toprak-nötr direnci ile toprak-nötr voltajı arasındaki fark nedir


nort ve topraklama arasında deger farkı standart olarak 2-3 kilo om luk bir deger dir fazlası yada azı yanlış çalışmadır

kayıt altında tutulma zorunlulugu tmo da sadece ilgili kurum ve kuruluşlar adı altında gecen tse belgeli yerde zorunludur ayrıca bu yerlerde bulunan kazanların da emisyon raporları da cevre ve orman bakanlıgınca 6 ayda kontrol edilebilmektedir. (ama henz bu 2 sinide kontrol eden gormedim )
 

Bu standart nerde yazıyor? Nötr toprak arası 2-3 kilo ohm dediniz bu değer direnç değeri değilmi? Nötrde gerilim varken bu direnci nasıl ölçüyorsunuz,böyle bir ölçüm doğru mu? Çevrim empedansı denen şey nedir? nasıl ölçülür? neden önemlidir?
 
Nötr-toprak voltajı neden ve neye zarar verir?

Genelde nötr-toprak voltajı 30V lar seviyesinde bile birçok cihaza zarar vermez ama genelde AC DC çevrim yapan yani power supply ı olan ürünlerde ve haberleşme ürünlerinde sorun 3-5V lar seviyesinde yaşanmaya başlar. Zira 1 fazlı power supply ı olan ürünler üzerinde DC barada ripple oluşur ki buda DC ile beslenen elektronik ekipmanlarda hatalı çalışmaya sebebiyet verir. Eğer RS232 com porttan haberleşen bir cihazınız var ise burada haberleşme sinyalleri 3-5 volt seviyelerinde olduğundan iç yapısı gereği toprağı referans olan bu haberleşme portlarında sorunla karşılaşmanız muhtemeldir. Örneğin PLC, PC...
 
faz-nötr = 205v
faz-toprak = 204v
nötr-toprak = 6v
ölçü aletiyle ölçtüğümde bu değerler çıktı kafam karıştı toprak hattım var ama yenilenmesi mi gerekiyor.

bu deger sadece toprak hattınız kotu oldugu anlamına gelmez ölcüm sırasında kacak olabilir toprak degil ama nort degeri düşük olabilir cihazınızın pili bitmek üzere olabilir

dogru bir deger icin güzel bir cihaz la ve tüm sigortaları kapatarak sigorta kutusundan olcum yapmak daha iyidir ve hatta notr ve toprak hattı da bir yerde kısa devre olabilir

en iyi olcum icin bunları yap
 
Yazılanlardan anladığım böyle bir sorunla karşılaşıldığında izlenmesi gereken çözüm nötr kesitini yüksek seçmek(Direnci düşürmek) midir?

Birde son yıllarda kablo imalatcılarının nötr kesitlerini faz kesitleriyle eşitlemelerinin altında bunun gibi bir nedenmi yatıyor acaba?
 
benim bildiğim kadarıyla iş güvenliği mevzuatına göre yılda 1 kere topraklama ölçümleri yaptırma zorunluluğu var.
ya emo yapabilir.
yada akreditasyonlu bir labratuvarın kalibre ettiği geçerli kalibrasyonu bulunan bir toprak direnci ölçüm cihazı ile kendiniz ölçüp rapor hazırlayıp dosyalamanız gerekiyor.tabiki emo ya kayıtlı bir üye olmanızda gerekiyor.
 
bazı elektrik müşavirlik firmaları toprak ile notr arasındaki gerilimi ölçerek topraklamanın kötü olduğu sonucuna varıyorlar. merak ettim bi gün adamın kötü dediği topraklamayı meger ile ölçtüm 0,43 ohm çıktı ki max 2 ohma kadar yolu var zaten. bu durumda alternatif akımda dengesiz yükler kuralı işin içinde önemli rol oynuyor.
 
Yönetmelikte veya herhangi bir yerde 2 ohm diye bir değer geçmemektedir, özel teknik şartnamelerde toprak değerini belirleyen kuruluşlar vardır. Topraklama değerine uygun diyebilmek için 50 volt güvenli gerilim değerine göre hesap yapmak gerekir. 30 mA veya 300 mA kaçak akım rölesi kullanılan yerlerde toprak değeri 50=0,03xR oda 1666 ohm veya 50 = 0,3xR 166 ohm değerinden düşük ise toprak uygundur. başka devre kesici elemanlar var ise yine onlara göre hesap yapılabilir.
Tedaş, turkcell vb. kurumlar 2 ohm, 5 ohm gibi değerleri kendi cihazları veya sistemleri için belirlemişlerdir yasal olarak bu değer olmalıdır diye bir değer yoktur. 50=IxR formülünden bulmak gerekmektedir. Nötr ile toprak arasında voltaj var ise izolasyon problemlerinden, dengesiz yükten veya arkadaşların yukarıda bahsettiği sebeplerden oluşabilir.
 
Sn.arkadaşlar,şu ana kadar paylaşımda bulunan arkadaşların çoğu sallamış. tuysal,bindvori,mesutelb,hemmuhhemtek arkadaşların yorumlarına katılıyorum.Kendi trafosu olmayan yani TEDAŞ şebekesinden 0,4/0,23 KV gerilim seviyesinde AG abonesi olan yerler için,nötr toprak arası gerilim değeri ne olursa olsun buna topraklamalarımızı vs.altından bile yapsak etki edemeyiz.Bu durum şebekenin dengesiz yüklenmesi sonucu yıldız noktasının kaymasıdır.Forumumuzda yeterli paylaşımlar önceden yapılmıştı.Harmoniklerin, nötr kesitinin ve topraklama direncinin nötr toprak arası potansiyel oluşmasında dikkate alınacak doğrudan bir etkisi yoktur.
Kendi trafosu olan yerde böyle bir tesbit varsa yükleri dengelemek gibi önlemler alınabilir.Genel olarak trafolu veya trafosuz bütün tesislerde aşırı düşük gerilim koruma röleleri,parafudrlar(B-C-D sınıfı koruma)gibi cihazları sisteme dahil etmek gibi çözümler vardır.Aslolan cihazımızın ihtiyacı olan gerilim ile beslenmesidir.Örneğin 220 V ile çalışan bir cihaz için 220 V Faz faz arası olmuş faz nötr arası olmuş fark etmez.
Topraklama direnci konusunda yönetmelikte sabit bir direnç değeri verilmemiştir. tuysal arkadaşın dediği gibidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…