Titreşimden elektrik üretimi nasıl olur

randomhero

Üye
Katılım
4 Ara 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
abilerim ablalarım titreşimden elektrik üretmek istiyorum okulun labaratuvarını kullanarak bu konuda bana yardım edebilir misiniz lütfen
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
başlığı görünce "harika olur" yazasım geldi. Ancak ne tür bir titreşimden bahsediyorsun? yani gerçek bir titreşim olması gerekli mi? yoksa sanal (enerji harcayarak) bir titreşimle de bunun olabildiğini göstermen yeterli olacak mı? öncelikle bunu bilmek lazım. Çünkü sanal titreşim yayan örneğin bir cep telefonu titreşim motoru ile elektrik üretmek kolaydır (bazı kayıplar verilerek). ancak eğer denizdeki dalgayla bunu yapman bekleniyorsa farklı teçhizatlar gerekli olacaktır.
 
Piezoelektrik malzemeler titreşimi elektrik enerjisine çevirir ama bu yöntemle elde edilen elektrik enerjisi çok zayıf olur. O nedenle sadece ölçme ve kontrol amaçlı sinyal üretiminde kullanılır. Araba alarmlarının algılayıcıları buna örnek olarak verilebilir. Bir lamba yakmak veya bir motor çevirmek gibi çok miktarda güç gerektiren işler için titreşimle elektrik üretmek biraz zor olabilir.

Kuvars kristali (Doğal olanı) veya polikristalin seramik (Yapay) gibi piezoelektrik malzemeler var. Günlük hayatta en sık gördüğümüz piezoelektrik malzeme manyetolu çakmakların manyetolarındaki malzemedir. Bir çakmak manyetosuna titreşim uygulayarak bir LED yakılabilir mi? Bilmiyorum. Denemek lazım :)

Kolay gelsin
 
sadece deney amaçlıysa bu yapacağın iki hoparlörü biraz uzunca kabloyla birbirine bağla birisine sen konuş diğerini de arkadaşın kulağına yaklaştırsın, arkadaşın çok zayıfta olsa hoparlörden ses işitecektir.kullanacağın hoparlörlerin mıknatıslı olması gerek, kol saatlerinin ve bazı oyuncakların içinden çıkan piezzolardan değil.kolay gelsin.
 
İşte senin ilacın: STRAIN GAUGES
yaz çıkar :D
 
"komşu sinyal gönderiyom alıyon mu"(R. İvedik'ten bir sahne) diyesim geldi sahne aklımd canlandı :) arkadaş sormuş bi daha uğramamış daha ilk soruda oldu mu kaldı mı...?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,880
Mesajlar
921,266
Kullanıcılar
451,015
Son üye
alperen uğur

Yeni konular

Geri
Üst