Topraklama

Emreceyx

Üye
Katılım
16 Tem 2022
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
26
Merhaba arkadaşlar ilk defa paratoner projesi ile uğraşıyorum bazı sorularım var yardımcı olursanız sevinirim.
1-) 4 adet 20 mm 1.5 çubuk kullanacağım. Bunun için 4 adet menhol mü kullanmalıyım?
2-) bu 4 adet çubuğu binadan uzaklaşarak istediğim noktaya çakabilir miyim illa şerit olmasına gerek var mı yamuk yapabilir miyim ?
 
Son düzenleme:
Bu nasıl soru? Topraklama yönetmeliği denilen şey var. Paratoner teknik şartnamesi var. İstediğin mesafe diye bir şey yok. 20 metre sağlayamazsan birleştirmelisin eş potansiyel barada. 20 metreyi sağlarsan ayrı çekersin. Paratoner teknik şartnamesinde iletken kesiti fi8(2x50mm2 bakır) olarak verilir, ona uymak zorundasın. Paratoner direnci <10ohm olmalıdır. Direnç tutmadıkça kazık eklenmelidir. Yamuk yumuk yapılacak şey değil bu. Kazıkların tepesi ile toprak arası 50cm olmalıdır ve iletken de en az 50cm toprak altından gitmelidir. Kazıklar yatırılmamalı, 90 derece şeklinde çakılmalıdır.
 
Eş potansiyellemeyi biliyorum ana topraklama yok eş potansiyelleme yapmıyorum iletkenin çevresinde ki metal tesisatı eş potansiyelleme yapacağım en az 4 çubuk kullanacağım 5 ohm un altına inmezse kazık eklenmesi yapılacak kazıkların tepesi ile toprak arası 80 cm olacaktır. Kazıklar dik çakılacak binadan yeteri kadar mesafe uzaklaşılacak. Sorum şudur ne kaz ayağı ne de şerit bir şekilde topraklama veremiyorum. Farklı farklı noktalarda çubuk boyunun en az 2 katı kadar uzaklıkta farklı noktalara çakabilir miyim
 
Kazıklar arası mesafe kendi boyutunun en az 2 katından uzağına çakılmalıdır.
 
Son düzenleme:
Kaz ayağı mantığında temel maksat yıldırım darbesinin topraktaki deşarjını kolaylıkla yayılarak dağılmasını sağlamak öyle ki iniş iletkeninin paratoner yakalama ucundan toprağa kadar herhangi bir noktasında keskin bir kıvrılma istenmemekte ki deşarja en ufak bir engel teşkil edecek bir durum oluşmasın ve risk minimize edilsin. Yapacağınız imalatı bu mantık doğrultusunda imkan çerçevesinde yapmanız sizin faydanıza.
 
3 tane 20 mm 1.5 metre çubuk kaz ayağı için yeterli mi
 
3 tane 20 mm 1.5 metre çubuk kaz ayağı için yeterli mi
>>Kaz ayağı biçiminde topraklama: Kaz ayağı biçiminde topraklama normal olarak topraklama iletkeni boyu 25 m'lik ve 30x2 veya 30x3 mm'lik bakır şeritten ve aşağıda açıklanan şekillerden biri ile yapılır.
Topraklama şeridi üç dal halinde toprağın 80 cm derinliğinde yelpaze biçiminde kazılmış kanalların içine yerleştirilmelidir. Bu kaz ayağının en uzun kolu 8-12 m arasında ve bir ucundan kontrol klemensi ile irtibatlandırılmalıdır. Diğer iki kolun boyu 6-9 m olmalı, uzun kola özel kaz ayağı klemensi ile bağlanmalıdır. Toprağın durumu yukarıdaki şekilde kaz ayağını gerçekleştirmeyi imkansız kılıyorsa; o zaman topraklama şeridinin 25 m'lik uzunluğu muhafaza edilerek kaz ayağı değişik boylarda 3 veya 2 kol halinde tesis edilir. Kaz ayağı kolları arasında 4°lik açı olmalıdır.
Topraklamanın tesis edileceği kadar yeterli alan olmaması halinde yıldız şeklinde bir kenarı 2 m'den az olmayan açıları 60° bir eşkenar üçgen topraklama yapılır.
 
Teşekkür ederim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…