a) Cüzi sistem özdirenciyle:
TN sistemleri için:
R ≤ m . Uo
m + 1 1a
Nötr kondüktörün dağıtılmadığı IT sistemleri için:
R ≤ m . U
m + 1 21a
Nötr kondüktörün dağıtıldığı IT sistemleri için:
R ≤ m . U0
m + 1 21a
b) Cüzi olmayan sistem özdirenciyle:
TN sistemleri için:
R ≤ 0.8 m . Uo
m + 1 1a
Bu formüllerle ilgili açıklama aşağıdaki gibidir:
R Açıkta kalan iletken parça ile ana eş potansiyel bağı boyunca bir sonraki nokta arasındaki ekipman topraklama kondüktörü rezistansının Ω cinsinden değeri
U0 V cinsinden topraklama açısından nominal AC voltajı (r.m.s – karesel ortalama değer)
U V cinsinden iki kondüktörün arasındaki nominal AC voltajı
1a Yukarıda belirtilen standardın Bölüm 413.3.5’in belirtilen koşullar uyarınca Tablo 41A’da TN sistemleri için, HD 384.4.41 Tablo 41B/IEC 60364-4-41/DIN VDE 0100-410’da tanımlanan sürede veya 5 saniye içerisinde devrenin otomatik bağlantısının kesilmesini sağlayan akım
m Ekipman topraklama kondüktörü bağlantısı ve ilgili harici kondüktör rezistansı arasındaki oran
0.8 bilinen sistem özdirenci değeriyle değiştirilebilen belirlenmiş faktördür.
Sistem özdirenci
Belirli bazı durumlarda (örneğin bina kurulumlarında), sistem özdirenci çıkartılamaz. Bu değer, makul bir belediye hizmetinden elde edilebilir yahut da 0.8 faktörlü formül kullanılmalıdır.
Parça devresi içindeki ekipman topraklama kondüktörü rezistansının bir priz çıkışı veya ışıklandırma öğesi için doğrulanması gerekiyorsa, büyük ölçekli sınai uygulamalarda sistem özdirenci çıkartılabilir.
Eş potansiyel bağlama kondüktörü rezistansı
Rezistans şartı
Eş potansiyel bağlama kondüktörünün rezistansı kontrol edildiğinde (bağlantının kesilmesi şartının yerine getirilememesi halinde yedek olarak ve özellikle zararlı yerlerdeki sistemlerde, yani HD 384.7.701/IEC 60364-7-701/DIN VDE 0100-701’de tarif edildiği gibi), eş potansiyel bağlama kondüktörünün tespit edilen rezistansı koşuldan elde edilen değerden daha az veya bu değere eşit olmalıdır.
R ≤ 50 V
1a
Bu formüllerle ilgili açıklama aşağıdaki gibidir:
R Eş potansiyel bağ ve ekipman topraklama kondüktör bağlantısının ölçüm ile doğrulanması gereken Ω cinsinden izin verilen azami rezistansı.
50 V İzin verilen sürekli temas gerilimi sınırı (AC voltajlı). Tanımlanan 50 V DC voltajı içinde kullanılabilir. Ancak, DC voltajı için izin verilen UL = 120 V temas geriliminin kullanılması tavsiye edilir.
1a HD 384.4.41 Tablo 41A ve 41B/IEC 60364-4-41/DIN VDE 0100-410’de tanımlanan sürede koruyucu cihazların bağlantısının otomatik olarak kesilmesini sağlayan veya sağlayacak olan akım (Bölüm 2.4.4, Tablo 2.4/3’e de bakınız). Yardımcı eş potansiyel bağlarında, 1a aşağıdaki gibi olacaktır:
— tamamlanmamış bağlantı kesme şartıyla:
Belirlenen zaman içerisinde koruyucu cihaz tarafından bağlantının kesilmesine izin vermek için dolaşmak zorunda olan bağlantı kesme akımı;
— özellikle tehlikeli olan bölgelerdeki yardımcı eş potansiyel bağları:
Bu erim aralığında gerekli en yüksek bağlantı kesme akımlı, devrelerin içerisindeki koruyucu cihazların bağlantı kesme akımı
Hesaplama
Hem “tamamlanmamış bağlantı kesme şartına” hem de “özellikle tehlikeli yerlere” yönelik eş potansiyel bağ bağlantısının rezistansı, bağlantının görsel olarak takip edilebilmesi ve uzunluğunun tespit edilmesi hesaplama yöntemiyle de tespit edilebilir. Hesaplama, Tablo 2.5/2’den uygun rezistans değerinin, uzunlukla çarpılması suretiyle gerçekleştirilir. Bu şekilde hesaplanan değer, yukarıda belirtilen formül kullanılarak hesaplanan değerden daha olmalı veya bu değere eşit olmalıdır.
