Tek faz start stop ile ilgili bir sorum var

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Bir dünya vatandaşı benim yapmak istediğim şeyi yapmış. Yalnız kabloların renginden DC Elektrik kullandığını anlıyorum. Ben aynı şekilde şebekeden gelen AC elektriği kullanarak bu yapıyı kullanabilir miyim?

Örnekte motor kullanılmış ama ben motor değil elektrik panosuna giden gücü açıp kapatacağım.

clip+(2016-12-05+at+11.38.37).jpg

evet kullanabilirsiniz. Şemada renkler kırmızı ve siyah çizilmiş olsa da girişte L ve N ibareleri bu sistemin AC Elektrik olduğunu söylüyor. Yani evet AC devrede de kullanabilirsiniz.

Not : Ayırt edici olması açısından en dikkatli olunması gereken nokta kırmızı ve yeşil butonlar.

Yeşil buton normalde açık kontaklı olmalı kırmızı buton ise normalde kapalı kontak olmalı.

Teşekkürler. Fotoğraflarda görünen anahtarı kullanacağım.

Evet yeşil NO, kırmızı NC kontaklı. Ortadaki de ışık. Yeşile basınca yanacak. Bunun bir tarafına şebekeden gelen nötr hattını doğrudan bağlayacağım. Diğer tarafına da kontaktörden faz kablosunu çekeceğim sanıyorum.
IMG_20161205_212233.jpg
IMG_20161205_212249.jpg
IMG_20161205_212257.jpg
IMG_20161205_212405.jpg

orda dikkat etmen gereken bir şey var satartan cıkan uc once kontaktorun bobin ucuna giriyor ordan acık kontaga eğer trifaze enerjiyi kontrol edeceksen kontaktorün yardımcı kontagını kullan.kolay gelsin.

Alternatif akımda mı kullanacaksınız?

Şemada mühürleme için ana kontağı kullanmış, normalde yardımcı NO (Normalde Açık) kontağı kullanması gerekirdi. Eğer bu devreyi kuracaksanız ve 3 fazda kullanacaksanız en az bir adet NO kontağı olan kontaktör almanız gerekir.

Bir fazda kullanacaksanız kontaktörün ana kontağıda açık kontaktır, ama doğru olan yardımcı kontağı kullanmak.

Ayrıca bir fazda 2 kutuplu Sigorta ile kullanacaksanız bu sigortalar 2 çeşittir, bağlarken hangisini kullandığınıza dikkat edin.

Saygılar....

Edit...
Suat Bir anahtar çeşidi var , dur bir araştıralım...

Turgay abi tahmin edersin ki pek kafam basmadı. Nasıl kullanabileceğimi biraz açıklayabilir misin?

Turgay abi tahmin edersin ki pek kafam basmadı. Nasıl kullanabileceğimi biraz açıklayabilir misin?
Her basışta önceki durumu terse çevirmesi mantığı pc nin AC on düğmesi sanırım örnek verilebilir, açıksa tek dokunuşla kapat kapalıysa aç.

Aşağıda benzer konularda yer almış sanırım tek butonla start stop, elektrikçilerde bulunur!

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri