Topraklama tns

musa217

Üye
Katılım
28 Ara 2009
Mesajlar
222
Puanları
1
Konum
Usa
Mrb yurt dışındayım kurulu bir fabrika var bu fabrikaya topraklama yapılmamış ve iki adet trafo koyacagiz1adet 630 Kva 1adet 2500 kaça primerler 34 kv sekonder 400vac şimdi üç faz bir noturu panoya götüreceğiz ama nasıl bir topraklama yapacağız trafonun yıldız noktasini islettme topraklamasi yapıp topraklayalim ama etrafta koruma topraklamasi o nasıl yaparım birde bu koruma topraklamasi ile işletme topraklamasini kopruluyormuyoz yoksa ayrı bir topraklama mi oluyor detaylı anlatacak birine ihtiyacım var teşekkür ederim
 
Yurt dışında olduğunuza göre, bulunduğunuz ülkenin uygulaması bizimkinden farklı olabilir. Bu konuyu araştırıp oraya uygun hareket edilmesi uygun olur. Aykırı durumlarda hukuki ve teknik sorunlar olabilir.
Türkiye uygulaması; trafo faz ve nötr buşinglerinden AG panoya uygun kesitli bara veya kablolar ile irtibat sağlıyoruz. AG panoda oluşturduğumuz nötr barasından 1x50 mm2 NYY kablo ile en az 20 m. uzaklıkta uygun bir yere işletme topraklaması adını verdiğimiz topraklama irtibatını yapıyoruz.
AG panodaki Koruma topraklama barasından hemen yakındaki uygun bir yere Koruma topraklaması adını verdiğimiz topraklama irtibatını yapıyoruz. Bu irtibat için 50 mm2 örgülü çıplak bakır tel, 95 mm2 galvanizli çelik tel veya 3x30 galvanizli lama kullanıyoruz.
 
Üstad sorunda bu bulunduğum yerde adamlar genelde topraklamasi iptal ediyorlar ben tr göre güzel bişey nasıl yaparım işletme topraklamasiyla koruma topraklamasi kopruleniyormu bazı araştırmalarında koprulendigni gördüm bazılarında ayrı
Üstad burda trafoyu tasaron koydu ben yoktum geldiğimde sordum koruma topraklamasinin yanına çabuk çalmışlar yaklaşık en fazla 2 MT vardır trafo ile arasında bu cubuktan noture bağlamışlar 50 mm kablo ile o zmn bu topraklama mesafesi hatalı trafo ya 2 MT ve yan odada kesici var olası yüksek gerilim atlamasinda ağ tarafta sıkıntı yani anladığım
 
Son düzenleme:
Türkiyeye göre olacaksa TEDAŞ şartnameleri ve topraklama yönetmeliğine göre uygun hareket edilmelidir. Yukarıda da zaten sn. @tknsyn detaylı bir anlatımda bulunmuş zaten. Bunun anlaşılamayan noktası neresi ?
 
İşletme topraklaması ile koruma topraklaması köprülenmez.
TN-S nin açık izahı Terrastiel Notr (S) Secure (Koruma) veya bazen Slient (sessiz) topraklama olarak geçmektedir.
Terrastiel Notr karasal topraklama ile nötr hattı oluşturulması anlamını taşır ve tek bir fazın akımını kaldırabilecek seviyede düşük dirençli topraklama anlamındadır. Bu topraklama işletme topraklamasıdır. Yüksek akım ihtiva edebilir.
İşletme topraklaması sistem gereğince birçok bölgede yapılabilir. Önemli olan üzerinden mümkün mertebe tek faz akımının akıtılabilmesi veya o bölgedeki tam nötr olmayan hattın sıfırlanabilmesi yani nötr yapılabilmesidir.

