TONBUL ELEKTRİKTE ÇALIŞACAK MASAYİ ARKADAŞLARI ARIYRUZ:

50 binincini üniversite ye girdiği yıllar sanıyorum 80 li yıllarda idi.. hafızam beni yanıltmıyorsa.. ki o zamanlar 2. üniversite ye gidiyordum sorduğun bu ise..... gelelim konumuza .. aslında bu konu uzaaarr gider ama bu gün nedense tartışsal bir günümdeyim.. seviye yi korudukça da tartışırız....
hakkı ile yapılan tüm mesleklere ve okunan okullara saygm baki..amma konunun muhatabı olmadığım halde mühendislik ile doktorluk konusu aynı kefeye konulduğunda düşüncelerime ters bir nokta oluşuyor....
şimdi biraz hayal kuralım ne dersin .. diyelimki bir şey oldu .. tüm insanlık taş devrine döndü daha abaküs bile icat edilmemiş olsun.. şimdi insanlık mühendisler olmadan yaşayamayacak mı??
sorun bu noktada başlıyor benim için... insanlık yeme barınma ve korunma işlerini binlerce yıldr içgüdüsel olarak yapıyor zaten amma hastalandığı zaman bir şey gelmiyor elinden... binlerce yıl önce diş eti iltihabndan ölenleri düşünürseniz ne demek istediğim anlayabilrsiniz... ki bu yüzden büyücüler şifacılar hekimler doktorlar binlerce yıl insanlığa hizmet etmeye çalıştılar... mühendislik ise 19, yüzyıl başlarında gelişen sanayi devrimi ile ortaya çıkan ve doktorluk gibi binlerce yıllık gecmişi olmayan çok yeni bir meslek... koca camileri köprüleri yapan mimar sinan mühendismi idi. ki o yaptığı eserlerde kullandığı harçları hala merak eder dururum... yani kısaca mesleğiniz kendi seçiminizdir ammakendi mesleğiniz le kefeye koyduğunuz meslek arasında binlerce yıllık bir uçurum var.. dikkat edilmesi gereken konu budur...ve de insanlık için önem derecesine bakarsanızda doktorluk mesleği bence şu yüzyılda meleklerin babası sayılır...
 
Selamun aleyküm ve ihtiyacımız olduğu üzere rahmetUllah.

Kişiliksel konuşmalara pek dahil olmak istemem ama bu konuda müsadelerinizle eklemek istediklerim var.

İnsan değerini ön adları, bulundukları makamlar asla belirleyemez. Kim neyi hak ediyorsa o hakkı ona iade etmek mecburiyettir. Okumasalar da insanlardaki yüksek seciye, yüksek zeka, eğitim her zaman değerlidir. Bazen bir kısım değişik psikolojiye sahip isanların hareket biçimleri; mesleğine veya yapısına benzeyen insanlara da atıfta bulunulmasına sebep olabiliyor. Biz yine sakin,huzurlu, temiz, doğru kültürümüzü yaşayabiliriz.

Mühendisliğin ne olduğunu fevkalade izah etmek gerek. Hendese den yanılmıyorsam geometriden gelen hesap anlamları taşıyan ismi, birçok zeka , geliştirme, birikim , öğrenme , nasıl öğrenileceğini öğrenme gibi birçok anlamı içinde barındırmakta. İç kısımlarında bulunan tasarım mantığının ne olduğunu incelemek çok yayılı ve zor bir durumdur. Tasarım yapılması için gerekli mekanik hesaplar zeka yöntemleri incelendiğinde hali hazırdaki birçok mühendislik profesörlerinin bile belki tamamının tasarım hesabını yapamayacağı söylenebilir. Hal böyle iken sınav sonucu girilen üniversitelerde de çok yoğun bir hiyerarşi bulunmakta. Sınav tek başına herşeyi belirleyicisi olamadığından bu hiyerarşiyi etkileyen alt hiyerarşiler ve seviyelemeler de bulunmakta. Mühendislikteki yoğun oluşum her ne kadar çok geniş alanları içerse de hayli düşük mertebelerde mühendislikler bulunmakta. Bu durumda her insanda olduğu gibi mühendisi de incelemek için zatının seviyesini anlamak gerekir.

Tıp bilminin en yoğun çalışmalarında ismini bildiğimiz İbn.i Sina ya her ne kadar Aristo daki felsefenin hatalarına rağmen meyletse de hürmetler sunarız. Daha önceden bildiğim kadarıyla kitabı hala Avrupa tarafından bastırılıp yine onlar tarafından satılmakta.. Her ne kadar 3. dünya devleti diye Avrupa nın ürettiği sözlerle muhattap olsak da gizlenen tarihin görünen uçları bile bize hürmetler
sunmakta.

Tıp doktorları her zaman insanı tamir ediyorlar gibi görünebilir ve tıbbın geldiği noktalar düşünüldüğünde ne kadar çok şey bildikleri düşünülebilir. Ancak hiçbirşey göründüğü gibi değildir. Bu anlamlar insanların onlara yükledikleri anlamlar. Tıp fakültelerine belirli bir başarıyı geçerek girme şartı işin ciddiyetinden ve belirli bir seviyenin altına düşmesinin istenmemesindendir. Ancak arkadaşın bahsettiği gibi 2000 li yıllarda 50 000 ve belki de daha da düşüklerden öğrenci almaktayken daha sonra bir yükselme görüldü ancak yine de Türkiye de başı çekemiyor, yılların her alandaki fatihi Boğaziçi üniversitesinin önüne geçemiyor ve Boğaziçi Üniversite sinde Tıp Fakültesi bulunmuyor. Tıp doktorları sınavlarındaki başarının ardından bölümlerine belki hiç zeka kullanmadan veya az kullanarak devamlı ezber ve tıbbın gerekliliklerini öğrenerek devam ediyorlar.(Matematik olimpiyatçısı birisi tıbbın kendisiyle alakasızlığından yakınırdı, o bölümü okumaktaydı) Yine burada sadece kitaplarındaki herşeyi öğrenmeyip belirli bir seviyeye kadar geliyorlar. İnsanı tamir eder görüntülerinin altında incelendiklerinde çok başka olan manzaralar bulunmakta. Evvela tıpta devamlı gelişmeler oluyor ve bunlara herhangi bir doktorun hakimiyetinin belki imkanı yoktur. Çoğunun kendi alanlarında bariz eksiklikleri bulunuyor. Ameliyat videolarının incelenmesi ve hakikatinde tedavinin nasıl gerçekleştiğinin öğrenilmesi doktorarın etkisinin durumunu anlatır. Müdahaleleri çok sınırlı ve az iş yaparak olmakta. Ve bir ameliyatın arkasından bırakılan vücudu görseniz bunu bir ağaç hızarı da yapamaz mıydı diye düşünebilirsiniz.

Bunların yanında ölenlerin, başarısız ameliyatların,yanlış teşhislerin, faydasız alkollü sorunu çözmeyen ilaçların da hiçbir yerde istatistiği yok. O ciddiyetteki bir mesleğin nasıl yapıldığını biliyor da değil insan. Birçok doktordan çare bulamayan imkansız sözünü duyan hastanın başka bir doktordan çare bulması nasıl oluyor? İlaç tanıtımcıları doktorlara ilaçları nasıl tanıtıyor?

Yine de bu hallere rağmen bu mesleğin seviyesinin başka bölümlerdeki seviyelere düşürülmesinin daha da nelere sebep olabildiği açıktır.
Geniş puan yelpazesinin küçük aralıklarında kalitesini barıdıran mühendislikleri ifade etmiş olduk. Nasıl bu seviye sıralama ile düşüyorsa bölüm olarak da değişiyor. Elektronik Makina temel mühendisliklerinin sadece iki mühendislik ismi olmadığı ve bu isimlerin Bilgisayar Endüstri İnşaat ile son bulmadığı bunların bile kendi içinde eşit olmadığı açıktır.

Herkes iş ararken belirli bir seviyeden sonra işveren onları arar. Maaşlarını piyasa ile kıyaslamayalım 30 000 civarında beklenir.

Konunun meslk içerikleri şeklinde devam etmesinde fayda olduğunu düşünür;

Hürmetler dilerim
 
Sayın demiray teknik mesajlar üst üste gelmiş. Mesajınız çok cevap buluyor ama sözlerinizin yanlış olduğunu araştırmanızı tavsiye ederim. Mesleklerin ortaya çıkışını bazı kabullere bırakmak anlamsız olur. Mesleklerin özellikle içerikleri çok önemlidir. Kaptanlık 1000 senden çok eskidir ama içeriği çok zeka gerektirdiğine dair bilgim yok..
Doktorlukta zeka fazla kullanılmadığından mühendislikte kalite ayrışımı yapıldıktan sonra muhtemelen mühendis ile kıyası mümkü olamayacaktır.
Ancak zeki bir doktorun mühendisliği de öğrenebileceğini, mesleğinde çığır açabileceğini, mesleğine zekayı sistematik olarak sokabileceğini düşünürsek konuyu bu meslek erbabından meslek içeriklerine insanın eşref ü mahluk olduğunu anlayarak taşıyabiliriz.

1000 lerce yıl öncesinden diş iltihabından insanların ölmediğini, bu tip çare bulundu diye tabir edilen hastalıkların basit hamleler ile Allah vergisi ile çözüldüğünü, tıp gelişmelerinin doktorlar dışı devam ettiğini ifade etmek gerekir. Dünya çapında doktorların yazdığıı makaleler sadece birşeyleri test ettikleri insanların kimyevi değerleri yönünden mi tıbba katkı sağlıyor yoksa doktorlar da belirli oranda tıbba katkı sağlayabiliyor mu öğrenmemiz gerekir.

Doktorlukta zeka neden bariz değildir. Çünkü zeka gelişimci, değiştirici çözücü , ilerleticidir. Bir doktor değişkenlik vb herhangi bir uygulama yapamaz. Ancak kendini geliştirmede kullanabilir. Bunun nedenleri de ayrıca kouşulmalıdır.

Mühendislik çok eskidir ve bu mesleklerin hep bilimsel tabanı olduğundan hepsi çok eskidir. 1900 dediğiniz zamanlarda Türkler ve İslam bilginlerinin yazdığı kitapları okumak için Avrupa ve dünya belki okuma yazma öğrenme çalışmasında olabilirler. El Harezmi nin logaritması, 2. dereceden denklemleri, Harezmi den başka üçgen açıları formülleri, integral mantığı, gemi hesapları, itme momentum hesapları, mancınıkla atış eğik düşme hesapları, kimler tarafından ne zaman bulunmuş öğrenebiliriz.

Mimar Sinan için doktor olduğunu düşünmüyorsunuz inşAllah. Yaptığı integral hesapları, ses dalgalarının yayılımı düzenlemeleri, bahsettiğiniz(yumurta akını da kullandığı) harçları , camileri inşa ettiği şu an Japonya da depreme dayanıklı binlarda taklit edilen raylı zeminleri , bina kolonlarının sistematik ayarlanmasını doktorlar yapabilseydi doktorluğu tercih eder miydi bilemiyorum. Mimar sinan ismi ne kadar mühendisliğin arkadaşı mimarlığı ifade etse de mühendsin belki şahıdır. Türk olmasa da bu kütürde çalıştı belki ortam buldu Hürmetler sunarız.
Hayırlı günler.
 
yelek haklı bi açıdan ben de Elektrik-Elektronik yerine hayli hayli tıp okurdum babamın gazına geldik mühendis olduk ne oldu hala 2012 kpss ye mi girsem diye düşünüyorum :D
 
sevgili kardeşim netice itabarı ile ben insanlığa verdiği max faydaya bakarım..... mimar sinanın yaptığı camiler medreseler taş köprüler onun zeki veya başka bir şey olduğunu gösterebilir ama ben bana aileme çevreme topluma bir fayda katmışmı ona bakarım.... aslında mesele çok basit... kendi hayatımı ve zürriyetimin ileriki nesillere ulaşabilmesini sağlayacak doktorları her zaman meslek açısından başa koyarım ..siz de mühendisleri .. bugün eger dünyada salgın hastalıklar yok ise bunun sebebi araştırmacı doktorlar değilmidir.. bilim adamı olmak ile hesap adamı olmak arasında bir FARK OLMALI diye düşünüyorum....
 
