Tek Fazlı evde Faz Toprak arası 420V çıkmaya başladı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AMD07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Geçmiş olsun.

Resmi işlemlerinizi kayıt altına almanız evrak no tarihler ve gittiğinize ait video görüntüsü giriş ve çıkış.

Diğer binanın ait ve dairenize ait foto ve özellikle video görüntüleri ve ölçümlerin vs gibi tüm belgeleri ile .

Dikkatli olmanız .

Bağlı olduğunuz dağıtım şirketi ve polis vs gibi resmi kurumlardan sonuç alamadı iseniz .
Daha üst makamlara ulaşmanız .

Birde Emo ya başınızdan geçen olayları ve fotoları ve videoları ile destekleyip bizzat başvuru yapmanizda yarar olabilir .
https://istanbul.emo.org.tr/

Avukat tanıdığınız varsa . Vs gibi

Kolay gelsin sağlıcakla .

Hocam önceki mesajlarımda bugün olanları detaylıca anlattım, resmi evrak olarak bugün doldurduğum forma evrak kabuldaki kadın barkod yapıştırdı, sonrasında evrakın resmini çektim lazım olabilir diye.

Dün prizdeki sonuclari ölçerken bir yandan video kaydı da aldım.

Polise henüz gidemedim ancak onlardan da pek ümidim yok açıkçası , daha önce de dedigim gibi polis çok ilgisizdi. Şu an durumu anlatarak resim,video, belge, sms gibi bilgileri ekleyerek cimere şikayette bulunsam mı diye düşünüyorum

Durumu Antalya'daki Emoya da en kısa zaman da anlatacağım.

Yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim

Merhaba,

CK Enerji'nin "biz bakmayız" dediği noktada iş adli vakaya dönüşmüştür.

Karakola Gidin: Binamızda kaçak elektrik kullanımı sebebiyle toprak hattına faz verilmiş, hayati tehlike altındayım, çarpıldım ve kurum müdahale etmiyor" diyerek şikayetçi olun. Polisin gelip o bodrumdaki düzeneği tutanak altına alması, CK'nın bakmıyoruz lüksünü elinden alır.

Savcılığa Suç Duyurusu: Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve taksirle yaralamaya sebebiyet (çarpılmanızdan dolayı) üzerine suç duyurusunda bulunun.

Hastaneye Gidin: Sağ kolunuzdaki titreme devam ediyorsa mutlaka acile gidip elektrik çarpması kaydıyla giriş yapın. Bu rapor, ileride açacağınız tazminat davasının en büyük delili olacak.

CK Enerji, dağıtım lisansı gereği şebeke güvenliğini sağlamak zorundadır.

CİMER’e yazın: Antalya CK ekiplerine can güvenliği riskini bildirmeme, 420V ölçüm sonuçlarını sunmama rağmen müdahale edilmedi, personel 'elektrikçi çağır' diyerek görevini ihmal etti şeklinde şikayet oluşturun.

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu): Dağıtım şirketinin bu ihmalini EPDK'ya online olarak bildirin. Bu kurumlar üzerinde en etkili denetim mekanizması budur.

Bir elektrikçi çağırılarak ana toprak barası üzerindeki tüm sarı-yeşil (koruma iletkeni) kabloların pens ampermetre ile tek tek ölçülmesi önerilir.

Bu işlem sırasında amaç, hangi hattan toprak barasına doğru akım aktığını tespit etmektir. Başka bir ifadeyle, toprak hattını kirleten daire veya tesisatın belirlenmesi hedeflenir.

Ölçüm sırasında en yüksek akımın görüldüğü sarı-yeşil kablo, sorunun kaynağı olan hatta işaret edecektir.

Genel olarak ölçüm sonuçları şu şekilde yorumlanabilir:

Sağlam Daire:

Sarı-yeşil iletkende 0 A veya yaklaşık 0,03 A seviyesinde (ihmal edilebilir kaçak akım) okunur.

Arızalı veya Uygunsuz Bağlantı Olan Daire:

Sarı-yeşil iletkende 2 A, 5 A, 10 A gibi belirgin akım değerleri okunabilir.

Bu yöntemle hangi dairenin veya hattın toprak hattına akım verdiği net şekilde tespit edilebilir ve sorunlu tesisata müdahale edilerek problem çözülebilir.

Merhabalar.

Konuyu takip ediyorum ama şu an şehir dışındayım. Çok vaktim yok.

Konunun özü toprak hattından faz geldiği gibi görünüyor.

Daire içi panodan daireye dağılan toprak hattını bence sorun düzeltilene kadar ayırmak hem Can sağlığınız için hemde evinizde kullanılan cihazlar için iyi olacağı düşüncesindeyim.

Toprak hattından gelen faz ölümcül olabilir yada yangına sebep verebilir.

Daire içi sigorta panosunu kapağı açık görebilir miyiz?

Selamlar hocam, 2 gündür evde her şeyi kapattığım için evde kalmıyordum. Bugün gitmişken sizin mesajınızı görüp pano iç resmini de çektim.

6mm2 Faz(siyah) ve nötr(mavi) kaçak akım koruma rölesine üstten girip alttan çıkmış (faz çıkışı sarı yeşil atlama kablosu ile yapılmış)

Ev açık pembeye boyanirken bazi kablolara boya bulaşmış. Topraklama kısmını öne çektim biraz . Topraklamanin birleştiği düğüme gelen bir ek var, o muhtemelen ana toprak kablosu, o kablo da pembemsi görünüyor.

