Toprak-Nötr Arası Gerilim Farkı

faz nötür arası gerilim işletme topraklamasının demir sacla yapılması sonucu zamanla oksitlenmesi nedeniyle iletkenliğini kaybetmesinden dolayı 30 direk sonrasında faz-nötür geriliimini 416 volta çıktığına şahit oldum.İşletme topraklaması yenilenince voltaj 215 lere düştü.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

İşletme topraklamasından akan akımlar;
1) Kısadevre akımları
2) Nötr yerine toprak kullanılması sonucu oluşan kaçak akımlar ve diğer kaçaklar (izolasyon kaçakları)
3) Harmonik akımlar

Bunların dışında işletme topraklamasından akım akmaz !
Bahsettiğiniz olayda 2. Ve 3. Maddelerin etkisi vardır. Aksi taktirde mümkün değil !
 

Bahsini ettiğim gerilim son abonede meydana gelmişti işletme topraklamasında değil adam bir koli tasarruflu ampul patlatmıştı gerilim yüksek diye takar takmaz patlıyordu voltajı ölçtüm 416 volt son abonede voltaj gördüm arıza ekiplerine haber verdim yenilediler işletme topraklamasını sonrasında voltaj 215 volta indi.Tabi faz nötür voltajından bahsediyorum burada.Tabi voltajın yüksek olduğu zaman ölçülseydi nötür toprak arası muhtemelen oda yüksek çıkacaktı.
 
Bu arıza daha önce başımıza gelmişti.İşletmedeki elektrik motorlarınız tek taraflı mı çift taraf topraklımı? Feeder tarafı ve alıcı tarafı
 
Nötr-Toprak voltajı, en genel haliyle işletme topraklamasıyla, koruma topraklaması arasındaki potansiyel farkı ifade eder ve genel itibarla 1V seviyesinde olması istenir.
Özellikle Banka ATM'leri, yazarkasalar, laboratuvar cihazları ve hassas teraziler başta olmak üzere bilgisayarlı ölçüm cihazlı gibi birçok elektronik sistemde nötr-toprak voltajı önem arzetmektedir.
Bu voltajın oluşma sebebi, hem işletme topraklamasından kaynaklı, hem de koruma topraklamasından kaynaklı olabilmektedir.

Nötr kaynaklı sorunların birkaçını söylemek istersek;
* Fazların aşırı dengesiz yüklenmesiyle nötr noktasının vektörel olarak kayması ve nötr iletkeni üzerinde oluşan fazla yük akışı,
* Nötr iletkeninin kesitinin normalden daha zayıf seçilmesi ile özellikle dengesiz yüklerdeki baskının taşınma sorunu,
* Sistemden nötr iletkeninin bağlantı noktasında oluşan korozyon veya aşka sebeplerle temassızlık veya kopma (nötr-toprak voltajı aşırı artar ve yangın riski doğar).
Bunun gibi birkaç başlık altında nötr kaynaklı voltaj artışını sıralayabiliriz.

Topraklam kaynaklı sorunlardan behsedece olursak;
* Topraklama direncinin bir veya birden çok sebeple yüksek olması,
* Topraklama iletkeninin kesitinin olması gerekenden düşük seçilmesi ile toprak temas yüzeyinin veya derinliğinin doğru ayarlanamaması,
* Topraklama iletkeninin sistem ile temasının kesilmesi veya zayıflaması (ayrıca metal gövdede voltaj riski oluşur)
* Yakın çevrede metro,tramvay vb. doğru akım parazitleri oluşturabilecek sistemlerin bulunması (ses ve görüntü sistemlerinde parazite de sebep olur)
Bunun gibi birkaç başlık altında topraklama kaynaklı voltaj artışını sıralayabiliriz.

Peki nötr-toprak voltajını engellemek mümkün müdür? Bunun elbette belirli bir voltaja kadar (ortalama 2V seviyesi) izole trafo ile ve çeşitli başka tedbirlerle indirilmesi mümkündür. Ancak, eğer 1V veya bazı sistemler 0,5V istediği için 0,5V gibi değerler istiyorsanız GNDSeries nötr-toprak regülatörü kullanmanız gerekiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…