Sayın demirayın sevgili büyüğümüzün bilgilerini oldukça güncellemesi gerektiği bellidir. Mühendislik 19. yüzyılda çıkmış ise muhteşem yüzyıl zamanında yapılan o camiler hesapsız kitapsız iman gücüyle mi ayakta duruyordu. Rönesans dönemi mühendislik hizmetleri ve dönemde yapılan mühendislik eserleri müzesine nedir?? Taş devrinde kanser oldunuz diyelim, gittiniz doktora ki kanser olduğunuzu nerden anlayacaksınız ki onu geçelim doktor size nasıl tedavi edecek hangi ilacı verecek hangi tedavi uygulayacak????Bu kadar mı düz mantık olunur. 20 Katlı bir apartmnanın en alt katında depremde yalnız kaldınız, hadi sizi gelsin doktorlar kurtarsın??? o depremde sağ kurtulmak kimin faktörleriyle olur???

Doktorlar 50 bin küsür 1980 lerde ve 1998 lere kadar devam etti. Hani kolay mı tıbba girmek diyenlerin şu anda 40 lı yaşlarında doktorların zamanında iyi bir mühendislik kazanabilseydi asla doktor olarak çalışamazlardı. 40 lı yaşlardaki doktorlara sorun bir bakalım bilgisayar yada Elektronik mühendisliği hakkında ne düşünüyordur?? Onlar için bu bölümler ulaşılmazdı, internette bir doktorun blogunda bu yazmaktadır. Hani o yıllarda afederseniz orta karar azcık salak biri bile tıbba girerdi :) Bazı meslekleri gözünüde büyütüp saçmalayın. Bir doktora düşündüğünüz imkanlar bir mühendis istiyince birden yuuhh deniliyorsa bu olay sadece sistemin getirdiği saçmalık sebebiyledir. Benden sadece 1 yıl fazla okuyan bir doktor bile hattı branşı olmayan doktor bile yılların tecrübeli mühendisinde fazla kazanır hale gelmesi bu mesleklerin kıymetinden değildir. Eğer bu kadar kıymetliyse 1980 lerde 1990 larda niye bu kadar tıp düştü de size göre millet astsubaylığı genel kurmay başkanlığı yerine seçti.

Mühendislik mesleği yine söylüyorum en güzide mesleklerin başında gelir, eğitim, sağlık diyenlerin bu gerçeği farkına bir an önce varmalıdır. Sayıca çok nitelikçe az mühendislikle her daim geri kalmaya mahkumuz.
 
Sayın demiray teknik sözlerinizde hem bazı değişimler olmuş hem de düzeltilmesi gerekenler.

Hiç kimse haksızca yükseltilmemeli. Mühendislerin bilimsel ilmi olarak dünyaya katkılarını burada ifade ediyoruz ama bunlar maneviyat namına fazla birşey ifade edemeyebilirler ve dünyada kalabilirler.

Bilim konusunda doktor ve mühendisleri kıyaslamıştım ama bu sözlerinizin cevabı bir önceki mesajımızda. Doktorlarla mühendislerle sıkıntımız yok. Olayı meslek içeriği konusunda ele almıştık. Bu durumda doktorların bilime katkısının olup olmadığı belli değilken , bu konuda mühendis baskınlığını ifade etmiştik. Mühendis denince çevremizdeki insanlar gelmemeli aklımıza. Kalite yönünde ayrışımlarla beraber geniş düşünmeliyiz.

Ve bahsettiğiniz hastalıklara çare bulunması yönünden de olayın sizdeki ifadesiyle aynı olmadığını,bilimsel yönlerini ifade ettik.

