Tel punta makinasi hak.yardim

telsiz

Üye
Katılım
23 Eyl 2006
Mesajlar
592
Puanları
31
Konum
Kocaeli
Merhaba ustalarim.acil yardima ihtiyacim var.
Yeni aldigimiz projede güç elektroniği kullanilmiş tel punta makinasi var.
3x380v/3x220v luk 10kva trafodan 3x220v sekonderden 6 adet güç diyotu ile dc ye çevrilip 10.000mF/400v luk 3 adet kondansatör grubuna gidiyor.burada güç tristörü ile çıkışa veriliyor.Yaklaşık 50A lik dc akim ile teli puntaliyor.

Plc den iki outputa iki adet kontaktor bağli.
Sekonder ile güç diyotlari arasinda 3p nc kontaktör,(şarj)
Dc gerilime paralel 3p nc kontaktor (arada seri direnç var) bulunuyor.
Şimdi sormak istediğim.şarj ve deşarj ilişkilerini nasıl kurarim?
Desarj da bir sure olmalimi?
*Kaynak punta işini kendi karti yapiyor.kesik kesik kaynak modu ile.

Şema bu
 
 
@telsiz

Cok detayli bilgim olmasada daha once gordugum sistemlere gore asagidaki bilgiyi aktarayim.

* Transformatorun cikisindaki kontaktor sistrmi durduran kontaktor. Kesici diyebiliriz.

* ikinci kontaktor ise yani semaya gore direnclere paralel olan kontaktor bu cihazi ilk calistirirken devrede olmayacak belli bir sure sonra devreye girecek. Amaci ise bu punta kapasitorleriniz bos iken ve ilk enerjilendiginde sebekeden ic direncleri cok dusuk olmasi nedeni ile kisa devre akimi cekmek isteyecektir. Bu durum onundeki yariiletken diyotlarin delinmesine neden olur ayrica kisa devre akimi ilk trafo cikisindaki kontaktorunde kontaklarinin erken bozulmasi yada yapismasina neden olur.. Bu nedenle ilk basta sarj esnasinda seri direncten sarj edilmesi akim limitlenerek en saglikli yontemdir. Bu durum senaryo olarak yazarsak ,

Cihaz enerjilendiginde puntaya baslamadan trafo cikisindaki kontaktor ceker. Kapasitörler sarj suresinde sarj olur. Saej tamamlandiginda ikinci kontaktor ceker ve cihaz puntalamaya hazir olur.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkurler ufkumu açtınız.peki son olarak deşarj kontaktoru için yorumunuz nedir.ne zaman çektirmek gerekir?
 
Deşarj kontaktörü için şunları söyleyebilirim. Bir kaç alternatif yada eğer plc ile yapılacaksa bütün bu alternatifleri bu kontaktör için uygulayabilirsiniz.

1- Bu kontaktör bu cihazı kullanan operatör için acil duruş butonu varsa bu butonla ilişkilendirilir. Bu operatör acil durumda duruş butonuna bastığında buton hem trafo çıkışındaki kontaktörü bıraktırır hemde bu deşarj kontaktörünü çektirir. Amaç cihazın duruşu esnasında acil durum nedeniyle kapasitörlerin boşalmasını sağlamak ve kullanıcı operatörü korumak.

2- Bu kontaktör normal duruş esnasında yada cihaz bakımı için kapağı açılacaksa çeker ( yani bu bakımda olsa enerji kesildiğinde deşarj durumuna geçmeli diye düşünüyorum. Kontaktörün 13 ve 14 nolu uçları kullanılmış. Anladığım kadarıyla bir kontaktörün ters kontağı kullanılmış. Bu durum kontaktör enerjilenince kontak açacak eğer şebeke giderse yine kontaktör bırakarak 13 - 14 kontağını kapatıp kapasitörlerde biriken enerjiyi deşarj edecek. )

Bu cihazın panosuna bakılıp bu KN8 kontaktörünün 13 ve 14 nolu kontakları normalde kapalı mı yoksa normalde açık kontak olup olmadığına bakarak senaryo düşünülmeli. ŞEmada açık kontak gösterilmiş ama numarası kapalı kontak olarak anlıyorum. Yerinde inceleyip durumuna göre düşünmek lazım.

Her şekilde amaç kapasitörleri boşaltmak. Buradaki yol cihazın müdahale esnasında olabilir, acil durumda yada enerji gittiğinde cihazın tehlike arz etmemesidir. Dolu kalan kapasitörler ( bu büyüklükteki ) her zaman risktir. Çarpılmadan tutun yangına bile neden olabilir.
 
Burada sadece cihazın giriş ve çıkış YG katları yer almakta, esas kalp ve beyin Elektronik kısımları yok yani.
 
Kaynak kontrol karti u sensorden aldigi palsleri guc transistorune iletiyor hocam

Bu kullanilan guc transistoru nasil bir transistor merak ettim bir parc kodu numarasi varmi? Bilindik bir malzememi? Inceleyebilirsek sevinirim.

Punta yada dc iletim icin tiristor kullaniliyor akimi gecirmek icin diye biliyorum acaba tristor olabilirmi bu parca?
 
Hocam muhtemelen tristor g e uclari var
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20200129-201100.png
    2.3 MB · Görüntüleme: 14
  • Screenshot_20200129-201107.png
    1.8 MB · Görüntüleme: 15
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…