Ben mi yanlış anladım ,yoksa başka bir yanlış anlama mı var?
ozhunter sen sabit grup diye Dağıtım ve ölçü panosundaki Ölçü bölümündeki sabit gruptan mı bahsediyorsun ? (Ki bazı arkadaşlarımız öyle anlamış galiba)
Yoksa Kompanzasyon kısmındaki sabit gruptan mı bahsediyorsun ?
Sabit grup ana şalter öncesi trafo sargılarından doğan endüktif yükü kompanze etmek için konulur.
Otomatik kompanzasyon ünitesine sabit grup konulmaz.
7/24 sürekli çalışan ve yükü belli bir değerin altına düşmeyen tesislerde kontrollü olarak konabilir ancak gerek yoktur son derece riskli bir uygulamadır. Çünkü yük azaldığında sabit fazla gelip sistemin kapasitif çalışmasına neden olacaktır. Yalnız bu yanlış uygulamadan dolayı kapasitifden ceza yiyen çok işletme gördüm.
Sayın analizör, konu biraz eskimiş. Fakat sizin yazdığınız mesajda , Otomatik kompanzasyon ünitesine sabit grup konulmaz. ifadesine katılmıyorum. Otomatik kompanzasyon sistemi , akım trafosundan sonraki yükleri kompanze eder. Akım trafosundan önceki , OG/AG trafoyu kompanze edemez. Siz oto kompanzasyon ile , ideal bir şekilde tesisi kompanzae ettiniz diyelim. Trafonun endüktif yükü ne olacak? Ölçüm OG den yapılıyorsa, direkt olarak sayaca yansıyacak. İşletmeyi ve trafoyu ayrı düşünmek lazım. Hiç yük yokken trafoyu sabit kondansatör ile, güzelce kompanze edersiniz. sonra yüke göre oto kompanzasyon yaparsınız. Yük azken ya da hiç güç harcanmazken kapasitif ceza yenmesi, tamamen işletmenin kompanzasyon yapan firma seçimindeki talihsizliği ile alakalıdır. Yüzde üç diye bir oran yoktur.Var olduğu söylenilen bu %3 lük sabit , fikir vermek amacıyla , yaklaşık bir değer olarak ortaya çıkmıştır. siz oraya trafonun kalitesini, ısınmasını, soğumasını düşünmeden %3 e yaklaşık bir sabit koyarsanız, ve test etmeden bırakırsanız, işletme yükte iken , çekilen aktif gücün fazlalığı ve oto kompanzasyon, bu fazla kapasitifi örtecektir. ama işletme tatil olduğunda, kapasitif fazlalığı olacaktır. Aynı şekilde, kapasitif azlığı da olabilir. Eminim ki, işletme tatil olduğunda ve oto kompanzasyon devreden çıktığında, sabit grubu olmadığı için ceza yiyen işletme de gören arkadaşlarımız olmuştur.
trafoda sabit grup varsa ölçüm O.G tarafındadır.HEsap yöntemi şu şekilde olacak:
Trafonda mutlaka % Io değeri vardır ve etikette yazar.YAni trafonun boşta iken sargıların çektiği akım
Qc = (3)^0,5*380*In*%Io
Burada Qc senin kondansatör gücün
In trafonun gücüne göre nominal akımın
%Io=5 yazarsa 0,05 alınacak
fakat ölçüm O.G tarafında değilse cezaya girmezsin ama şebekede gerilim düşümleri meydana gelir sabit grup koymazsan.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?