TRAFO DEĞİŞİMİ İLE İLGİLİ SORULAR

Katılım
7 Eyl 2012
Mesajlar
29
Puanları
1
Tesisimizde mevcutta 1000 kva trafo bulunmaktadır.Tesis yenilenmiştir ve şu anki tesiste kurulu güç yaklaşık 100 kva civarındadır.Trafoyu mutlaka değiştirmeli miyiz?
Değiştirip de 250 kva bir trafo koyduğumuzda sorunları ne anlamda çözmüş oluruz?
 
1-Trafonun,aktif güç sarfiyatı fazla olur,
2-Sağlıklı kompanzasyon yapamaz ve ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Bu nedenle,ihtiyacınız kadar olan trafo kullanmanızda yarar var.
 

Ben size çok çarpıcı bir benzetme yapayım isterseniz.3 fazlı asenkron motor seçeceksiniz.Anma gücünü eğer normalin 2-3 katı fazla seçersem daha iyi olabilir mi diye kendi kendinize de sorabilirsiniz haklı olarak.Bu noktada yalnızca bu geniş toleranslı bir seçimle sorunu daha fazla büyütmüş olursunuz.Çünkü asenkron motor belirli bir anma yükünde yüklendiğinde,bu yükü tahrik ettiğinde,ancak o zaman en iyi cos fi (Güç faktörü) katsayına sahip olarak (Benzer şekliyle bir trafonun kompanzasyonu ayni bu şekildedir) reaktif gücü istediğimiz şekliyle şebekeye (Veya reaktif sayaca) iade etmiş olacaklardır.

Ayni şekilde burada normalinden çok büyük kapasiteli trafo seçimi de,3 fazlı asenkron motor seçimi de doğru olan seçimler değildir.Nominal güç değeri yüke göre,trafolar da kurulu güce göre mutlaka seçilmelidir.Her iki seçimde de hem düşük güçte,hem de yüksek güçte seçimin mahsurları vardır.Trafo büyük seçilirse ayni zamanda aktif güç de doğru orantıda artar.Sebebi ise,trafoların sekonder çıkışı boşta,yüklenmemiş de olsa,trafo kayıpları kendi içinde,bu kaybı karşılayacak kadar hep vardır ve bu kayıplar trafo gücü büyüdükçe güçle doğru orantıda artacaktır.Yani siz trafonun büyük bir kapasitesini kullanmadan boşta bekletirken,ya da diğer bir ifadeyle,çok küçük kapasitelik kısmını sekonder devreden kullanırken,trafo kendi iç kayıpları otomatik olarak da artmış şekilde kullanmış olursunuz,bu sizin için kaçınılmazdır.Kompanzasyonla birlikte artan bu kayıp değerler de bu yüksek kapasite (Güç) değerinde yapılmış bir seçimin dezavantajı (Faturası) olacaktır.Kolay gelsin.
 
Bence hiç trafoyu değiştirmeyin, 100kva ile başladıysanız zamanla size yetmeyecek ve 160kva veya 250kva trafoya ihtiyac olacaktır. Dolayısıyla tesislerde enerji ihtiyacı hiçbir zaman belli olmaz.
 
Bence hiç trafoyu değiştirmeyin, 100kva ile başladıysanız zamanla size yetmeyecek ve 160kva veya 250kva trafoya ihtiyac olacaktır. Dolayısıyla tesislerde enerji ihtiyacı hiçbir zaman belli olmaz.
Binbaşı ve fahri yetiş üstadların bu konudaki mesajlarını okumanızı tavsiye ederim.
 
1o kat gibi bir fark varsa da neticede kompanzasyon,kayıplar vs hesap yapılması gerekir..ekonomik olarak rapor ne gösterecek bakalım..
 
Görünür güç ; aktif güç ; endüktif güç kavramlarını bir araştırırsanız iyi olur ; sorduğunuz soru biraz acayip olmuş
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…