Aynı görüşteyim meslektaşım.Kanun , yönetmelik işinden anlamam .
Mantık elektrik dağıtım firmaları her yıl bakım yapar .
Pislik içinde 10 yıl daha fazla bakım yapılmayan yer bilirim kapı kiliti bile zor açılan .
Benim düşüncem günü saati yok ( elin tetikte beklemek ) elinden geldiği kadarı ve özellikle kesintilerde vs gibi fırsatları değerlendirip tam bakımda ( hızlı kontrol ve hızlı bakım ) demeyelim .
Yılda bir tam bakım .
Dikkat : İş güvenliği göz artı etmeden .
Kolay gelsin Sağlıcakla ...
asansörün arıza yapanı makbul. arıza yapmayan asansörlerden uzak durun. asansör dinamik bir alet olduğundan trafodan farklıdır. kesici seksiyoner trafo enerji nakil hattı iletkenler direkler statik yapıdadırlar. yani bir iletkenin direkten sıkıbağlarını 10 yılda bir değiştireyim diyen kimseyi duymadım. veya bir enh daki 3/0 BER tip direğin acaba temeli çürümüşmüdür bi açıp bakalım diyene hiç rastlamadım veya normal çalışan bir dağıtım trafosunun yağını on yılda bir değiştirelim diyene hiç rastlamadım. çünkü bunlar statik elektromekanik cihazlardır. bunlara sebepsiz yere dış müdahale dahada kötü hale getirir. asansörlerse 7/24 çalışan dinamik cihazlardır. bunlara ayda bir mutlaka profesyonel bakım yapılmalıdır. bunlarda her an herşey olabilir. asansörün arıza yapanı makbuldür demişti bir asansör firma yetkilisi. önce şaşırmıştım. sonrada hak verdim. eğer bir asansör hiç arıza yapmıyorsa bu asansörden uzak durun derim. çünkü bu asansörün mekanik ve elektriksel siviçleri iptal edilmiş olabilir. asansör YG tesisisinden çok farklı mütalaa edilmelidir diye düşünüyorum.Değişik bir bakış açısı.
Asansörümüz her periyodik bakım sonrası arızaya geçiyor, bir gün bakım yapan personele dedim ki sen ne zaman bakım yapsan peşine asansör arızalanıyor. Eleman ne dese iyi: "Çalışan sisteme çomak sokmamak gerek".
Ne yani iş bilmez bir personel yüzünden sistem arızalanacak diye asansöre bakım mı yapmayacağız? Asansör sistemi de tehlikeli ama her ay bakım yapılma zorunluluğu var.
asansörün arıza yapanı makbul. arıza yapmayan asansörlerden uzak durun. asansör dinamik bir alet olduğundan trafodan farklıdır. kesici seksiyoner trafo enerji nakil hattı iletkenler direkler statik yapıdadırlar. yani bir iletkenin direkten sıkıbağlarını 10 yılda bir değiştireyim diyen kimseyi duymadım. veya bir enh daki 3/0 BER tip direğin acaba temeli çürümüşmüdür bi açıp bakalım diyene hiç rastlamadım veya normal çalışan bir dağıtım trafosunun yağını on yılda bir değiştirelim diyene hiç rastlamadım. çünkü bunlar statik elektromekanik cihazlardır. bunlara sebepsiz yere dış müdahale dahada kötü hale getirir. asansörlerse 7/24 çalışan dinamik cihazlardır. bunlara ayda bir mutlaka profesyonel bakım yapılmalıdır. bunlarda her an herşey olabilir. asansörün arıza yapanı makbuldür demişti bir asansör firma yetkilisi. önce şaşırmıştım. sonrada hak verdim. eğer bir asansör hiç arıza yapmıyorsa bu asansörden uzak durun derim. çünkü bu asansörün mekanik ve elektriksel siviçleri iptal edilmiş olabilir. asansör YG tesisisinden çok farklı mütalaa edilmelidir diye düşünüyorum.
Burda bahsedilen rutin gözlem ve kontroller olsa gerek hocam. Benim kastettiğim yıllık bakım kapsamında trafo sargı ölçümü, topraklama ölçümü, anahtarlama elemanları kontrol ve ölçümleri, tretman testi (trafo yağı delinme testi) gibi işlemler yani enerji kesintisi olmadan yapılamayacak kapsamlı ölçümlerden bahsediyorum."Elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği" nde:
m) Sorumluluğu altındaki tesislerin günlük bakımının işletme personeli tarafından yapılmasını sağlar.
Bu madde haricinde periyodik aralıkların zamanını belirten bir madde bilmiyorum ama EMO nun sözleşmelerine göre 3 er aylık periyotlar halinde yılda 4 kez bakım yapılması belirtilmiş. Günlük bakımdan kasıt nedir oda bu sözleşmede yazıyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?