Tekniker ile Mühendis arasında ki fark.

Katılım
11 Eki 2011
Mesajlar
27
Puanları
1
Arkadaşlar ben bir çok yere iş başvurusunda bulundum şunu gördüm, bazı şirket sahipleri(cogunlugu) mühendis ve yanında çalışan mühendisler var. Bazilariysa tekniker veya aynı isi teknikere yaptırıyor,( ikisi de aynı işleri yapan firmalar) şimdi sorum su; madem ikiside aynı ısı yapabilecek neden mühendislik okuyor insanlar ? İs ilanlarindada aynı durum
geçerli, işi bilen kimseleri arıyorlar görmüşsünüzdür mühendislik, teknik eğitim veya myo mezunu diye ilanlar. Diploma o kadar önemli değil mi yetki acısından.( Otomasyon sektörü için soruyorum )
 
Son düzenleme:
Evet yetki gerektirmeyen yerlerde sadece etiket oluyor mühendislik yoksa pek bir anlamı olmuyor.
Hatta bazen tekniker veya teknik öğretmen daha çok işe yarıyor makina sektörü için konuşuyorum adam önce bilgisayarda modelliyor sonra tezgahta üretiyor. İş verende bayram ediyor valla bir taşla iki kuş
Yaşadım bunları neyse, şu anda resmi bir kurumdayım diplomamın karşılığını alıyorum (para olarak) ancak şu da bir gerçek ki benim yaptığım işi office programlarına hakim herhangi biri yapabilir.
 
Firmaların ilan verdikleri iş için mühendis de olabilir teknisyen de demesinin bana göre tek bir nedeni olabilir. Daha çok elemanın müracaatını sağlayıp çalışacak elemana verecekleri ücreti diplere düşürmek. Ben böyle bir iş ilanına dönüp bakmam bile.

Otomasyon konusunda gerçekten uzmanlaşıp konusuna hakim pek çok teknik eleman var. Eğer bir işletmede teknik sorunların çözümü için eleman gerekecekse bu iş pekala bu konuda uzman teknisyenle de yürütülebilir.

Mühendislik ise yetki gerektirmediği yerlerde çalışması çoğu zaman bir bir etiketten ibaret değildir. Yüzlerce mühendisin çalıştığı özel şirketler mühendisleri sadece etiket olarak görseydi, yerine teknik eleman alır ayda milyonlarca dolar tasarruf ederdi. 3 boyutlu modellemer solidworks vs gibi programlar tekniğe yatkın herhangi biri tarafından rahatlıkla öğrenilip uygulaması yapılabilecek programlar. Benim elektrik mühendisi arkadaşım okulu bitirdikten kısa süre sonra makina kalıp tasarımına başladı ve 2 ay geçmeden pek çok makina kalıp imalathanesinin çalıştığı küçük sanayi sitesinin en uzman elemanı oldu.

Üniversitenin amacı yalnızca bir iş için eleman yetiştirmek değildir. Üniversite kişiye aynı zamanda yeni bir pencere yeni bir bakış açısı kazandırır. Belli bir sektörde bazı işleri hem mühendislerin hem de teknisyenlerin yapabiliyor olması, bazı şirketlerin aynı iş için teknisyen, mühendis ayrımı yapmaması üniversiteye gidilmesinin gereksizliğine örnek teşkil edemez. Bu varsayım doğru olsaydı 2. çıkarım da şu olacaktı... Madem üniversiteye gitmek gereksiz o halde mühendislik fakülteleri de gereksizdir.

Bilimsel bir makaleyi bir teknisyen yazabilir mi? Nobel bilim ödüllerini kimler alıyor? diye bakmak gerek. Dünya bugün teknolojide gelişme kaydetmişse, yeni teknolojik gelişmeler, icatlar varsa bunun çoğu üniversite mezunu bilimadamları sayesindedir.
 
arkadaşlar sahada işi ögrenen insanla teoride ögrenen insan arasında elbette fark var teoride ögrenenin teknik dünyada pek bir kıymeti yok sadece kanunlar denilen saçmalıklar karşısına çıkarılmış bir diploma handikapıdır
 
otomasyonda yetki sahada yürüyebilmektir yani gereken tasarımı teknik olarak ortaya koymaktır
 
sahadaki işleri teknikerler daha iyi yapıyor yannız mühendislik farklı bir iş.
 
genelleme yapmak doğru değil ama mühendisin gelişimi daha hızlı ve geniş kapasiteli teknisyen daha sınırlı bir dağarcığa sahip bence mesleki olarak geçerli tabi bu bide yineliyorum genelleme yanlıştır tıpkı bu genellemede olduğu gibi sadece düşüncem bu
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…