Teknolojinin geldiği son nokta

serkan_48

Üye bildiğin dümdüz üye
Teknolojik gelişim her geçen gün hayal gücünün sınırlarını zorluyor.

Bir kalemtraşın 135 yıl içinde ne kadar geliştiğini görmek için bu konuyu açtım.

ilk örnek eski yıllarda yapılmış tam bir mekanik şahaser olarak gördüğüm ürünü aşağıda paylaştım. Tam bir mekanik mühendisliği ürünü. Üzerine ciddi düşünülmüş. Metal işleme döküm ve işlenmiş malzemeler milimetrik montaj ve ayarları yapılmış.

Aşağıdaki ürün ise günümüzde bulunan ve kullanılan tamamen kar amacı ve kompakt kullanım için dizayn edilmiş ticari ürünü görüyorsunuz.

Bir başmüdürümüz vardı.. "Ben Mimar Sinan gibi akılsız mıyım cebimde şakül tasiyayım. Bir lokma ip, bir taş yeter." deyip cebinde iple gezerdi. Akıllı mi, pratik mi? Nereden baktığına göre değişir.
En son, bindiği uçağın koltuğunun gevşeyen vidasını sıkıştirmaya çalışırken polislerce indirilmişti..

Konudan uzaklaşıp online alışveriş sitelerinden masa tipi kalemtraş aramaya başladım .

Konudan uzaklaşıp online alışveriş sitelerinden masa tipi kalemtraş aramaya başladım .
Eskiden ofislerde vardı, bir masanın kenarına tutturulmuş halde.

Eskiden bir parça kağıt ve kalem taşırdım. Uzun zamandır gerekmiyor artık.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-06-27-22-39-20-198_com.android.chrome-edit.webp
    17.9 KB · Görüntüleme: 1
Eskiden ofislerde vardı, bir masanın kenarına tutturulmuş halde.

Eskiden bir parça kağıt ve kalem taşırdım. Uzun zamandır gerekmiyor artık.
Geçen gzt tv de (reklam değildir) bu tip kalemtrasin restorasyonuna denk gelmiştim. 100 küsur yıllık deniliyordu. Ortaokulda karşılaşmış yakından incelemiştim. Zerre kadar ilerlenmemis aynı mekanizma aynı ölçüler milim milimine adeta. Belki motor ve pil veya adaptör takılmıştır bu zamana dek ama değişik mekanizma dusunulmemis yapılmamış. Eskiler daha değişik daha çok alternatif sunmuştu halbuki, seneler önce telegram kullandığım zamanlarda rus Teletehnik kanalinda benzerleri paylasilmaktaydi.

İlk baştakine göre yeterli geliştirme yapılmış, daha fazlasına gerek kalmamış.

10 yıllardır fosil yakıtlı motorlar da, ne kadar geliştirilseler de yüzde 35-40 verimi geçemiyorlar.

İlk baştakine göre yeterli geliştirme yapılmış, daha fazlasına gerek kalmamış.

10 yıllardır fosil yakıtlı motorlar da, ne kadar geliştirilseler de yüzde 35-40 verimi geçemiyorlar.
İçten yanmalı motorun (otto/dizel) verimi sıkıştırma oranına bağlıdır, teorik verimi de düşüktür. Belli bir verim değerinin üzerine çıkarmak mümkün değildir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…