Termosifon termal kesici olmadan çalışırmı?

Katılım
4 Ocak 2012
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
43
arkadaşlar termosifon kablosunun rezistansa girmeden önce faz ve nötr kısmından birer termal kesiciye bağlı bunlardan birinin arızalı olduğunu tespit ettim devreyi bu bir termal kesici olmadan (faz ve nötrde termal kesici var fazın bozuk,nötr sağlam) direk bağlarsam bir sorun olurmu,yada fazı priz ucundan değiştirip sağlam termal kesici üzerindeki kablomu yapsam yada bir tane termal kesicimi alsam?
 
Mutlaka tak! Biraz beyin fırtınası ve acaba neden 2 adet koydular?

Yormayın beyninizi yazayım ondan sonra herkes kafasına göre birşeyler yazar ortalık
haddinden fazla yazıyla dolar.

Neden 2 tane ? Kaçakları hep alıcı mı yapacak ya dışardaki başka bir alıcı kaçak yaparsa ve fiziksel olarak bu iki alıcıda birbirine bağlıysa(BKNZ Su borusu) ?
Kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
mutlaka tak! Biraz beyin fırtınası ve acaba neden 2 adet koydular?

Yormayın beyninizi yazayım ondan sonra herkes kafasına göre birşeyler yazar ortalık
haddinden fazla yazıyla dolar.

Neden 2 tane ? Kaçakları hep alıcı mı yapacak ya dışardaki başka bir alıcı kaçak yaparsa ve fiziksel olarak bu iki alıcıda birbirine bağlıysa(bknz su borusu) ?
Kolay gelsin..


dostum ...bu bahsedılen zımbırtı(adı:termal devre kesıcı) sence akım kacaklarında mı ışe yarıyor sadece??detay versene bıraz da aydınlanalım...
 
arkadaşlar termosifon kablosunun rezistansa girmeden önce faz ve nötr kısmından birer termal kesiciye bağlı bunlardan birinin arızalı olduğunu tespit ettim devreyi bu bir termal kesici olmadan (faz ve nötrde termal kesici var fazın bozuk,nötr sağlam) direk bağlarsam bir sorun olurmu,yada fazı priz ucundan değiştirip sağlam termal kesici üzerindeki kablomu yapsam yada bir tane termal kesicimi alsam?

Mutlaka üretici emniyet tedbirlerini düşünerek hem faza,hem de nötüre termal kesici koymuştur,önemli bir gerekçesi vardır,hiçbir şey tesadüflere göre,gelişigüzel dizayn edilip konulmaz sevgili arkadaşlar.

Şöyle düşünün,tv'lerin açma kapama düğmesinde hem faz,hem de nötr ayni anda 4 uçlu anahtarla açılıp kapanıyor,Elektronik olmayan klasik Elektrik süpürgelerinin açma-kapama anahtarları da keza aynidir.

Siz firmaların büyük emeklerle beyin fırtınası yaparak,AE-GE yaparak tespit ettikleri bu özel çalışma prensiplerini kafanıza göre birini iptal edip atamazsınız,bu mal ve can emniyetini hiçe saymak demek olur.

Motor korumada tmş var,KAR var,Sigorta var.Siz bunlardan birini çıkarma veya iptal etme lüksüne sahipmisiniz? Cevap tabiki hayır,böyle bir şey motor kumanda,korumada nasıl tam teşekküllü olarak da varsa,sizin sisteminizde de ayni şey doğrudan geçerlidir.Yapılması gereken orijinal bu termal kesici parçanın,faz veya nötr hangisinde bir aksaklık varsa,parçanın orijinali ile bunu değiştirip,termosifonu yine eski tam orijinal haliyle,yani fabrikadan çıktığı şekliyle de kullanmaktır.En doğrusu bu şeklidir.Kolay gelsin.
 
mutlaka üretici emniyet tedbirlerini düşünerek hem faza,hem de nötüre termal kesici koymuştur,önemli bir gerekçesi vardır,hiçbir şey tesadüflere göre,gelişigüzel dizayn edilip konulmaz sevgili arkadaşlar.

