Tek Fazlı evde Faz Toprak arası 420V çıkmaya başladı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AMD07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AMD07

Üye
Merhaba,

Bugün sahura kalkmışken duşa girdiğimde elektrikli ani ısıtıcı(şofben(7kW)) elektrik çarpmaya başladı. Duş başlığı ve hortumu metal. Daha önce hiç böyle bir şey olmamıştı. Bu arada sağlam çarptı , ıslak ve nemli ortamdan dolayı şofbenin plastik komütatör kısmından bile çarpıldım gibi, olayın şokundan öyle hissetmiş olabilirim emin değilim, ama iki kolumda uyuştu, şu an aradan 2 saat geçmesine rağmen sağ kolumda hala titreme var.

Bina 43 senelik eski bir bina olduğu için sadece aşağıdan gelen 6mm2 faz nötr ve ince toprak hattı hariç, daire içindeki tüm elektrik tesisatını 2 sene önce yenilemiştik. Her prize ayrı faz nötr toprak gidiyor ve kakr takılıydı. 6 ayda bir kakr test ederdim görevini yerine getiriyor mu diye. Bu olay sonrası üstündeki test düğmesine bastığımda çalışıyor elektriği kesiyor ve atıyordu. Belki de içten bozulmuştur düğme ile alakası yoktur dedim yine de değiştirmeyi düşündüm.

Sonra şofbenin sigortasını kapattım, kontrol kalemi ile ettiğimde hala şofbenin hortumunda canlı uç görünüyordu. Emin olmak için hem kakr hem tüm evin sigortalarını tek tek kapattım, hala şofbenin hortumunda kontrol kalemiyle bakınca dönüş vardı. Batarya veya musluklarda dönüş yok. Sonra tekrar tüm sigortaları açtım ve kontrol kalemi ile prizi kontrol ettim. Toprak hattında dönüş görünüyordu. Ölçü aleti ile AC konumda ölçümler yaptım.

Düzenli her ay bir gündüz(12-1 arası yoğun zamanda) bir gece(3-4 arası tenha zamanda) ölçerim, bir de akşamları(20-21 arası) ölçerim.
Çok kalabalık bir konumda oturuyorum, binanın 100m çapında küçüklü büyüklü 100 den fazla iş yeri var, hemen yan binamızda 3 katlı avm var, bu sebeple bölgemizin trafo kademesi bir tık yüksek olabilir, ayrıca trafo köşkü ile aramızda 1 bina var , köşke 80m mesafedeyiz.
Bu sebeplerden dolayı normal ölçümlerim bile bana biraz yüksek geliyordu,

Gündüz ölçümlerim genelde
ÖLÇÜM (V)
FAZNÖTR234
FAZTOPRAK233
NÖTRTOPRAK5

Gece ölçümlerim genelde
ÖLÇÜM (V)
FAZNÖTR240
FAZTOPRAK239
NÖTRTOPRAK7

Akşam ölçümlerim genelde
ÖLÇÜM (V)
FAZNÖTR237
FAZTOPRAK236
NÖTRTOPRAK7

Düzenli ölçümlerim genelde bu şekilde çıkıyordu.
Bu olay sonrası ölçüm sonuçlarım ise şöyle;
ÖLÇÜM (V)
FAZNÖTR242
FAZTOPRAK420
NÖTRTOPRAK242

Yine evin kakr ve tüm elektrik sigortalarını kapatıp ölçtüğümde ise ölçümler şöyle;
ÖLÇÜM (V)
FAZNÖTR1
FAZTOPRAK35
NÖTRTOPRAK9

Binanın bodrum katta olan otoparkı kötü niyetli komşular tarafından duvar örülüp kapatılmış depo olarak kullanılıyordu, odunluk kısımları da başka bir komşu tarafından kaçak tamirhane olarak kaçak elektrik ile kullanılıyordu. Her ay CK saat okumaya gelince binanın elektriğini kesip mühür vurup gidiyor, o sırada apt iç aydınlatmaları ve ziller diafon vs. çalışmıyor oluyor. Apartmanın altındaki komşular o mühürü kırmak/kesmek için her faturanın okunduğu günün gecesi saat 1-2 sularında tüm apartmanın elektriğini 5dk kesiyor elektriği bağlayıp kaçak olarak kullanmaya devam ediyorlardı. Aylardır bu şekilde devam ediyordu.

