Topraklama Ölçümü Hakkında Bir Soru

avare80

Üye
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
53
Puanları
1
Yaş
40
bugün bir topraklama ölçümü yaptım..
işletmenin dağıtım panosuna bağlı olan koruma topraklamasını ölçtüm 0.18 ohm ölçtüm,

pano girişi kesici :500A
dağıtım şalterleri 2 adet 125 A 3 adet 80 A + PRİZ+AYDINLATMA sigortaları..

buna göre ölçüm değeri güvenlik sınırları içindemidir?
toroidal trafo ile kaçak akım koruma gerekir mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama direnç değeriniz oldukça iyi.TT sistemlerde,direnç değeriniz çok düşük bile olsa,kaçak akım koruması yapmak zorunlulğunuz var.İnsan koruması için 30 mA lik ,yangın koruması için 300 mA lik koruma düzenekleri kurmak zorundasınız.
 
teşekkürler cevabın için..ama topraklama ölçümlerinde biliyorsun belirli bir omaj değeri yakalanırsa kaçak akım korumaya gerek kalmıyor ..
burada R= 50V /5000A =0,1 ohm mu olması gereken topraklama ölçüm değerim?
eğer bu ise 5000 a lik kesiciye TOROİDAL Mİ BAĞLAMAM gerekiyor?
 

Ana şalter 500A koruma elemanı açma eğrisi tipine göre (B:5xIn C:10xIn D:15xIn) B tipi kabul etsek Ra=50/(500x5) burdan Ra=0,02ohm toplam topraklama direncinizin olması gereken maksimum değeridir. Bu nedenle kaçak akım koruma düzeneği kurmak zorundasınız. Uygulamada 200-250A üzeri dağıtım yoğun olduğundan kaçak akımlar toplanarak eşik değerin üzerine çıkabilir gereksiz açmalara neden olabilir bu nedenle ana şalter çıkışına bağlı olan TMŞ'lere de kaçak akım koruma uygulamak gerekir böylelikle ana tmş üzerindeki kaçak akım eşik değerini bir miktar yükseltebilirsiniz.
 
Devre kesicinizin 400-500 A gibi değerlere sahip olduğu durumlarda koruma için toroidal elemanı seçmek daja doğru olacaktır.Topraklama direncini hesaplarken devre kesicinizin etiket değerini tehlikeli gerilim seviyesine oranlamak doğru değildir.Çünkü devre kesicinizin tipine göre açma akımı da değişmektedir.Tüm bunların yanı sıra toprak direncinizin doğruluğunu sorgularken toprak özgül direncinin doğruluğuna, işletme geriliminize, tesisinizin durumunun doğru incelenmesine gereksinim vardır.Tüm bu etmenleri yorumlayıp ona göre toprak direnci belirlemelisiniz.
 
1) 100-125A üzeri monoblok kaçak akım rölesi zaten yoktur mecburen tmş+açtırmabobini+toroid kullanmak zorundasınız.
2) Olması gereken topraklama direnci hesabında tehlikeli temas gerilimi olan 50V kullanılır. Kesicinin tipine açma eğrisine göre bahsettiğim (kxIn) k değeri vardır. Topraklama direnci bu hesaba göre belirlenir E.M.O topraklama raporunda bu hesabı kullanır.
Bahsettiğiniz toprak özgül direnç değerinin olması gereken topraklama değeri hesabında yeri yoktur. Siz işletmenizde hesapta çıkan değerin altında topraklama direnç değerini tutturmak zorundasınız. Önceki mesajımda yapmış olduğum hesaptada görüldüğü üzere kaçak akım koruma kaçınılmazdır zaten elektrik iç tesisler yönetmeliğine göre de konulması gerekir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…