Eray Bey aslında haklısınız ancak
@sakaryalı1 üyemizin dediği gibi yoğun iş temposunda forma girip paylaşım yapacak vakti pek bulamadım. Ama sitemli yanıtınızı dikkate alacağım.
Öncelikle mesajı yazdığım tarihten bu yana scada adaptasyon altyapı konusunda birçok bilgiye sahip oldum. O tarihte yardımınızı isteyeceğim konular değişti açıkçası.
Bu işe başladığımda fark ettiğim ilk şey, trafo merkezleri (açık,modüler) ile alakalı (genel bilgiler dışında) özel olarak pek bir kaynağın olmaması. Elbette hücreler kesiciler, ayırıcılar, trafolar, röleler, kontaklar hakkında birçok bilgi mevcut. Ancak bir merkeze girdiğimiz zaman karşılaşacağımız argümanların bir araya getirmiş olsak, sektöre yeni başlayan arkadaşlar içinde bulunmaz bir nimet olur bence.
Hedefim bu başlık altında paylaştığımız bilgilerin toplanmasıyla bir eğitim PDF i bile oluşturulabilir.
Örneğin; Bir üyemiz uzman olduğu markalardaki hücrelerin kesicileri ayırıcıları, bunların klemens grupları ve kontak bilgilerini bizimle paylaşabilir. Bir başkası kompanzayon panoları ve bunların kumanda panoları ile irtibatlandırılması hakkında bilgilerini paylaşabilir. Yada oluşturulan scada terminal gruplarının sinyal kodları ve bu sinyallere karşılık gelen bilgileri, ayrıca yardımcı röle ve RTU panolarındaki çalışma mantığından bahsedebilir.
Redresör, IED panoları, switch bağlantıları diye uzayan giden mekanizmalarla dolu bu merkezler, ancak özellikle bu merkezlerde scada işi yapan arkadaşların, bahsettiğim mekanizma ve aygıtlarla scada alt yapısının arasındaki bağlantıyı bilmektedir.
Soru cevap ya da sadece bilgi paylaşımı yapılabilir.
Bilgisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla.