Trafodan topraklama hattı çekme

Katılım
16 Ağu 2007
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba. 630 kVA trafodan 110 m uzakta buluna bir ana panoya topraklama hattı döşemek nekadar mantıklı. Yönetmeliklerde böyle bir husus varmıdır ve uygulanması doğrumudur.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ana panodan topraklama çekilmesi halinde,TT olan sisteminiz,TNS e dönüşür.Çekilen topraklamayı,son
noktada da topraklayabilir iseniz,genel topraklama yönünden isabet olur.Şartnameler yönünden,kısıtla-
yıcı bir durum yok.Çekeceğiniz bu topraklama,toprak içerisine gömülebiliyor ise,çıplak olmasında ayrıca yarar var.Kesitinin,yönetmeliklere uygun olması gerekir.Kablonun beslediği panoda yıldırım darbe koru-
yucularınız var ise, TT yerine, TNS tiple değiştirilmesi gerekir.
 
Fahri yetiş kardeşim merhaba. Trafo ile pano arası uzun mesafa olduğundan pano topraklamaları ayrı bir şekilde yapılmasının daha uygun olacağını düşündüm. Ekonomik açıdan da düşünürsek oldukça avantajlı.
 
Ayrıca topraklama kesitlerine ait yönetmeliği nasıl bulabilirim. İyi çalışmalar.....
 
Ben sizin sorunuzu cevaplamak yönünden yorum yaptım.Eğer zorunlulk yok ise,tabiiki ekonomik değil.
"Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği"ni, www.emo.org.tr adresinden veya Googl'dan girerek bu-
labilirsiniz.Böyle bir kablo çekme zorunluluğunuz yok.Ancak,çekilmesi halinde ,faydalı bir işlemdir.
 
Gerektiğinde kullanırsınız:
 

Ekli dosyalar

  • TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ.rar
    360.9 KB · Görüntüleme: 10
  • Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği.rar
    786.3 KB · Görüntüleme: 10
Eğer dağıtım sistemin TT ise trafo binasının temel topraklamasını koruma topraklaması olarak kullanırsın. İşletme noktasını ayrıca topraklarsın. Eğer 110 m ötedeki pano bir yapının içinde ise bu yapının temel topraklamasını panonun/yapının koruma topraklaması olarak kullanırsın, Eğer trafodan bu yapıya 3XF+N ü yeraltı kablosu olarak taşırsan yapı bağlantısında nötr barasını işletme topraklaması olarak tekrar topraklaman faydalı olur, çünkü işletme noktasının belli aralıklarla topraklaman faydalıdır. Eğer trafodan bu yapıya 3XF+N ü AG direkleri ile taşıyacaksan nihayet direğinde işletme noktanı tekrar topraklaman gerekir, nihayet direği yapıya zaten yakın olacağından yapı panosunun nötr barasını tekrar topraklaman belki gerekmeyecektir. TN sistemde ise trafo binasının temel topraklamasını işletme topraklaması olarak kullanırsın, trafo AG panosunun toprak barasını aynı noktaya bağlarsın yani nötr barası ile toprak barasını köprülersin. Trafodan 110 m ötedeki panoya 3XF+N ü AG yeraltı kablosu ile taşırsan 110 m ötedeki yapının temel topraklamasını koruma barasına bağlarsın, trafodan gelen nötrü nötr barasına bağlar nötr barası ile toprak barasını köprülersin. Eğer 110 m ötedeki panoda hiç topraklama yapmayacaksan bu durumda trafo binasından 110 m ötedeki panoya 3XF+N+koruma iletkeni (TT veya TN+S) taşıman gerekecektir.işte bu durumda kritik uzunluk devreye girer. Eğer 110m ötedeki panoda yalıtım hatasından dolayı bir hata oluşursa hata akımı 110 m lik koruma iletkeni boyunca akar, sistem TN ise bu koruma iletkeninin kesitinin sigortanın açması için akması gereken akımı engelleyip engellemediği hesaplanmalı, engellemiyorsa problem yok, eğer engelliyorsa koruma iletkeninin kesiti arttırılmalıdır. TT sistemde ise hata akımı 110 m lik koruma iletkeni -trafo binasının koruma topraklaması-toprak-trafonun işletme topraklamısı yolunu izler bu durumda koruma iletkenin kesiti işletme ve koruma topraklamalırının dirençleri akımı snırlandıracak ve büyük ihtimalle hatadan dolayı sigorta açmayacaktır işte TT sistemde toprak kaçağı rölesinin mutlaka kullanılması zorunluluğu burdan kaynaklanır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…