Firmaların ilan verdikleri iş için mühendis de olabilir teknisyen de demesinin bana göre tek bir nedeni olabilir. Daha çok elemanın müracaatını sağlayıp çalışacak elemana verecekleri ücreti diplere düşürmek. Ben böyle bir iş ilanına dönüp bakmam bile.
Otomasyon konusunda gerçekten uzmanlaşıp konusuna hakim pek çok teknik eleman var. Eğer bir işletmede teknik sorunların çözümü için eleman gerekecekse bu iş pekala bu konuda uzman teknisyenle de yürütülebilir.
Mühendislik ise yetki gerektirmediği yerlerde çalışması çoğu zaman bir bir etiketten ibaret değildir. Yüzlerce mühendisin çalıştığı özel şirketler mühendisleri sadece etiket olarak görseydi, yerine teknik eleman alır ayda milyonlarca dolar tasarruf ederdi. 3 boyutlu modellemer solidworks vs gibi programlar tekniğe yatkın herhangi biri tarafından rahatlıkla öğrenilip uygulaması yapılabilecek programlar. Benim elektrik mühendisi arkadaşım okulu bitirdikten kısa süre sonra makina kalıp tasarımına başladı ve 2 ay geçmeden pek çok makina kalıp imalathanesinin çalıştığı küçük sanayi sitesinin en uzman elemanı oldu.
Üniversitenin amacı yalnızca bir iş için eleman yetiştirmek değildir. Üniversite kişiye aynı zamanda yeni bir pencere yeni bir bakış açısı kazandırır. Belli bir sektörde bazı işleri hem mühendislerin hem de teknisyenlerin yapabiliyor olması, bazı şirketlerin aynı iş için teknisyen, mühendis ayrımı yapmaması üniversiteye gidilmesinin gereksizliğine örnek teşkil edemez. Bu varsayım doğru olsaydı 2. çıkarım da şu olacaktı... Madem üniversiteye gitmek gereksiz o halde mühendislik fakülteleri de gereksizdir.
Bilimsel bir makaleyi bir teknisyen yazabilir mi? Nobel bilim ödüllerini kimler alıyor? diye bakmak gerek. Dünya bugün teknolojide gelişme kaydetmişse, yeni teknolojik gelişmeler, icatlar varsa bunun çoğu üniversite mezunu bilimadamları sayesindedir.