TDMA ???

spark77

Üye
Arkadaşlar ben TDMA protokolünü kullanarak kablosuz iletişim yapmak istiyorum.Bunu nasıl gerçekleştirebilirim.Anladığım kadarıyla zamanı kullanıcılara paylaştırarak çift yönlü iletişim sağlanıyormuş.Elinde böyle bir örneği olan veya bu konuda yardım edebilecek varmı.Umarım yanlış yere açmamışımdır konuyu.TDMA ' e programlama gözüyle bakıyorum :)

Sn. spark77,

Öncelikle konu yanlış başlık altına açılmış. Konunun "Elektronik Haberleşme" bölümüne taşınması gerekiyor.

TDMA(Time Division Mutliple Access) methodu, çoklu erişim olan komünikasyon kanallarında kullanılan bir yöntemdir. Dediğiniz gibi, sinyalleri farklı zaman slotlarına ayırarak kullanıcıların aynı işlem frekans kanalını paylaşmalarını sağlar. Bunun sonucunda tahmin ederseniz ki kullanıcıların yoğun olduğu kanallarda çok sıkıntı yaratabilir. İhtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen ve örnek olarak 2.nesil kablosuz teknolojilerde (GSM gibi) kullanılan CDMA (Code Division Multiple Access) yöntemi geliştirilmiştir. Daha sonraları geliştirilen OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) yöntemi ise örnek olarak 3.nesil kablosuz teknolojilerde ( 802.16 kablosuz ağ standardında kullanılan ve 802.22 kablosuz ağ standardında kullanılmaya aday olan) yer almaktadır.

Çoklu erişim yöntemlerini pratikte uygulamadım ama isterseniz size bunlar ile ilgili e-book verebilirim. Takdir edersiniz ki okullarda teorik bilgi gösteriliyor ve bu gibi uygulamalar da amatör radyo uygulamaları gibi basit uygulamalar olmadığı için sadece takip edebiliyorum.

Saygılarımla,

Merhabalar,
Öncelikle cevap için teşekkür ederim.E book verebilirim demişsiniz.Gerçekten çok faydalı olabilir.Benim aslında yapmak istediğim 2 tane istasyon düşünün.
1. istasyonda alıcı-verci
2. istasyondada alıcı-verici mevcut.

Bunların arasındaki kablosuz haberleşmeyi full dublex hale getirmeliyim.Yani TDMA kullanarak zamanı bölümlendirerek 1.verici veri gönderirken 1. alıcıyı kapatmalı 2. alıcıyı açmalıyım.Ve bunu düzenli zaman aralıklarına bölmeliyim.Daha önceden mikroişlemci programladım ama bu biraz ağı geldi.
Tekrar teşekkür ediyorum cevabınız bekliyorum

Forum istatistikleri

Konular
129,832
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan
Geri