Tek butonlu devre hakkında sorum var...

Almatris

Üye
Öncelikle tüm ustalara selamlar.
Resimdeki devreyi yaptım sorunsuz çalışıyor ama ben bunu kablosuz yapmak istiyorum.
Kablosuz kapı zili vardı onu söktüm alıcı devresinden bir hat aldım Zile(verici devre) bastığımda 3,45v gerilim gösteriyor.Bu gerilimle resimdeki devreyi nasıl entegre edebilirim.
Amacım Zile(verici devre) bastığımda resimdeki led yansın tekrar bastığımda sönsün.
Mümkün mü bilmiyorum ama yardımcı olursanız sevinirim.
Elektronikte usta değilim o yüzden açıklamaları basit dilde yaparsanız benim için iyi olur.Şimdiden teşekkürler.

tekbuton.jpg

alıcı devredeki 3,5voltluk gerilim 5 voltluk rölenin çalışmasına yeterli gelirse rölenin normalde açık kontaklarını mevcut butona butona paralel bağlayarak yapabilirsin. alıcı devre çıkışı röleyi sürmeye yetmezse elde ettiğin 3,5 voltluk gerilimle bir tarnsistörü sürüp röleyi 12 voltluk kaynakla besle.

alıcı devredeki 3,5voltluk gerilim 5 voltluk rölenin çalışmasına yeterli gelirse rölenin normalde açık kontaklarını mevcut butona butona paralel bağlayarak yapabilirsin. alıcı devre çıkışı röleyi sürmeye yetmezse elde ettiğin 3,5 voltluk gerilimle bir tarnsistörü sürüp röleyi 12 voltluk kaynakla besle.

alıcı devredeki 3,5v ile transistöre giriyorum fakat butonu bırakınca röle de bırakıyor.ben tam aksine vericiden butona basınca röle çeksin tekrar basınca bıraksın istiyorum yani resimdeki butonu benim vericimdeki buton sayarsak aynı görevi yapmasını istiyorum.
alıcı devredeki çıkış röleyi çekmedi bu arada.

birde resim üzerinden tarif ederseniz çok sevinirim...

anlattığım yöntem vericideki butonla paralel çalışır. daha farklı bir şeilde çalışmasını istiyorsunuz. daha teferruatlı bir çalışma yapmak lazım gelir. okadar vaktim yok. biraz aşartırma yaparak sonuca gidebilirsin.
oradaki 3,5 voltla bir jk flip flobu sür. jk ff çıkışıyla da bir transistörü ve transistör üzerinden de röleyi sürersen istediğin gibi olur. çizim yapabilecek vaktim yok.

t tipi filip flop kullan butona bastığında lojik 1 olur transistör vasıtasıyla röle sürülür. Tekrar basana kadar röle çekili kalır. tekrar bastığında lojik 0 olur röle bırakır.

kardeşim yaptığım devre şeması istediğin mantıkta çalışan bir örnek. İsisde çalışıyor. Butona basınca röle çekiliyor ikinci kez butona basılıncaya kadar çekili kalıyor.(T ff yerine JK kullandım. Yanlız dikkat etmen gereken nokta yükselen kenar tetiklemeli olmalı flip-flop)

Ekli dosyalar

• röle.JPG
    481.8 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,452
Kullanıcılar
453,827
Son üye
habip aydınbeyli

Yeni konular