Binamızda yönetici yok, apartmanda çok kiracı var , ev sahipleri binadaki sorunları umursamıyor, biz konuşarak veya whatsapp grubundan yazışarak çok anlaşmaya çalıştık ama olmuyor. Düzgün bir yönetici seçilemedi, eski yönetici de defteri vermiyor, o sebeple dışarıdan yönetici de tutamıyoruz. Aidat ödenmediği için de milletin işine geliyor. Biz gibi mağdur olan 2 3 ev sahibinin elinden de bir şey gelmiyor.

Aşağı yukarı 3 hafta önce CK tekrar binanın elektriğini kestiğinde, bu sefer farklı bir şekilde kestiler sanırım nasıl kestiler bilmiyorum ama diğer kötü niyetli komşular(ne yazık ki kiracı değiller) apartmanın elektriğini bağlayamadı sanırım. Çünkü o günden sonra apartman merdivenlerinden aşağı otoparka kadar o komşunun dairesi içinden 15-20m ttr kablo göndermişler o şekilde aşağıdaki elektrik ihtiyaçlarını karşılıyorlardı.

Yaklaşık 1 hafta önce apartman içinden inen kablo kalkmış, apartman elektriği hala kesik, ama otoparkta elektrik bağlantısı vardı ışıklar yanıyordu. Ben yine bir şekilde kaçak bağlamışlardır diye düşünmüştüm.

Bugün duşta yaşadığım durum ne sebeple olmuş olabilir?
Şu an gördüğüm ve ölçtüğüm kadarıyla toprak hattına binadaki 2. faz geliyor gibi düşünüyorum.

Bu aşağıdaki komşuların faz ve toprak ile lamba yakmaya çalışmasından kaynaklanmış olabilir mi?
(evin eski tesisatında prizden siyah faz ve 2 adet koyu yeşil kablo çıkarken biri nötr br topraktı , lambayı duya takıp kabloları faz ve nötr-toprağa elle değdirip yakmıştım, faz nötrde de lamba yanıyordu, faz toprakta da, toprakta sanki daha fersizdi)

Veya diğer herhangi bir dairedeki bir komşu faz ve toprak hattını birleştirse olabilir mi?
Veya yine herhangi bir komşu dairesinde sıfırlama(toprak-nötr birleştirme) yapmış olabilir mi?

Veya başka nelerden sorun olabilir?
Nasıl bir yol izlemeliyim şu anda?

Evdeki elektrikli aletleri ne olur ne olmaz diye prizden söktüm, buzdolabındaki bozulabilecek peynir vs. gibi şeyleri de anneme götüreceğim.

Ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim yardımlarınızı rica ederim, hayırlı işler teşekkürler

Tesisatınıza kaçak akım rölesi kesinlikle eklemeli ve en kötü ihtimalle sadece şofben için bile bir topraklama tesisatı çektirmelisiniz . Kullandığınız ürünü de tecrübeli bir elektrikçi kontrol etmeden de kesinlikle kullanmayın . Besleme değerleriniz cihazlara ait sınır değerlere yakın ama sorun olacağını sanmıyorum . Gene de hassas cihazlarınız için regülatör kullanmak kafanızı rahatlatabilir .

Hocam zaten daire girişinde kaçak akım koruma rölesi mevcut ve sağlam. kakr diye kısaltma yazarak onu kastetmiştim. Şofbene zaten 2 sene önce yeni çektirdiğim hatta toprak hattı var Şofbene gidiyor. Demek istediğimi tam anlamamış olabilirsiniz.