Bu süreç içerisinde dediğiniz gibi toprak hattını ayırmak mantıklı geliyor. Öneriniz için teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• 20260312_142756.webp
    20260312_142756.webp
    170 KB · Görüntüleme: 19
  • Screenshot_20260312_192349_Gallery.webp
    Screenshot_20260312_192349_Gallery.webp
    69.7 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Selamlar hocam, 2 gündür evde her şeyi kapattığım için evde kalmıyordum. Bugün gitmişken sizin mesajınızı görüp pano iç resmini de çektim.

6mm2 Faz(siyah) ve nötr(mavi) kaçak akım koruma rölesine üstten girip alttan çıkmış (faz çıkışı sarı yeşil atlama kablosu ile yapılmış)

Ev açık pembeye boyanirken bazi kablolara boya bulaşmış. Topraklama kısmını öne çektim biraz . Topraklamanin birleştiği düğüme gelen bir ek var, o muhtemelen ana toprak kablosu, o kablo da pembemsi görünüyor.

Bu süreç içerisinde dediğiniz gibi toprak hattını ayırmak mantıklı geliyor. Öneriniz için teşekkür ederim

32A sigorta yüksek değer.
2.5 mm2 kablo için sigorta 16A kısa kablo 20A Priz devresi için .
1.5 mm2 kablo için sigorta 6A veya 10A
Aydinlatma devresi için
Sigorta barası kablosu kesiti yükseltilmeli .
Bara kablosu kakr ile sigorta arası sari yeşil kablo yerine kahverengi kablo ile değişimi kesiti yüksek kablo olmalı .

20260312_142756.webp

arıza kimin sorumluluk alanındaysa mudahaleyi de o yapar. arıza gerçekten şirketin sorumluluğunda olabilir de, olmayabilir de. burdan meslektaşlarımızın yeterliliğini sorgulamak istemiyorum fakat normal şartlarda iyi bi elektrikçi bu ayırımı kolaylıkla yapabilir.

öncelikle geçmiş olsun
ölçü aletinizin pili tam şarjlı mı düşük pil seviyesinde ölçü aletleri yüksek gösterir. ikinci olarak ölçünüzün doğru olduğunu kabul ederek 420 Volt 240 volt şebekede fazlar arası gerilim değeridir ki topraklama hattınıza doğrudan faz geliyor demektir aynı zamanda topraklama sisteminiz hiç iş görmüyor demektir.

binanızda tadilat yapan komşularınız oldu mu

Bulunduğunuz binada sizin dairenizde veya diğer dairelerde kaçak veya yanlış hatalı bağlantı var topraklamanız yetersiz kalıyor tespit edip düzeltilmesi acilen gereklidir. can güvenliğiniz açısından

Son düzenleme:
Selamlar tekrar,

Sonrasında uzunca yazacağım ancak şimdilik kısaca konu hakkındaki son durumu yazmak istedim.

@serkan_48 hocam dediğiniz gibi evimdeki panoya gelen toprak hattını ayırdım , bu sorun çözülene kadar prizlerde 0 lama yapsam mı diye düşünüyorum siz ne dersiniz ? Bu haliyle bir kaç gündür cihaz gövdelerinden/sofbenden artık elektrik çarpmıyor.

@Under Ground hocam önceden dediğiniz gibi 2 lambayı seri halde faz ve daire iç panoma gelen toprak hattına kakr olmadan bağlayınca lambalar yanıyor.

@CEVDET ÇALIK hocam yaptığımız şikayet ve başvurulardan henüz ne yazık ki bir sonuç alamadık.

Son ölçümlerimde
Faz nötr 240 v
Faz toprak 230 v
Nötr toprak 9.4 v

Pano içinin son resmini ekledim , ayırdığım kabloyu resimde kırmızı yuvarlak içine aldım. Prizlere giden toprak hattını birleştirdiğim için mi Faz toprak arasında değer görüyorum ? Toprak kabloları birleşip iç tesisatı dolanırken çok çok zayıf bir topraklama hattı olarak mı görüyor acaba ? Çünkü 0 lama henüz yapmadım ama deneme amaçlı nötr toprak kısa devre yaptığımda kakr Atmadı. Topraklamam düzgün iken anında kakr atıyordu.

Artık son çare olarak bir kaç komşu binayı kentsel dönüşüme sokmanın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şu an müteahhit firmalarla görüşüyoruz, bir kaç gündür bu sebeple yazamadım. Kentsel dönüşüm ile ilgili son durumu da ileride yazarım.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260318_174610_WhatsApp.webp
    Screenshot_20260318_174610_WhatsApp.webp
    59.9 KB · Görüntüleme: 9
Merhaba,

Ana topraklama barasına bağlı tüm sarı-yeşil (koruma iletkeni) kabloların pens ampermetre ile ayrı ayrı ölçülmesi sayesinde, hangi hattan toprak barasına doğru kaçak akım aktığı tespit edilebilir.

Bu sayede, sorunlu toprak hattı belirlenerek ilgili devre veya tesisata odaklanılır ve arıza giderme süreci daha hızlı ve etkin şekilde yürütülür.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri