Trafo Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılmalı ?

etarnilex

Üye
Katılım
26 Mar 2024
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
26
Arkadaşlar herkese iyi forumlar dilerim.
Bildiğimiz üzere tesislerimizde tipik olarak yılda 1 kez trafo bakımı (ölçümleri, tretman testleri ve anahtarlama elemanları - kesici ayırıcı bakımları ile birlikte) yapılmaktadır.

Sorum şudur; trafo bakımı için elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinde 27. maddede "tesisin ve aygıtların teknik belgelerinde yazan aralıklarla" ibaresine yer verilmiş. Yani ucu açık bırakılmış gibi geldi bana. Her yıl yapma zorunluluğu yoktur anlamı çıkıyor gibi...

Bununla ilgili kesin bir tabirde bulunan başka madde de göremedim.

Konuyla ilgili bilgisi olan, başka bir yönetmelikte veya maddede "en az X yılda bir yapılmalıdır" diye zorunlu tutan ve yaptırımları olabilecek bir durum var mıdır?
 
Kanun , yönetmelik işinden anlamam .
Mantık elektrik dağıtım firmaları her yıl bakım yapar .

Pislik içinde 10 yıl daha fazla bakım yapılmayan yer bilirim kapı kiliti bile zor açılan .

Benim düşüncem günü saati yok ( elin tetikte beklemek ) elinden geldiği kadarı ve özellikle kesintilerde vs gibi fırsatları değerlendirip tam bakımda ( hızlı kontrol ve hızlı bakım ) demeyelim .
Yılda bir tam bakım .

Dikkat : İş güvenliği göz artı etmeden .

Kolay gelsin Sağlıcakla ...
 
Aynı görüşteyim meslektaşım.

Burda maksat ucu açık bırakılmış gibi gözüken madde hakkında net bilgi veya yargı nedir onu öğrenmek.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Son düzenleme:
yüksek gerilim tesislerinde bakım çok sık yapılmamalıdır. yalnız çok sık aralıklarla yüksek gerilim tesisi kontrol edilmelidir. haftada bir iki kez gibi. yani yüksek gerilimde ayda bir üç ayda bir bakım yapmak iş güvenliği açısından çok sakıncalıdır. haftalık rutin kontrollerde anormal bir ses, ışık, cızırtı, nemlenme vs vs ile karşılaşılırsa bakım bir program dahilinde önceden bütün hazırlıklar yapılarak yapılmalıdır. yoksa belki de periyodik bakım diye keyfen bakım yapmak bazen düzgün çalışan sistemin stabilitesini bile bozabilir. bundan dolayı gözle haftada bir iki kez kontrol etmek bence en iyisi.
 
Değişik bir bakış açısı.

Asansörümüz her periyodik bakım sonrası arızaya geçiyor, bir gün bakım yapan personele dedim ki sen ne zaman bakım yapsan peşine asansör arızalanıyor. Eleman ne dese iyi: "Çalışan sisteme çomak sokmamak gerek" .
Ne yani iş bilmez bir personel yüzünden sistem arızalanacak diye asansöre bakım mı yapmayacağız? Asansör sistemi de tehlikeli ama her ay bakım yapılma zorunluluğu var.
 
Son düzenleme:
asansörün arıza yapanı makbul. arıza yapmayan asansörlerden uzak durun. asansör dinamik bir alet olduğundan trafodan farklıdır. kesici seksiyoner trafo enerji nakil hattı iletkenler direkler statik yapıdadırlar. yani bir iletkenin direkten sıkıbağlarını 10 yılda bir değiştireyim diyen kimseyi duymadım. veya bir enh daki 3/0 BER tip direğin acaba temeli çürümüşmüdür bi açıp bakalım diyene hiç rastlamadım veya normal çalışan bir dağıtım trafosunun yağını on yılda bir değiştirelim diyene hiç rastlamadım. çünkü bunlar statik elektromekanik cihazlardır. bunlara sebepsiz yere dış müdahale dahada kötü hale getirir. asansörlerse 7/24 çalışan dinamik cihazlardır. bunlara ayda bir mutlaka profesyonel bakım yapılmalıdır. bunlarda her an herşey olabilir. asansörün arıza yapanı makbuldür demişti bir asansör firma yetkilisi. önce şaşırmıştım. sonrada hak verdim. eğer bir asansör hiç arıza yapmıyorsa bu asansörden uzak durun derim. çünkü bu asansörün mekanik ve elektriksel siviçleri iptal edilmiş olabilir. asansör YG tesisisinden çok farklı mütalaa edilmelidir diye düşünüyorum.
 
klasik bakımdan ötesi bence yanlış olur. yani mekanik bakımlar, yağlamak gerekli aşınma kriterlerinin testleri yeterlidir bence.
 
Asansör arıza yapmıyor diye yazmadım her periyodik bakım sonrası arıza yapıyor diye yazdım. Elbette zaman zaman arıza çıkar, çıkıyorda. Konu enerji nakil hattının ya da direğinin bakımı değil trafo bakımı. Trafo her ne kadar statik bir yapı olsa bile yük değişkendir. Bakım dediğimizde illaki bir parçanın değişmesi gerekmez. Periyodik bakımlarda trafonun yağını teste tabi tutarsınız, değerlerini kontrol edersiniz önceki verilerle kıyaslarsınız, bu size ileride trafonun başına gelebilecekler hakkında fikir verebilir. Ne bileyim binaya bakarsınız akan, çatlayan vs. varmı diye kontrol eder bir anormallik varsa olay olmadan önce önlemini alırsınız. Kontrol edilmesi gereken tonla şey var, önceki iletide var listesi. Aman bakım yapmak çok tehlikeli ses gelirse bak, çızırtı gelirse bak derseniz işi işten geçmiş trafoyu zaten elinizi almışsınızdır demektir.​
 
Son düzenleme:
Burda bahsedilen rutin gözlem ve kontroller olsa gerek hocam. Benim kastettiğim yıllık bakım kapsamında trafo sargı ölçümü, topraklama ölçümü, anahtarlama elemanları kontrol ve ölçümleri, tretman testi (trafo yağı delinme testi) gibi işlemler yani enerji kesintisi olmadan yapılamayacak kapsamlı ölçümlerden bahsediyorum.

Aynı şekilde ben de sizin gibi periyot belirten zorunlu kılan bir madde göremedim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…