Terminal Voltajı Nedir..?

@baytat geçmiş olsun. Programı edindim birkaç deneme yaptım. Durum şu şekilde gerçekleşiyor:
Led özellikleri penceresine girdiğinizde "Forward voltage" ve "Full drive current" kısımları var. Bunlar şu anlama geliyor. Forward voltage: Ledin çalışma gerilimi, Full drive current: Ledin sürülebileceği maksimum akım miktarı. Programda kırmızı led için bu değerler 2,2V ve 10mA olarak belirtilmiş. Yani bu değerler şu anlama geliyor:
Be led 2.2V ile çalışır, kaynak gerilimi 2,2V üzerinde olduğu müddetçe led üzerine 2.2V düşer, geriye kalan gerilim led akımını sınırlamak için kullanılan direncin üzerine düşer. Ama led diyorki beni maksimum 10mA ile sürebilirsin üzerimden fazla akım geçirirsen bozulurum. O zaman hesabı yaparken izlememiz gereken yol şöyle olmalı;
Kaynak gerilimimiz : 12V, Led üzerine 2,2V düşüyorsa geriye 12V-2,2V=9,8V kalıyor. Bu 9,8V ledin önüne bağlayacağımız direnç üzerine düşecek. Peki biz ledi kaç mA ile süreceğiz? Ledin full parlaklıkta yanmasını isteyelim öyleyse 10mA ile sürmemiz lazım. V=I.R den, V=9,8V, I=10mA ise R direnci buradan R=9,8V/10mA= 980ohm olarak bulunur. Yani biz ledin önüne 980 ohm direnç bağlarsak bu devreden 10 mA akım geçişi olur. Hesabı 12V/980ohm= 12,2mA olarak yapamayız çünkü 2,2V ledin üzerine mutlaka düşecek geriye kalan 9,8V ile işlem yapacağız.


Örneğin direncimizi 1200ohm yaparsak devre akımını 12V/1200ohm=10mA olarak hesapladığımızda yanılıyoruz çünkü 2,2V mutlaka ledin üzerine düşecek geriye 9,8V kalacak. Devre akımı 9,8V/1200ohm=8,16mA olacak.


Burada dikkat edilmesi gereken nokta ledin full drive current kısmında ne yazıyorsa led üzerinden maksimum o kadar akım geçirmemiz, ona göre direnç hesabı yapmamız. Diyelimki led maksimum 10mA ile sürülebiliyor ama biz üzerinden 20mA geçirirsek program hata vermeyecek ama gerçekte bu led bozulacaktır. Bu durum içinde hesap yapıp simule edelim;
I=20 mA olsun istedik. 12V-2,2V =9,8V Öyleyse R=9,8V/20mA= 490ohm.


Evet hesap ettiğimiz gibi devreden 20mA akım geçiyor. Led maksimum 10mA ile sürülebiliyordu. Bu durumda bu led bozulacaktır ama program hata vermeden çalışmasına devam ediyor.
 
Son düzenleme:
Merhabalar Sayın fgencal;
ilginize teşekkür ederim. mesajınızı yeni gördüm. Sizin yaptıklarınızı aynen uyguladım. Fakat garip bir durumla karşılaşıyorum. Akım ve Gerlim değerleri nedense farklı çıkıyor. Anlayamadım bir türlü. Bir bakma şansınız olursa sevinirim. Ekran görüntülerini ve proeyi gönderiyorum. Nerde yanlış yapıyorum bilemedim. Bu arda Proteus 8.5 Prof Kullanıyorum. Programıda resetledim fakat başaramadım. Komponent Farklılığından olabilir diye düşünüyorum. Şimdiden Teşekkür ederim.
Ekran Görüntüsü
Led Özellikleri
Direnç Özellikleri

Güç Kaynağı Özellikleri
 

Ekli dosyalar

  • devre.jpg
    29.8 KB · Görüntüleme: 1
  • yenim.pdsprj
    12.6 KB · Görüntüleme: 0
Abim Maraştayım ilk fırsatta cevap vereceğim inşallah.
 
Tepkiler: huh

Ekli dosyalar

  • Capture+_2023-02-08-06-28-19.png
    239.4 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Allah yardımcınız olsun kardeşim. Bizde burada yerimzde duramıyoruz. ama elden bir şey gelmiyor. Dualarımız sizinle. Yardımınla birlikte konuyu çözdüm. Varsayılan olarak Serial resistance 3 geliyormuş. Onu 0.1 yapınca düzeldi. Ayrıca çok teşekkür ediyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…