Merhaba,
Ben kimsenin takilmadigi yerde takılırım..
Trafo primer sargısı fişin artisindan çıkıp eksiye giden bir kablo. Ama neden sigorta atmıyor.
Devre şemalarına bakıyorum, hiç bir koruma görünmüyor.
Sargı telin kendi direnci yeterli mi oluyor?
Yani ben bir kabloyu alıp iki ucunu fişe taksam sigorta atıyor ama trafoya sarınca atmıyor?
Teşekkürler.
Elektriksel bağ var fakat arada direnç farkı var senin prize takacağin kablonun direnci çok düşük bu nedenle büyük kısa devre akımının akmasına neden olur.Fakat yükler öyle değildir. Gücün oranına bağlı olarak ters orantılı olarak direnç değişir.Ohm kanunu nu incelemeni tavsiye ederim.
Evet kablonun direnci artıyor fakat tek etken bu değil , gerilim düşümü,bakır kayıpları, enduktif reaktans ,fuko ve histeresiz kayıplar ,manyetik kayıplar sonucu çalışan iş yapan bir cihaz diyebiliriz.
Basit bir deneyle trafodaki empedans etkisini anlayabiliriz.100 W. veya daha fazla güçte bir trafonun primer sargısının omik direncini ölçerek bir yere not edin.Ohm kanununa göre I=U/R denkleminden I değerini bulun not edin.Daha sonra trafoya gerilim uygulayarak geçen akımı yazın.İlk bulunan akım ile son okunan akım arasındaki fark trafo empedansı nedeniyla çok daha düşük olacaktır.Bu nedenle normal bir trafoda kısadevre olayı görülmez.Kolay gelsin.
Trafolardaki toplam direnç rezistif(yani senin ölçü aleti ile ölçtügün deger) ve endüktif olmak üzere ikisinin toplamından oluşur.
Yani burdan anlayacagın bir teli bobin halinde sarmanla dümdüz bir tel halinde tutman arasında fark vardır.
Teli dümdüz tutarak elektrik verir ve akımı ölçersen yüksek akım çeker.
Teli bobin halinde sararsan ilave olarak endüktif direnç oluşturmuş olursun ve daha düşük akım çeker.
Burda unutmaman gereken şeylerden birtaneside endüktif direnç ancak degişken akımda yani AC gerilimde oluşur.Dogru akımda yani DC de endüktif direnç oluşmaz.(denemeler yaparken bu konuya dikkat etmen lazım)