a bakin.her türlü florason ve tasarruflu ampuller icin dimmer yaziyor.

http://www.tarimar.com.tr/index.php?m=aydinlatma
 
kesinlikle dimmer tavsiye etmem

çünkü ampulün ömrü 12 ay ise bu 2 ay a düşüyor

ben bunu % 50 düşürerek yaptım ama tasarruflu lamba 1-2 ay içinde bozuldu

dimmer değilde Elektrik battaniyelere takılan düğmeler varya 0 - 1 - 2 konumlu

o bile bozdu normal ampullerin ömrünü bile kısaltıyor.

öyle bir şey olsa bunu üreten firmalar bizlerden önce yapardı .
 
Arkadaşlar kusura bakmayın konu güncel değil ama bende bazı bildiklerimi yazayım belki faydası olur.

Tasarruf lambalarını dimmerlemek tabiki mümkün. şuda belliki bunun yöntemi farklı.
kendim tasarruf lambalarını gerilim değil akımla dimmerlemeyi başardım tabi birde bunun dezavantajı var oda korkunç miktarda oluşan ısı. eğer siz denemek istiyorsanız wattlı dirençleri lambanıza seri bağlayarak test edin. bu mantıkla yola çıkarak direnci ayarlanabilir bir devre yapınca dimmerleme oluştu.
dier bir yöntemde yüksek frekanslı pwm göndererekte gerşekleşebilir ancak bunu denemedim ama olabileceğini sanıyorum.

teşekkürler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…