şöyle düşünün,tv'lerin açma kapama düğmesinde hem faz,hem de nötr ayni anda 4 uçlu anahtarla açılıp kapanıyor,Elektronik olmayan klasik Elektrik süpürgelerinin açma-kapama anahtarları da keza aynidir.

Siz firmaların büyük emeklerle beyin fırtınası yaparak,ae-ge yaparak tespit ettikleri bu özel çalışma prensiplerini kafanıza göre birini iptal edip atamazsınız,bu mal ve can emniyetini hiçe saymak demek olur.

Motor korumada tmş var,kar var,Sigorta var.siz bunlardan birini çıkarma veya iptal etme lüksüne sahipmisiniz? Cevap tabiki hayır,böyle bir şey motor kumanda,korumada nasıl tam teşekküllü olarak da varsa,sizin sisteminizde de ayni şey doğrudan geçerlidir.yapılması gereken orijinal bu termal kesici parçanın,faz veya nötr hangisinde bir aksaklık varsa,parçanın orijinali ile bunu değiştirip,termosifonu yine eski tam orijinal haliyle,yani fabrikadan çıktığı şekliyle de kullanmaktır.en doğrusu bu şeklidir.kolay gelsin.

herkese kolay gelsınn...
Senelerce bu fırmanın yetkılı servısliğın yapmış bırı olarak 2 ader termal devre kesıcının neden konduğunu sıze ılk agızdan anlatayım arkadaşlar....
Fırmanın urettığı termosıfonlarda tek tdk(termaldevre kesıcı) kullanılmaktaydı.. Takı elektrık bağlantısını bılmeden sıgortayı faz ucuna bağlamak yerıne notr bağlantısına veya sıgortayı ıptal edıp bıldığımız prız fış ıkılısıne gecene kadar... Bu gıbı bağlantılarada zaman zaman tdk nın faz yerıne notr ucuna denk gelmesı sıklıkla karşılaşılıyordu....
Bıde bu durumda eger ısıtıcı rezıntans da bır de yanma meydana gelıp suyun ıcerısıne kısa devre etmesı ıle sızın termosıfonn termostat kapalı olmasına rağmen veya sıgorta kapalı olmasına rağmen(faz yerıne notr bağlanmıs) yavaş yavaş suyu ısıtmaya başlıyor tdk nın erımesıne rağmen faz ucuna devamlı enerjı gelmesı ıle devamlı suyu ısıtyor banyoda saatlı bomba halıne gelıyordu...bır kaC KEZ termosifon patlaması ıle tdk lar hem faz ucuna hemde notr ucuna konuldukı bu durum yaşanmasınnn..yoksa ortada dostumuzun dedığı gıbı yoğun bır arge calışması fılan yoktur..
Not: Tdk nın vazıfesı suyun aşırı ısınmasını engellemektır.. Genellıkle de 95 derece cıvarında devreyı keserler başkacada bır vazıfelerı yoktur.. Kısa devrelerde sıgorta gıbı devreyı kesmezler....
Sevgıler hakan
 
Merhaba.Güzel açıklamışsın Hakan ustam,eline sağlık oldukça da açıklayıcı olmuş bu anlatımınız.Bu tda,bir benzetme yaparsak eğer,belirli bir derecede diyorsunuz,95 derece gibi,ondan sonraki derecede Elektrik devresini tıpkı bir termostat gibi kapatıyor,yani buhar kazanlarında,klasik düdüklü tencerelerdeki basınç emniyet valfi gibi vazifesi var demektir bunun.Bilindiği gibi buhar basıncı belirli bir dereceye kadar geldiğinde emniyet ventili buharı bypass eder ki tencere ya da kazan patlamasın,emniyetli bir buhar basıncında tam olarak kalsın.Çünkü kazanın veya tencerenin belirli bir buhar basıncına kadar mukavemeti vardır bunu çok iyi de biliyoruz,bu sınırları fazla zorlarsanız kazan patlar bilirsiniz.Böylece bir buhar kazanı patlaması hiç olmaması gerekecek şekilde oluşabilir.

Rezistans içinden sızıntı yoluyla yapılabilen bir kaçak akımla fazın gelip de bu suyu kaynatabilmesine çok popüler Elektronik bir cihazdan bir örnek vereyim ben size.O da nedir biliyor musunuz,hergün sürekli kullandığımız psu'dur.Bir psu tam kapalı bile olsa fişe ters takılırsa faz yerine nötr de gelebilir,anahtar kapalı bile olsa,o anahtar sonuçta yalnız nötr tarafını keseceğinden,aktif (Canlı) olarak faz hattı da bu psu'muz içine girmiş olur.Elektrolitik kondansatörlerin fazla karşılaşmasında ise,sizin de dediğiniz gibi termosifondaki rezistans içindeki topraklanmış bir suda,kaçak doğuracak bir akımın benzeri olur,yani psu şebekeden küçük de olsa az miktar bir akımı,faz hattı tek başına gelmiş olsa bile (Çünkü kendi içinde ayni termosifondaki gibi toprak hattı da,statik elektriğin boşaltılması için,çıkış voltajlarının tam stabilitesi için ayrıca bulunur.) toprak-faz hattı üzerinden kaçak (Sızıntı) diyebileceğimiz yoldan bir akım çeker.

Bu nedenle psu'nun çalıştırdığı masaüstü bilgisayarın kapatılırken,elektrik bağlantısını keserken hem faz,hem de nötr tam kesilecek bir anahtar yapısında bir sistem kullanılacak veya anahtardan yalnız fazın direk olarak da kesilmesi (Ben şahsen evde bu ikinci metodu devamlı olarak kullanıp uygulamaktayım.Yani sadece fazı kesiyorum,ama sistemin fişteki priz-fiş bağlantısı önceden de iyice belirgin olarak da işaretlenmiştir,bir yanlış takma durumunda,önceden tespit edilmiş bu işarete göre,fazın anahtardan tam kesildiği duruma tekrardan da getirilmiş oluyor benim kullandığım bu anahtar sisteminde) sağlanacaktır.

Tv açma kapatma anahtarları da ayni bu psu'ya yalnız faz gelmesi durumunda,sızıntı olması durumunun yaşanmaması için,faz ve nötr birlikte kesilirler.Cihaz kapalıyken de bu fazın direk tv'ye girmesi hiç istenmez.Çünkü faz,direk olarak içeri girerse,elektrolitik kondansatörün sızıntı yapması özelliği,tv'nin yere basan ayaklarından ve gövdesinden yine ayni toprak hattı alıyormuş gibi,faz-toprak sızıntı akımı burada kendiliğinden oluşabilir.TV'lerde topraklı priz kullanılmayıp toprak hattı gelmese bile,tv'nin temas ettiği yüzeyden oluşan bir topraklama,bu sızıntı akımını dolaylı olarak doğurabilir.İşte bu nedenle tam garantiye almak,emniyet tedbirini üst seviyede tutabilmek için,açma-kapama anahtarı 4 uçludur,yani yarısı fazı,diğer yarısı nötürü tam keser ki,fişin takılma durumu,anahtarın her iki şekilde de fazı tv'nin besleme devresine girmesini kesinlikle de önlemek olsun.

Ar-Ge denilince mutlaka 3D gözlüksüz Lcd'ler,insan yapımı android robotlar veya akıllı evler,tam bir otomasyonun sağlanması da da aklımıza gelmemelidir.Basit bir mause,klavye,kolayca tutulup kavranabilen bir dolmakalem bile bence bir Ar-Ge çalışması ile geliştirilir.Bunun teknik adı nedir biliyormusunuz "ergonomi"dir, yani insanın en rahat kullanabileceği, konforun en üst düzeyde tutulabildiği,yormayan,rahatsızlık vermeyen donanımlardır.Bunların geliştirilmesi de yine AR-GE'ye direk olarak girmektedir.Yani kazan birkaç kere patladı diye tutulup da yapılan bir yeni geliştirmeye siz bu durumda yalnızca tadilat demiş de oluyorsunuz,ben böyle anlıyorum.Ancak bu bahsettiğiniz geliştirmeler de,AR-GE'ye doğrudan girmektedir kanımca.Tdk (Termal devre kesici) için tekrar teşekkür ediyorum.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
senin termal kesici dediğin emniyet termostadı normal termostada seri bağlı olması gerek istenen ayara gelip devre kesilmezse bu 2. termostad ayarsız sabit değerli devreyi keser üstünde küçük bi düğme vardır basınca eski haline döner şayet dönmezse 1 veya 2 kontağı arızalıdır geçici olarak devreden çıkarıp çalıştırabilirsin
 
senin termal kesici dediğin emniyet termostadı normal termostada seri bağlı olması gerek istenen ayara gelip devre kesilmezse bu 2. termostad ayarsız sabit değerli devreyi keser üstünde küçük bi düğme vardır basınca eski haline döner şayet dönmezse 1 veya 2 kontağı arızalıdır geçici olarak devreden çıkarıp çalıştırabilirsin
dostumm bahsettığın kompennetın adı bımetal termostat dır... ıkı ceşıdı vardır...
ayarlana ısıda ya devreyı keserler pımı kurmayıncada tekrar devreyı tamamlamazlar..(sebıllere sıcak su kazanında gorebılırsın)
yada set edılen ısı değerını bulunca devreyı acar veya kaparlar bunuda devamlı yaparlar(bulaşık makınelerınde gorebılırsın)
bızım bahsettığımız termal devre kesıcı ıse asıl ışı ısı uretmek olan cıhazlarda kullanılır utu tost makınesı termosıfon gıbı....arzu edılen ısının kontrolsuz olarak yukselmesı durumunda devrenın tamamlanmamasını sağlayan bır kompenent tir..
 
Merhaba.Bu noktada termal devre kesici ile termostat arasındaki ayrımı çok iyi yapabilmek gereklidir.Aşağıdaki şekillerden biri elektrikli şofbendeki termal devre kesici,ikincisi ise el ütülerinde kullanılan sıradan bir termostatdır. Birincisi sabit değerde, önceden ayarlı bir değerde elektriği rezistansa seri bağlı olarak açıp kapatıyor, ikincisi ise, tam ayarlanan bir sıcaklık değerinde açma-kapatmayı tam olarak da yapıyor ve termostat tanımını almayı da hak ediyor.Bimetal,gazlı,vb.çok farklı çeşitleri de bunların olabilir.İkincisinin mutlaka 95 derecede mutlaka açabilmesi gibi bir hassasiyeti yoktur,birincisinin ise vardır.Birincisi aslında bir emniyet elemanıdır bizler için,motor korumadaki termik röle gibi bir devre kesicidir.İkincisi tanım olarak da bizler için sıcaklığı belirli sınırlar içinde ayarlayan bir proses (İşlem) kontrol elemanıdır.

Benzer şeklide otomobil radyatöründeki sıcak su devresini 80 derecede antifirizli su tam ısındığında,açan ve su devri daimini başlatan bir termostata da sabit bir değerde çalıştığından dolayı,biz bir devre kesicidir de diyemiyoruz,çünkü sabit 80 derece,85 derece gibi isteğe göre seçilen kriterleri vardır ve bu özel durum bir istisnadır.Çünkü bu şekilde tanımlanması kabul görüp de uygulamada o şekliyle kullanıla gelmiştir bu günlere kadar.Kolay gelsin.Saygılarımla.

nuz7d.jpg

nuz68.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,884
Mesajlar
931,027
Kullanıcılar
452,765
Son üye
garip fani üstat

Yeni konular

Geri
Üst