tmş hakkında

jinxnao

Üye
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
40
selam! bi kaç sorum var;üç fazlı TMŞlere nötr iletkeni de giriyor mu yani kesiliyor mu?
bina zeminine o kadar çok şerit kazık levha vs koyacağımıza bir tane bakır gümüş vs gibi iyi iletken az dirençli bişey koysak daha ucuza gelmez mi ? veya korozyana ugramasi zor ihtimal ve cok düsük direnc koyamaz miyiz?

kaçak akım şalteri 30 mA de açiyor diye 1666 ohm direncin altında topraklama yapmak yeterli gibi bi mantik var hesabi yapilip topraklama yeterli falan deniyor da bunun mantigini anlamadim ben, mantikli bi hesap mi bu?

topraklama direnci neden 1 2 ohm olmasi isteniyor? neye göre yönetmelik veya dayanak varmi?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
A. S. jinxnao
tmşler büyük bir kısmı 3 kutupludur. fazlarla beraber nötrunda kesilmesi istendiği durumlar için 4 kutuplu tmşler de görmek mümkündür. bakır pahalıdır o yüzden topraklamada galvaniz çelik kullanımı yaygındır.
topraklama 1666ohmdan büyük ise önce insan çarpılır sonra kaçak akım rölesi açar. 2ohm hakkında forumda yeteri kadar konu açıldı inceleyebilirsin. imarda ruhsat için çizilen elektrik projelerinde topraklama direncinin 1666ohmdan küçük olmasını isterken. kamu kuruluşları için 5 ohmdan küçük olması isteniyor.
 
1666 ohm espirisi şurdan gelir:
İnsan için telikeli voltaj sınırı 50V olarak belirlenmiş yetkililer tarafından. Kaçak akım rölesinin açma sınırı da 30mA=0,03A
R=U/I formülünden
R=50/0,03
R=1666 ohm
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,393
Son üye
teomann

Yeni konular

Geri
Üst