Allah azimüşşan ın hak ettiği yere başkasını koymamalıyız.

Siz doktorsanız hürmet ederiz, ancak değilseniz de ederiz. Mesele kişiler değil.
Hürmetler sunarız.
 
Demiray abimizin emeklilik yaşı yaklaşmış sanırım, doktoru bilim adamı , mühendisi tamirci olarak gören yada görmeye çalışan birine acil şifalar denir. Çevredki kötü örnekler sırf mühendisler için yok üstelik, saat 2 de bağlı olduğu hastaneden kaçan bilim adamlarına mı bakarsın, bıçak parası alan bilim adamlarına bakar mısın, yüzüne dahi bakmayan işinden şikayet eden, hastalara yetişemiyorum diyen ama tekrar söylüyorum saat 2 de kurumundan kaçan bilim adamlarını bakar mısınız. Ve kötüsü bunların mesleklerini ne kadar bildiklerini bile bilmiyoruz, çünkü onları değerlendirecek bir ustalar yok !!!!!!!!! En basit kullandığımız gözlükler bile mühendislik icadı, kalbimizdeki piller bile mühendislik icadı, solunum aygıtına bağlandığımız alette mühendislik hatta şu an yazdığım pc den tut network altyapısı bile mühendislik icadı ve insanlığa hizmetken, sırf şu 10 yılda oluşan maaş skalasından birilerinin mesleklerini diğerlerinden üstün görmek ne değişik bir yapıdır ne kompleksidr anlamak güç.
 
arkadaşlar bu kadar çok sık yazılıp çizilmişken halen kendimi anlatamadığımı düşünüyorum... meselenin özü.. şu veya bu meslek değil meselinin özü
meslenin özü:kıyas ...
kıyas ederken doktorluk ve mühendislik aynı kefeye konuluyor... herkes herşeyi düşünebilir söyleyebillir... AMMA BENİM İÇİN:sizin kıyas yaptığınız meslek benim için aynı kefede değil... mühendislik okuyan ve burada yazdıklarndan mühendis olduğunu anlayabildiğim arkadaşlarda bu davranışı garip görmekle beraber anlamaya çalışmıyorum... olay ben mühendisim ev araba vsvsvs isterim olayıdır.. iide mühendis olman sana bu bedelleri bu şeyleri isteme hakkı veriyormu bu dünya daki insanlar mühendis olmadan da yaşar neslini devam ettirir ama doktor olmadan yaşayamaz neden kabul etmiyorsunuz bu gerçeği... benimde anlayamadığım bu
 
Demiray abimizin emeklilik yaşı yaklaşmış sanırım, doktoru bilim adamı , mühendisi tamirci olarak gören yada görmeye çalışan birine acil şifalar denir. Çevredki kötü örnekler sırf mühendisler için yok üstelik, saat 2 de bağlı olduğu hastaneden kaçan bilim adamlarına mı bakarsın, bıçak parası alan bilim adamlarına bakar mısın, yüzüne dahi bakmayan işinden şikayet eden, hastalara yetişemiyorum diyen ama tekrar söylüyorum saat 2 de kurumundan kaçan bilim adamlarını bakar mısınız. Ve kötüsü bunların mesleklerini ne kadar bildiklerini bile bilmiyoruz, çünkü onları değerlendirecek bir ustalar yok !!!!!!!!! En basit kullandığımız gözlükler bile mühendislik icadı, kalbimizdeki piller bile mühendislik icadı, solunum aygıtına bağlandığımız alette mühendislik hatta şu an yazdığım pc den tut network altyapısı bile mühendislik icadı ve insanlığa hizmetken, sırf şu 10 yılda oluşan maaş skalasından birilerinin mesleklerini diğerlerinden üstün görmek ne değişik bir yapıdır ne kompleksidr anlamak güç.
valla yazacaktım ama emeeklilik yaşım geldiğinden yoruldum...:cool::cool: biraz ara verelim de ben soluklanayayım;)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,892
Mesajlar
931,079
Kullanıcılar
452,777
Son üye
Phaidon57

Yeni konular

Geri
Üst