Voltaj düşüklüğü vasıtasıyla Hesaplama
Uluslararası, bölgesel ve pek çok ulusal standartta, ana eş potansiyel bağ bağlantısının devamlılığını ve rezistansının denetlerken, ölçümlerin nasıl yapılacağına veya elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağına ilişkin herhangi bir bilgi şu anda mevcut olmadığı için, ölçümü yapılarak belirlenmiş bir akımda gerçekleşen voltaj düşüklüğü, ölçülerek ekipman topraklama kondüktörü bağlantısının rezistansını tespit etmek için kullanılmalıdır. Rezistansı hemen gösteren bir ölçüm aleti de kullanılabilir. Ekipman topraklama kondüktörü bağlantılarının çapraz bölümlerine ve uzunluklarına bağlı olarak, ölçüm sonucu elde edilen değerler aşağıdaki tabloda belirtilen rezistans değerlerini aşmamalıdır.
Tablo 2.5/2
Bakır kondüktörlerin, 30°C ortam sıcaklığında, metre başına om cinsinden rezistansları R
Kondüktör çapraz bölümümm2 Kondüktör RezistansıR30 ◦ cmΩ/m
1.5 12.5755
2.5 7.5661
4 4.7392
6 3.1491
10 1.8811
16 1.1858
25 0.7525
35 0.5467
50 0.4043
70 0.2817
95 0.2047
120 0.1632
150 0.1341
185 0.1091
Kondüktör rezistansları R, aşağıdaki formül kullanılarak diğer x sıcaklıkları içinde hesaplanabilmektedir.
Rx = R 30°C [1 + a . (x-30°C)]
a = Isı katsayısı
(bakır için a = 0.00393 K -1
Testlerin Yapılması
Testin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin herhangi bir bilgi verilmemiştir; ölçüm esnasında ekipman topraklama kondüktörü bağlantılarını kesilmeli midir (bu esasen pek tavsiye edilmez çünkü bunların bağlantılarının tekrar gerçekleştirilmesi kolayca unutulabilir) yoksa ölçüm esnasında ekipman topraklama kondüktörü bağlı mı kalmalıdır? Bu ikinci seçenek, paralel devrelerin, örneğin, yapısal parçaların, eş potansiyel bağ kondüktörlerinin veya kalanların içinden geçmesi halinde daha olumlu sonuçlar verebilir. “Paralel devreler” kolayca çıkarılabilir olmadıktan sonra, bunun herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ölçüm sonuçlarını analiz ederken, bu gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır.
2.5.2.2.2. Elektrikli Sistemlerin İzolasyon Rezistansının Ölçülmesi
Voltajın miktarına bakılmaksızın, izolasyon rezistansı tüm elektrikli sistemlerde ölçülmelidir (Şekil 2.5/1 ve 2.5/2). Ölçüm aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmelidir:
Elektrik akımlı kondüktörleri arasındaki ölçüm
o Her elektrikli yüklü kondüktör ve diğer birbirine bağlı elektrik yüklü kondüktörler arasında (nötr kondüktöründe elektrik yüklü bir kondüktör olduğunu unutmamanız gerekmektedir). Bu ölçüm, tüm uluslararası standartlarda belirtilmemiş olup, akım kullanan ekipmanın bağlanması halinde, sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, bu ölçümün şart olması halinde, akım kullanan ekipmanın bağlantısının kesilmesi gerekmektedir.
Elektrik akımlı kondüktörler ve topraklama arasındaki ölçüm
o Topraklama ve ekipman topraklama kondüktörleri açısından, nötr kondüktör de dahil olmak üzere her elektrik akımlı kondüktör arasında.
Bu konuyu özetlemek gerekirse, (birkaç veya bütün devrelerin içerisindeki) tüm birbirine bağlı elektrik akımlı kondüktörlerin izolasyon rezistansı topraklama açısından ve tercihen topraklanmış ekipman topraklama kondüktörleri açısından da ölçülebilir. Sadeleştirilmiş ölçme yöntemi, yangın tehlikesiyle karşı karşıya olan yerlerde kullanılmalıdır, diğer bir deyişle bu gibi durumlarda, elektrik akımlı kondüktörlerde birbirlerine göre (gerekli olması halinde, bağlı akım kullanan herhangi bir ekipmanın bağlantısını kesin) ve topraklama/ekipman topraklama kondüktörlerine göre ölçülmelidir. TN-C sistemlerinde, (onunda topraklanmış bir kondüktör olması nedeniyle) PEN kondüktörü açısından da ölçümler yapılmasına izin verilmektedir. Nötr kondüktörün/kondüktörlerin, bu gibi ölçümlerin yapılacak olması halinde PEN tevzi çubuğu / PEN kondüktör ile olan bağlantısı kesilmelidir.
ŞEKİL
Sistem
Elektrikli sistemlerin L1 Besleyicileri yüklemek
İçerisine beslenerek L2 için
gömülmüştür L3
N
PE
İzolasyon rezistans ölçer
Şekil 2.5/1 Her elektrik akımlı kondüktör arasındaki izolasyon rezistansının ölçülmesi.
ŞEKİL
Ölçüm yaparken, sistemin besleyici ile olan bağlantısını kesiniz!
Elektrikli sistemlerin L1 Besleyicileri yüklemek
İçerisine beslenerek L2 için
gömülmüştür L3 N
PE
Veya
PEN Ölçüm işlemini basitleştirmek için, izolasyon rezistansı ölçülürken harici ve nötr kondüktörler birbirlerine bağlanabilmektedir.
İzolasyon rezistans ölçer
Şekil 2.5/2 Her elektrik akımlı kondüktör ve topraklama arasındaki izolasyon rezistansının ölçülmesi.
Ölçüm esnasında göz önünde bulundurulması gereken noktalar
Ölçüm, elektrikli sistemin içeri besleme noktalarında gerçekleştirilmelidir. Ölçümü gerçekleştirmenin en basit yolu, ölçümü kurulum esnasında henüz hiçbir elektrikli ekipmanın bağlantısı yapılmamış iken gerçekleştirmektir. Aksi takdirde, ölçüm dağıtım panelinin içeri besleme tarafındaki besleme terminallerinde gerçekleştirilebilir (bağlanmış olması halinde N-kondüktörü de dahil olmak üzere tüm elektrik akımlı kondüktörler). Ayrı devrelere sigortalarla, anahtarlama cihazlarıyla veya herhangi bir diğer müdahale aygıtıyla müdahale edilmemelidir, diğer bir deyişle ölçümler yapılırken ayrı devrelerin içerisindeki sigortalar eklenmeli ve anahtarlama cihazları da kapatılmalıdır. Gerekli olması halinde, ölçümler aynı zamanda dağıtım levhasının çıkışında da gerçekleştirilebilir. Ancak bu işlem, gerekli olan bağlantılar nedeniyle göreceli olarak daha karmaşık bir işlemdir. Kontrol devrelerinde her zaman tüm temasları ayı anda kesmenin mümkün olmaması nedeniyle, sadece kontrol devlerindeki çıkış kablolarının/besleyicilerinin denetlenmesi tavsiye edilir. Akım kullanan ekipmanın bağlantısı kesilmeyebilir. Ayrıca,
Elektronik ekipman içeren devrelerde izolasyon rezistansının ölçülmekte olması durumunda, ölçümler ekipmanın zarar görmesini engellemek için sadece topraklama açısından, birbirine bağlı harici ve nötr kondüktörler arasında yapılmalıdır. Kontrol – güç transformatörlerinin aşağı akımlarında da benzer aşamaların gerçekleştirilmesi gerekir. Bu durumda, bir harici kondüktör ve ekipman topraklama kondüktörü arasındaki herhangi bir bağlantının kesilmesi gerekir ve her iki kondüktör de topraklama açısından ölçülecektir.
İzolasyon rezistansına mahsus asgari değerler
Tablo 2.5/3
Devrenin nominal voltajına bağlı izolasyon rezistanslarına yönelik DC voltaj ve asgari değerlerin ölçümü
(pr HD 384.6.61 /IEC 60364-6-61 / DIN VDE 0100 – 610 Tablo 61A ile aynı)
Devrenin türü ve nominal voltajı DC voltaj ölçümü V İzolasyon RezistansıM Ω
SELV ve PELV devreleri 250 ≥ 0.25
Devreler ≤ 500 VPELV devreleriEmniyet korumalı devreler 500 ≥ 0.5
Devreler > 500 V 1000 ≥ 1.0
Voltajın Ölçülmesi, Aletin Ölçülmesi
Ölçümler, (devrenin içerisindeki nominal voltajın türü ve büyüklüğü uyarınca Tablo 2.5/3’ten büyüklüğü seçilmesi gereken) DC voltajı ve en az 1 mA ölçüm akımı sağlayabilen bir alet, yani DIN VDE 0413-1’e uygun (Tablo 2.5/1’e de bakınız) bir megommetre kullanılarak yapılmalıdır.