Bu durum yaşanmadan önce elektrik ile ilgili bir sorunum yoktu zaten. Bu arada kendim elektrik elektronik işinden anlıyorum zaten, çalıştığım için tanıdığım elektrikciye yaptırmıştım işleri. Ayrıca hassas cihazlarım için UPS kullanıyorum, her sene akuleri kontrol edip şarj tutmuyorsa yenisi ile değiştiriyorum. Anlayacağınız elektrikler kesilse bile önemli cihazlarım etkilenmiyor.

Mevcut durumumda ne yapmam lazım bilen kişilerin yönlendirme yapmasını rica ediyorum.

Toprak hattıma duş esnasında birden faz verildi. Bu faz nereden geldi ne sebeple olmuş olabilir özetle durum bu.

Apartman panosunun resmini de çektim ekliyorum

Ekli dosyalar

• 20260311_081231.webp
    250.2 KB · Görüntüleme: 45
  • 20260311_081242.webp
    211.2 KB · Görüntüleme: 45
zannedersem toprak hattına ikinci faz direk bağlanmış gibi faz geliyor. toprak hattıda topraklamaya bağlı değil. suikast gibi bir şey,

zannedersem toprak hattına ikinci faz direk bağlanmış gibi faz geliyor. toprak hattıda topraklamaya bağlı değil. suikast gibi bir şey,
Doğru hocam ben de öyle düşünmüştüm, zaten nötr toprak arası gerilim 0 a yakın olmadığı için topraklamanin çok sağlıklı olmadığını düşünüyordum , hiç yoktan iyidir yine de vardı ve kakr çalışabiliyordu en azından . Bu kötü niyetli komşular bodrum katta toprak hattına L2 fazını bağlamış olabilir gibi geliyor.

Faz - Toprak - 420V, Nötr - Toprak - 242V görmenizin sebebi topraklama hattının artık görevini yerine getirmiyor olması. Topraklama ölçümü yaptırıp gerekirse yeniden bir topraklama hattı yaptırmanız faydalı olacaktır.

Hocam toprak hattı komple kopmuş olsa bile , tek fazlı evde 420v görmem normal mi ? Resmen 2. bir faz toprak hattına verilmiş gibi düşünüyorum ben, toprakta bir sorun olacağına pek ihtimal vermiyorum açıkçası. Sizin dediğiniz gibi topraklamayi çeksem balkondan bahçeye 16lik kablo sallayıp aşağı kendim kazık çakıp toprak hattını eve çıkarsam direkt faz olan toprak hattina bağlasam sorun çıkmaz mı?

Ölçtüğünüz faz toprak değeri bence topraklamanızın olduğunu değil olmadığını gösteriyor. Ölçülen ya da ölçülmeyen değerinde statik elektrik karşısında ölçü aletinin saçmalaması olması muhtemel . Bunun da teyiti kolay ama bunu usta bir elektrikçinin yapması lazım .

Son düzenleme:
Hocam o kolay teyit nasıl olacak açıklar mısınız ? ben teyit ederim ona göre.

Bu arada beni yanlış anlamayın ancak 2. Yorumunuzda dahi sorduğum sorulara cevap alamıyorum. Ortada zaten bir topraklama olmuş olsa ben aniden bu denli carpilmazdim ve kakr atardı. Dediğiniz gibi olsun toprak yok diyelim. Neden durup dururken bir anda toprak kayboldu ?
veya birisi yanlislikla topraga faz mı bağladı?
Şu anda ben toprak hattı çekip baglasam sorun çözülür mü?

Ustaya yönlendirmek yerine yapılacak ne ise onu söylemenizi rica ediyorum

Geçmiş olsun .

Acil elektrikci bulup tüm tesisatı güvenli hale getirmeniz .

Bağlı olduğunuz elektrik dağıtım şirketi tarafından tutanak tutulup cezai duruma düşebilirsiniz .
Sayaç kapağı yok , mühür yok , olumsuz bağlantılar vs .

Kolay Gelsin Sağlıcakla ...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…