Topraklama ölçüm değerinde aşırı dalgalanma

Ali Akar

Üye
Katılım
11 Mar 2016
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba;
Elektrik tesisatı tamamlanmış bir binanın topraklama sistemindeki hatanın çözümünün bulunamaması üzerine keşife gittik. Binanın topraklama direnci megger ölçümü sonucu 4-7 ohm arasında değişiyor. Direnç değerini sabitleyemedik. 4-7 arasındaki aşırı dalgalanmanın sebebi ne olabilir?
Acaba tesisatta bir sorun mu var diye bakırın panodaki baraya girişini söktük o şekilde ölçüm yaptık yine sonuç aynı. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
etrafında bir trafo merkezi, senkron yada asenkron aktuatörlerin bulunduğu işletme yada fabrika var mıdır? Varsa sorun sende değil onlarda. ortak bir toprak barası kullandıysanız, farklı bir toprak kazığı çaktırıp montaj yerini değişikliğine gitmek zorunda kalacaksınız.
 
etrafında sadece kendi trafo merkezimiz var, o da şuanda aktif değil.Üniversite kampüsü içi bir bina. Buna rağmen direnç değeri oynamakta. Nasıl çözeceğiz bilemiyorum. Toprak killi toprak o yüzden olabilir mi acaba? Ya da başka sebepler neler olabilir?
 
Son düzenleme:
direnc değeri nasıl değişir aklım almıyor. ölçüm aletinizde yada metodunuzda bir yanlışlık olmalı.
nereyle nere arasını ölçüyorsunuz bu değişimi görürken?
 
pillerde sorun yok ayrıca iki farklı cihazla denedik ikisinde de sonuç aynı.
 
bahsettiğiniz direnç nere ile nere arasında ölçüyorsunuz?
 
iki prob toprağa bağlı, üçüncüsü de menholdeki bakırın kaynak noktasından ölçtük. Bir ölçüm de bakırın panoya giriş noktasını panodan söküp oradan yaptık. sonuç hepsinde aynı.

Bir sorum daha olacak, koruma topraklaması ile temel topraklaması şöntlenir mi? Koruma topraklaması ayrı mı yapılmalıdır?
 
Son düzenleme:
bir sakıncasının olacagını düşünmüyorum şöntlemenin. ama koruma topraklaması yoksa ve bu topraklama temel topraklaması ile sağlanmaya çalışılıyorsa o başka.

Yaptıgınız ölçümlerde probları farklı noktalara çaktıgınızda mı bu direnç farklılıkları gözüküyor? yoksa hep aynı noktada iken problar 1. ölçüm farklı 2. ölçüm farklı mı çıkıyor?

probları farklı noktalara koyduğunuzda sonucların farklı çıkıyorsa normaldir sanırım.



NOT: Bu konuda uzman değilim. Temel bilgilerim ve mantıgıma göre konuşuyorum.
 
meger kazıklarını çaktıgınız yere, topraklama levhasına yakınlığına, çaktıgınız yerin kuru, nemli ... olmasına, çaktıgınız kazıkların derinliğine vesaireye göre ölçtüğünüz bu değerler sürekli değişir. dolayısıyla geçerli ölçüm için çok farklı noktalardan ölçümleri tekrarlamanız gerekir. Ve eminde olamazsınız. Bu durumda meger nasıl bir ölçüm aleti aleti olarak kullanılabiliyor ve mevzuata uygun oluyor, yada bu mevzuat nasıl bir mevzuat onu hala anlamış değilim.

Meger benim kendi görüşüm gayet gereksiz bir alettir. Bir adet seri lamba ile topraklama direnci gayet kolay ölçülür ve sizi koruyacagındanda kesinlikle emin olursunuz. sağda solda gezmeye kazık mazık çakmayada gerek yoktur. direk bulunulan noktanın topraklamasını (sizi ne kadar koruyabileceğini) ölçebilirsiniz. bir adet akkor lamba ve direnç ölçebilen bir multimetre yeterlidir.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/amper-metre-İle-topraklama-ÖlÇÜmÜ.96860/page-7


NOT: Bunlar benim kendi düşüncelerimdir. Asıl olan mevzuat ne derse onu yapmaktır.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…