Tcp/ip, Udp, Mac, Ip, Ethernet, Arp, Arpa, Lan, Internet Terimleri

M.Ozkan

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
978
Puanları
156
Internet: internet ilk harfi küçük yazıldığında TCP/IP kullanan herhangi bir network demektir. İlk harfi büyük yazıldığında dünyanın en büyük networkunun özel ismidir.

IP: Internet Protocol
TCP, UDP gibi veri protokolleri sayesinde gönderilen her bilgi bir ip paketi içerisinde yollanır. Ip adresi ise internet kullanan her bir node un simgesel adresidir. Örneğin: 192.168.0.2 gibi. Tüm Ip adresleri 32 bit yani 4 Byte olmak zorundadır ve belirli kurallar çerçevesinde verilirler.


TCP/IP: Transmission Control Protocol/Internet Protocol
TCP/IP terimi İnternet üzerinden veri aktarımı için gereken birçok protokolün genel adıdır. İçerisinde ip, tcp, udp, icmp, igmp, arp, rarp gibi protokolleri barındırır. Birçok hıza sahiptir, bilgisayarlarımızda genel olarak 10,100,400 Mbps (Mega Bit per second, 100 Mbps bir ethernet saniyede 12,8 MB veri aktarabilir) gibi hızlar kullanılır. Application, Transport, internet ve Network Access isimli 4 tabakadan oluşur.

TCP: Transmission Control Protocol
Paketlerin doğru sırayla istenilen alıcıya gönderildiğini sürekli kontrol altında tutan bir veri iletişim protokolüdür.

UDP: User Datagram Protocol
Veri gönderim ve alım yapısı TCP ye benzer fakat veri gönderim sırasında doğrulama gerektirmez. Bu yüzden TCP ye göre daha güvensiz ama aynı zamanda daha hızlıdır.

MAC: Media Access Kontrol
Her ethernet kartında olan ve bir benzeri daha olmayan kimlik numarasıdır. Her ethernet kartının kendine ait bir MAC adresi vardır.

LAN: Local Area Network

Birden fazla birgisayarın birbirleriyle bağlanmasını sağlayabilecek, küçük yada büyük çapta olabilecek network türüdür.

Ethernet:
Yaygın olarak kullanılan bir LAN teknolojisidir. XEROX ve INTEL tarafından 1976 yılında geliştirilmiştir. Fast ve Gigabit versiyonları vardır. Türkiye'de bilinen neredeyse tek network kurma yöntemidir.

ARP: Address Resolution Protocol

TCP/IP ile haberleşmeyi kullanan iki bilgisayar verileri göndermeden ve almadan önce IP adreslerinin ve MAC adreslerinin tespit edilmesi gerekir. IP Adresleri tespit edildikten sonra ARP yardımıyla MAC adresleri tespit edilir.

ARPA: Advanced Research Projects Agency
Internet'in atası olan ve United States Defense Advanced Research Project Agency tarafından 1969'da kurulan geniş bir ağın adıdır. Başlangıçta geniş alanlı ağların denenmesi için bir test ortamı olarak kullanılan bu platform, daha sonra Ucla ve Stanford Araştırma Enstitüsü ve ardından Utah üniversitesi'nin katılımlarıyla genişleyerek zamanla günümüzdeki internet ağı haline gelmiştir.

Yararlanılan kaynak:

http://sozluk.sourtimes.org
 
Windows XP'de MAC Adresi Öğrenme


Start (Başlat) -> Run (Çalıştır) butonlarına tıklanır.

cmd yazılıp OK (Tamam) butonuna tıklanır.

Ekranda DOS komut giriş penceresi belirecektir.Bu pencerede ipconfig /all veya ipconfig -all yazılır ve Enter tuşuna basılır. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin listelenmesini sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus, ipconfig yazdıktan sonra bir boşluk karakteri bırakıp /all veya -all eklerinden istenilenin yazılmasıdır.


Listede Physical Address (Fiziksel Adres) bölümünde görülen adres bilgisayarın MAC adresidir.

Physical Address (Fiziksel Adres) alanında 44 ile başlayan bir adres görünüyorsa, bu adres modemi tanımlamaktadır. Ethernet kartlarına ait MAC adresleri 44 ile başlamaz.
kolay gelsin
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
merhabalar ,
1-acaba ping işlemi nedir . önceleri her hatada üreticiyi aradığımda bana mutlaka dos açtırıp ping işlemi yapıtırlardı ..

2-çok sık bu soruna rastladığım sorunumdan diğeri, ıp adresi çözümlenemiyor uyarısı vermesiydi.

saygılar..
Selman Güleç
Konya
 
1-acaba ping işlemi nedir . önceleri her hatada üreticiyi aradığımda bana mutlaka dos açtırıp ping işlemi yapıtırlardı ..
Ismi, masa tenisinden yani ping-pong'dan geliyor. Ping-pong topunu karsi tarafa attiginda nasil hemen sana geri gonderiliyorsa, bir makineye ping mesaji gonderdiginde o da sana pong mesajini gonderir. Boylece o makineye agdan ulasabildigini anlarsin. Pong cevabi gelmediyse muhtemelen erismek istedigin makine ile arandaki hatta bir sorun var demektir.

2-çok sık bu soruna rastladığım sorunumdan diğeri, ıp adresi çözümlenemiyor uyarısı vermesiydi.
TCP/IP protokolunu kullanan makineler (Internette kullanilan haberlesme protokolu) birbirlerine IP adresleri ile erisirler. Ornegin 8.8.8.8 gibi. Ama insanlar icin bu numaralari hatirlamak zordur. O nedenle insanlar, erismek istedigi makinenin adini kullanirlar. Ornegin www.kontrolkalemi.com gibi. Biz makine adini yazdigimizda, o makineye erisebilmek icin once arkaplanda bu ad, IP adresine cevrilir ve bu adres ile o makineye ulasilir.

Cevirme islemi, DNS adi veren sunucu yazilimlar sayesinde yapilir. DNS sunuculara bir makine adini verdiginizde o da size o makinenin IP adresini soyler. Eger bu cevirme islemini yapamazsaniz Internette makine adi ile hicbir yere erisemezsiniz.

"IP adresi cozumlenemiyor" mesaji, makine adi-IP adresi cevrimini bir nedenle yapamadiginiz anlamina gelir. Bunun sebebi, ya kullandiginiz DNS sunuculari hatalidir, ya DNS sunuculara da erisemiyorsunuzdur veya verdiginiz makine adi icin bir IP adresi kaydedilmemistir.
 
gayet açıklayıcı olmuş teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,892
Mesajlar
931,079
Kullanıcılar
452,777
Son üye
Phaidon57

Yeni konular

Geri
Üst