Trafo arızası nereden anlaşılır?

Affansen

Katılımcı Üye
Bugün rüyamda cd çaların çalıştığını gördüm. Güç ünitesinden anakarta giden kabloyu oynatınca çalışıyordu. Sonra uyandım, dedim bir sorayım. Çünkü trafodan çıkış alamıyordum. Ya arada bir yerde sorun var, ya da trafo sorunlu. İnternette omajını ölçün demişler. Deneyeceğim de, nerelerini ölçeceğimi bulamadım.

@paskomya @binbaşı bunları nasıl kontrol edebilirim? Fotoğraf ekledim.

Ekli dosyalar

• IMG_20210316_122915.jpg
    202.8 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG_20210316_122927.jpg
    236.6 KB · Görüntüleme: 13
eline ölçü aletini ac konuma getir, Elektrik ver girişe bak 220 yi gördün- çıkışa bak örnek 12 volt gördün sağlam. değişik voltajlarda çıkış varsa sırayla ölç 3-5-9-12 volt gibi çıkış voltajları doğru ise sağlamdır, değilse de sağlam değildir yenisine müracaat ( hiç çıkış yoksa termiğini bul kısa devre yap gittiği yere kadar kullan ben öyle yapıyorum yalnız smps trafolarda olmuyor)

Çıkışları geçen gün sistemin içindeyken ölçmüştüm 0.3 Volt falan geliyordu. Trafo önceden sağlamdı, cd sürücüsünü yerinden çıkarıp geri takınca çalışmamaya başladı. Şimdi üniteyi çıkardım test edeceğim.
...( hiç çıkış yoksa termiğini bul kısa devre yap gittiği yere kadar kullan ben öyle yapıyorum yalnız smps trafolarda olmuyor)
Nasıl yani? Bu arada benimki SMPS galiba. Şekli benziyor.
Elimde başka bir trafo daha vardı. Eğer akımları uyuyorsa değiştirebilirim.

Bir de bir sorum daha var. AC akım ölçerken ben korkuyorum çarpılırım diye. Bu eldivenlerden giysem korunmuş olur muyum olası bir temas durumunda?
Bu arada omajları ölçtüm sadece 2 tanesinde imaj goremedim DC tarafında. Diğerleri hep 30 ohm çıktı. Ac kısımda 180 falandı galiba

Ekleme: Az önce voltaj ölçmeye çalıştım ama gelen giden yoktu.

Şimdi tekrar deneyeceğim. Üzerinde işaret bulunan ortak, diğerleri de voltaja göre değişir diye düşündüm ama olmuyormuş o iş.
Görsel:

Ekli dosyalar

• IMG_20210316_141001.jpg
    243.2 KB · Görüntüleme: 10
Son düzenleme:
smps değil o trafo, smps voltajı yükseltir, anakartta değişik voltajlar veren çoklu çıkışlı trafo
O zaman şekli benzediği için karıştırdım. Kusura bakmayın. Bölye böyle öğreniyor insan.

Peki sorun nerede olabilir? Voltaj çıkışı alamıyorum soketten. Aşağıdan kısadevre konumuna getirdikten sonra multimetreyi, ölçtüm, yollar sağlam. Belki de trafo ömrünü bitirmiştir. 33 senelikti yanlış hatırlamıyorsam. Tam emin değilim ama.

insanların ömrü bitiyor, bırak ta trafo da ölsün, yoksa esnaf nasıl para kazanacak?

insanların ömrü bitiyor, bırak ta trafo da ölsün, yoksa esnaf nasıl para kazanacak?
Orası öyle. Ama nasıl trafo alacağımı da bilmiyorum. Elimde bir datasheet falan da yok. Model numarasını internette aratıyorum, bir şey çıkmıyor. O yüzden kararsızım biraz. Elimdeki trafo olursa onu takarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…