Toroid röleden kaçak akım bilgisinin ölçümü nasıl yapılır ?

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,059
Puanları
481
Yaş
54
Arkadaşlar,

Sahada bulunan 2000A şalter uygulamasında, şalterin 2-3 günde bir açma yaptığı bilgisi tarafımıza iletildi. Bu sistemde kaçak akım uygulaması da yapılmıştı. Şalterin hangi sebebden dolayı açma yaptığı bilgisini tespit etmemiz gerekmekte.(Aşırı akım, kısa devre, harmonik, kaçak akım dan dolayı olabilir.)


Kaçak akımdan açma yapıp yapmadığı sorusunu tespit etmemiz için aşağıdaki görselde sarı boyalı 1-2 numaralı klemens de hangi bilgiyi okumam gerekmekte.(akım,gerilim, direnç) Yada sorunun çözümü için sizin önereceğiniz farklı bir çözüm bulunuyor mu?

Benim yapmış olduğum araştırmalar 1-2 numaralı klemense bir direnç bağlanarak gerilim bilgisi okunabileceği yönünde. Fakat bağlanacak olan direnç değeri hakkında net bilgi bulunmuyor.

Konu hakkında sizlerin yorumunuzu öğrenmek isterim.



C.CALIK
 
..rölenin kontak çıkışları var galiba.
 
8-9 ( şemaya göre 7-8 gibi ! ) klemenslerinden yararlanarak,beslemesi şalter girişinden alınmak şartiyle,kendini kilitleyen bir röle ile takip edilebilir mesela.
 
Sn. Sami İnci,

Fikriniz güzel.

Bugüne kadar toroid akım trafosundan bilginin nasıl okunacağına dair bilinen bir yöntem bulunmuyor.(Ben bu şekilde biliyorum.)

Benim niyetim toroid tarafından gönderilen bilgiyi okuyabilmek. Bu bana şu şekilde yardımcı olacak. Örneğin: Kaçak akım rölesi üzerinden kaçak akım bilsisini 30mA olarak set edelim. Ben ölçü aleti ile toroid den gelen kablo üzerinden normal şartlarda 25mA okuyursam bu rölenin yakın bir zamanda açacağına işaret olacaktır.(2-3 adet daha yük devreye alınması durumunda kaçak akım açacaktır.) 1-2mA okuyorsam sorunun kaçak akım sisteminden kaynaklanmadığına kanaat getireceğim.

Aslında kaçak akım röleleri manuel modda çalıştırılabiliyor. Röleyi bu moda almam durumunda tesis de bir kaçak akım oluşması durumunda sistem kaçak akım rölesi tarafından açtırılacaktır. Röle üzerinden reset butonuna basılmadığı sürece sistem devreye girmeyecektir.

Benim amacım, bu yönteme alternatif metodlar ilave etmek üzerine.
 
Daha önce bu konu ile ilgili görüşümü belirttiğim için,ekteki bilgileri ekliyorum.Kaçak akım uygulamaları böyle olmalı.Kaçak akım görünür ! olmadıkça,sorunların çözümü zor olur.İste-
diğiniz değer içinde alarm alabiliyorsunuz.
 

Ekli dosyalar

  • CIRCUTOR RGU-10.rar
    5.6 MB · Görüntüleme: 44
  • FRER KAÇAK AKIM.rar
    1.8 MB · Görüntüleme: 51
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…