TM ile ilgili bir soru

sis651

Üye
Muğla 154 kv indirici merkezin fider çıkışlarında büyükçe bir trafo var. TM'nin çok yakınında da bir trafo binası var ve bunun dışında da diğerinden küçükçe ama direk tepelerindekilerden baya büyük fanlı soğutmalı iki trafo var.
Bahsettiğim trafoların buşinglerine göre bunlar 34,5 kv > 380v düşürücü trafo değildir. Buşingleri normal 34.5 kv buşingi gibi, hatta o iki tanesinin biraz daha büyük bir grubu.
Şimdi bu trafolar ne amaçlı trafo olabilir. Acaba 34.5 kv haricinde bir gerilim de mi kullanılıyor bölgede? 6kv, 15kv veya 60 kv vs.?
Harekat merkezindeki haritada 154kv ve 34.5 kv hatlar gösteriliyor ama başka bir gerilimde hat görünmüyor.

Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Öncelik ile indirici trafo merkezinin giriş gerilimi ne? Çıkış gerilimi ne? Açıkça belirtebilir misiniz? Tam anlamadım yukarıdaki mesajınızdan. Saygılar.

indirici merkezlerde kullanılan trafolar genelde 154/33.6kV tur. bunun yanında son zamanlarda 380/33.5kV güç
trafolarınıda görmekteyiz.
Güç trafoları genelde YNynO bağlantı grubuna sahiptir. Yani primer yıldız direk topraklı sekonder yıldız noktası ise nötr direnç üzerinden topraklıdır.
Eski tip güç trafolarında tersiyer sargı dedigimiz sargılarda mevcuttu. Ancak günümüzde üretilmiyor. Yani bir trafodan iki farklı gerilim elde edilebilmekteydi.

Giriş gerilimi 154 kV olması gerek. Çıkış da 34.5 kV olması gerek. Haritada 154 kV ve 34.5 kV hatlar görünüyor. Merak ettiğim o 154 kv indirici trafodan oldukça küçük ama mahalle trafolarından da büyük üç trafo var. Onların görevi ne?
Büyük mahalle trafosu desek öyle kalabalık bir yerde değil ve de yakında başka trafo var zaten. Buşingleri de büyük.

Giriş gerilimi 154 kV olması gerek. Çıkış da 34.5 kV olması gerek. Haritada 154 kV ve 34.5 kV hatlar görünüyor. Merak ettiğim o 154 kv indirici trafodan oldukça küçük ama mahalle trafolarından da büyük üç trafo var. Onların görevi ne?
Büyük mahalle trafosu desek öyle kalabalık bir yerde değil ve de yakında başka trafo var zaten. Buşingleri de büyük.

Tesiste yer altından başka mevkilere enerji iletiliyor mu?

TM'nin yanındaki yolun karşısındaki OG hat direklerine yer altından gidiyor da daha başka bir şey var mı bilmiyorum. Sanmıyorum aslında. Tesisin yanından birkaç kez geçtim izinlerimde. Başka pek bir bilgi yok. Ama havai hatlarda 34.5 üstü voltaj olsa bizdeki haritada da olurdu herhalde. Bir de 154 kV direği görünümlü direklere kaslo giden bir fiderin girişindeki izolatörde sadece üç porselen parça vardı. Hatta 34.5 ya da başka bir gerilim de olabilir dedim ama sanırım 154 kV baralara bağlı o hat da.

O trafoların sekonder çıkışları yeraltı kablosuna bağlanıp, dediğiniz gibi TM yanındaki OG hat direklerine bağlanıyor OLABİLİR. Tabi yerinde incelemek gerekir. Şimdi buradan yazı ile olacak durum değil :)

Tesisin fotoğraflarını yükleme imkanınız var mı?

Askerde olduğumuzdan telefon ya da foto. makinesi yok yanımda. Uydu görüntüsü gönderemiyorum, Google Earth görüntüleri de güncel değil.

Uydu görüntüleri değil. Sadece tesisin görüntülerini demiştim.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Kullanıcılar
452,406
Son üye
catarb

Yeni konular

Geri