İşletme topraklaması ile koruma topraklamasının ayrımı.
İşletme topraklama hattında kuvvetli akımlar bulunabilir. Bu akımlar cihazların parazitik etkileri veya harmonik içerikli olabilir. Ancak Slient topraklamada genel esas, tam sessizliktir. Yani bu hat üzerindeki akımlar mili amperler seviyesinde düşük olacaktır. Eğer koruma topraklaması parazit barındıran bir yapıda ise koruma sistemi doğru çalışmaz.
 

Ustad bu resimlerde trafo çıkışı yıldız işletme topraklamasi peki dağıtım panosuna nasıl bir topraklama yapılacak ve makinelerin gövdesine nasıl bir topraklama yapılacak bu her sistemde ayrımı tns sistemde işletme toprağı ile koruma aynı görünüyor benimi yanlış görüyorum kablo olarak ayrı sadece aydınlatır mısınız biraz
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2023-02-21-20-15-50-84_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    107.5 KB · Görüntüleme: 18
  • Screenshot_2023-02-21-20-16-05-95_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    118.8 KB · Görüntüleme: 15
Dağıtım şebekesi topraklaması işletme toprağı ile prensipte aynıdır.
Yukarda belirtmiş olduğum üzere, senin ilk resimdeki trafo işletme toprağına bağlı mavi renkli nötr hattı ile yeşil sarı hatları (ok ile gösterilmiş) dağıtım hattı ile trafo topraklaması arasındaki iletkenleri kesersen bile topraklama yeterince kuvvetli ise sistem çalışmaya devam edecektir.
Şemada çok kısa gibi gösterilmiş olsa bile bu hat çok uzun olabilir. Keza işletme toprağı daha ilerdeki bir veya birçok panoda da yapılmıştır. Keza bu toprak hattı da kuvvetli işletme topraklamasıdır.
Trafodan itibaren yukarda belirttiğim üzere gerekirse farklı yerlerde bir çok işletme topraklaması yapılabilir. Bunlar slient topraklama ile karıştırılmamalıdır.
Bunların her birisi NÖTR oluşturulması ile ilgili kuvvetli topraklamadır.
Bu topraklamalar arası bağlantı tellerinin kopması veya nötr hattının kopması durumunda bile hatta aksaklık olmaz. Belki biraz gerilim düşümü problemi olabilir.
Slient ya da Secure topraklaması, kullanılan cihazların hassasiyetine göre veya insan hayatı için önemli ve hassas akım seviyeleri için yapılan bağımsız topraklama hatlarıdır. Bu topraklama hatlarının akım kapasiteleri kullanılan güvenlik seviyesi ile belirlenmektedir.
Örneğin Türkiye için geçerli olan kaçak akım röle koruma topraklaması için öngörülen akım 30mA ise slient topraklamanın akım kapasitesi bu akım kapasitesi ile belirlenmektedir.
Yani bu topraklama hattının kapasitesi 10-20A ler gibi yüksek olma zorunluluğu yoktur.
 
Resme iyice bak.

İşletme topraklaması kuvvetli topraklamadır ve akımı yüksektir.
Resimde kasten nötr ve toprak bağlantılarını koparttım.
Topraklama güçlü ise akım toprak üzerinden trafoya ulaşabilecektir.
 
Evt TT sistemi gibi topraklama üzerinden noture ulaşıyor
Evt TT sistemi gibi topraklama üzerinden noture ulaşıyor
Yani burdan anladığım trafo islettme topraklamasi dedigmiz noturu toprakliyoruz ve ağ dağıtım panomuzada işletme toprağına artık nasıl hesapların bilmiyorum yakın yere yada kaç ohm olarak bilmiyorum koruma topraklamasi yapıp sistem panolarimiza veriyoruz bu sekildemi
 
Her sistem panosunda nötr topraklanıyorsa bu TN olur.
Her panoda gerekirse nötr topraklanabilir.
Özellikle dağıtım trafosundan itibaren bir pano mesafesi uzak ise kuvvetli işletme topraklaması yapılır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…