Ölçüm esnasında göz önünde bulundurulması gereken noktalar
Ölçüm esnasında, sistem kapatılmalıdır (enerjisi kesilmelidir). Daha öncede belirtildiği gibi, akım kullanan ekipmanlar bağlı olarak kalabilirler. Ancak, bu kondüktöre – kondüktöre ölçümler söz konusu olduğunda mümkün değildir. Akım kullanan ekipman bağlı olduğu zaman Tablo 2.5/3’te belirtilen asgari değerin elde edilememesi halinde, ekipmanın bağlantısı kesilebilir. Akım kullanan ekipmanın bağlantısının kesilmesi, şart olan değerlerin verilmesini sağlamıyorsa, topraklamam açısından elektrik kondüktörlerinin ölçümleri ayrı ayrı da yapılabilmektedir. Bu durumda, ölçüm sadece tabloda verilen değere yaklaşık bir değer veriyorsa, sistemin doğru olarak kurulmuş olması ve işlevini gerektiği gibi yerine getiriyor olması halinde tablodaki değerden çok daha yüksek bir değerin elde edilmesinin gerekmesi nedeniyle, sistemin tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir.
EN 60204-1 / IEC 60204-1 / DIN VDE 0113-1gibi diğer standartlar, < 500 V devreler için bile Tablo 2.5/3’da belirtilen 1 MW değerinden daha yüksek bir değer verebilirler. Ancak, standartlar daha düşük değerleri de verebilir. Örneğin, EN 60439-1/ IEC 60439-1 / DIN VDE 0660-500’nın, 230/400 V değerinde ölçülmüş bir voltaja atıfta bulunarak verdiği değer sadece 230 kW’dır.
2.5.2.2.3 Devrelerin Emniyet Bölmesi vasıtasıyla, korumaya mahsus olarak izolasyon rezistansının ölçülmesi
Diğer devrelerle ilişkili olarak devrelerin ölçülmesi
İzolasyon rezistansının ölçülmesi vasıtasıyla, aşağıdaki devrelerin emniyet bölmesi diğer devrelerle ilişkili olarak, ve bazı durumlarda ise topraklamaya ilişkili olarak (PELV değil) doğrulanması gerekir.
o SELV devreleri,
o PELV devreleri,
o Emniyet bölmeli devreler.
SELV devrelerindeki Emniyet Bölmesi
SELV devreleri
SELV devreleri (Ekstra düşük emniyet voltajlı devreler) söz konusu olduğunda, daha yüksek voltajlı devrelerdeki toprak veya ekipman topraklama kondüktörlerinin yanı sıra, izolasyon rezistansının Tablo 2.5/3’te verilen değerlerden daha büyük veya bu değerlere eşit olduğunun doğrulanmasına yönelik olarak SELV devresinin tüm elektrikli parçaları ve diğer devrelerin tüm elektrikli parçaları arasındaki izolasyon rezistansının ölçülmesi gerekir.
PELV devrelerindeki Emniyet Bölmesi
PELV devreleri
Daha yüksek voltajlı devrelerdeki toprak veya ekipman topraklama kondüktörlerinin yanı sıra, PELV devrelerinde (elektrikli parçaların ve/veya açıkta kalan iletken parçaların topraklanmasına izin verilmektedir), izolasyon rezistansının Tablo 2.5/3’te verilen değerlerden daha büyük veya bu değerlere eşit olduğunun doğrulanmasına yönelik olarak PELV devresinin tüm elektrikli parçaları ve diğer devrelerin tüm elektrikli parçaları arasındaki izolasyon rezistansının ölçülmesi gerekir. Topraklanmamış PELV devrelerin, ölçümlerin sadece topraklanmamış kondüktörlerde yapılması gerekmektedir; ancak bağlı elektrikli ekipmanın hasar görmesi gibi bir tehlike olması halinde, toprak açısında her iki kondüktöründe de ölçülmesi amacıyla, toprak/ekipman topraklama kondüktörleriyle olan bağlantı kesilebilir.
Emniyet bölmesi devreler Vasıtasıyla Emniyet Bölmesi
Emniyet bölmeli devreler
Emniyet bölmesi olmayan devrelerdeki toprak ve ekipman topraklama kondüktörlerinin yanı sıra, emniyet bölmeli devrelerde, izolasyon rezistansının Tablo 2.5/3’te verilen değerlerden daha büyük veya bu değerlere eşit olduğunun doğrulanmasına yönelik olarak emniyet bölmeli devrenin ve diğer tüm devrelerin elektrikli parçaları arasındaki izolasyon rezistansı ölçülmelidir.