trafo kaybı

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.


Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği Uyarınca
Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar: link

"Genleşmeli ve Hermetik Tip Transformatör Güçlerine Göre Boşta ve Yükte Kayıplar" tablosunda belirtilen boşta kayıp değerleri dikkate alınarak faturalandırma yapılmaktadır.

Örneğin 33/0.4kV yukarıda faturası verilen aboneliğe ait transformatör gücü 400kVA'dır. 400kVA gücündeki transformatör için tabloda verilen boşta kayıp Pb değeri 1120W'dır. 31 günlük bir fatura döneminde bu trafoya toplam aktif enerji kaybı 31x24x1,120=833,28kWh olacaktır. Bu bedel sadece ölçümü AG'den yapılan (kurulu gücü<630kVA olan) OG aboneler için geçerlidir. OG'den ölçüm yapılan tesisler için bu kayıp ölçü devresinden sonra olduğu için ayrıca bir faturalandırma yapılamaz. (Transformatör giriş geriliminiz mesajınızda bahsettiğiniz gibi 15kV ise Pb değeri 0,93kW olarak değiştirilmelidir. Dağıtım firmanızla görüşmenizde yarar var. Faturanızdaki hesaplamanın 33/0.4kV 400kVA gücünde bir trafoya göre yapıldığı görülüyor.)

Trafo kaybı bedeli cezai bir bedel değildir. Bir mesajda çift terimli tarifeyle karıştırılmış olduğunu gördüm. O bambaşka bir konudur. Transformatörünüz çalışması sırasında meydana gelen aktif enerji kayıplarına ait hesaplanan yaklaşık bir bedeldir. Bu bedelden kurtulmanın tek yolu daha küçük güçlü bir transformatör kullanmaktır. İhtiyacınızdan yüksek güçte bir transformatör kullanıyorsanız gereksiz yere yüksek trafo kaybı bedeli ödüyorsunuz demektir. Aslında gereksiz yere yüksek güçlü transformatör kullanmanın cezasıdır da diyebiliriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…